Hlavní obsah
Zdraví

Ostrý zrak v každém věku: Jak zlepšíte vidění, když je vám 20, 40 nebo 60 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Denisa Dvořáková

Mladé lidi může v jejich aktivitách brzdit krátkozrakost či dalekozrakost, ve středním věku začíná zrak slábnout a k podzimu života často patří šedý zákal. Ať je vám ale 20, 40 nebo 60 let, můžete o své oči pečovat tak, aby vám dlouho dobře sloužily.

Článek

Brýle překážejí mladým i starým. Zbavit se jich ale dá, ať už jste čerstvě dospělí, anebo senioři. Pokročilá medicína umožňuje odstranit dioptrie laserovou operací, anebo výměnou oční čočky. „Dle statistik dokážeme pomoci 9 z 10 pacientů. Důležité ale je, aby se Češi nespoléhali jen na pomoc lékařů, ale sami pečovali o svůj zrak a věnovali mu pozornost,“ říká doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

20–40 let: Mladí lidé nechtějí být omezováni dioptrickou vadou

Základem péče o oči jsou pravidelné prohlídky u očního lékaře, které by měly být samozřejmostí již od dětství. Právě v období vývoje lze odhalit oční vady, které jsou v dospělosti neléčitelné, například tupozrakost. Zároveň může být zavčasu odhalena také krátkozrakost, tedy špatné vidění do dálky, či dalekozrakost, při níž člověk vidí neostře na krátké vzdálenosti. Další častou vadou je takzvaný astigmatismus. Je způsoben nepravidelným zakřivením rohovky, které má za vinu snížení zrakové ostrosti a špatné rozeznávání detailů.

Ideální čas pro laserovou operaci

Zatímco tupozrakost je nutné léčit ještě v předškolním věku, protože s přibývajícím věkem úspěšnost léčby výrazně klesá, u krátkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu je nejlepší jejich odstranění v ranné dospělosti, tedy po 18. roce života – tyto tři vady totiž lze trvale odstranit laserem. „Ideální čas k operaci dioptrií laserem je mladá dospělost, jelikož vada už je z větší části ustálená, a protože si výsledek operace člověk užije celý život a zlepšení zraku pro něj má dlouhodobý efekt,“ argumentuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Zároveň čím dříve zákrok proběhne, tím více peněz člověk ušetří, protože už nebude muset investovat do drahých brýlí ani kontaktních čoček. Už přitom neplatí, že by bylo nutné čekat, až se vada „ustálí“ anebo u žen vyčkávat až na dobu po porodu, jak tomu bylo dříve. Moderní technologie v podobě femtosekundového laseru si poradí i s případným zhoršením oční vady. „Může se stát, že někomu dioptrie časem dorostou. Proto v NeoVizi máme doživotní záruku. Zákroky jsou bezpečné a osvědčené,“ uvádí Valešová a dodává, že nejrychlejší laser na světě, který nedávno pořídili na jejich oční kliniky v Brně a v Praze, působí na oko pouhých 10 sekund. „Pro pacienty to znamená zkrácenou dobu zákroku, a tedy i menší obavy z doby pobytu na operačním sále. Pacienti se často ptají, jak dlouhou dobu na sále stráví. S novým laserem je tato úspora času velmi znatelná,“ doplňuje primářka Valešová.

Jak můžete sami o své oči pečovat?

Dioptrická vada je daná dědičností, ale během života můžeme svůj zrak také ovlivnit svým chováním a péčí. Podle očních lékařek jsou nejčastějšími nešvary, kterými dáváme očím „zabrat“, vynechávání očních prohlídek, šetření na slunečních brýlích, špatná životospráva, zanedbávání hygieny očí anebo i to, že málo mrkáme, což platí zejména u lidí často hledících do monitorů.K životnímu stylu mladých neodmyslitelně patří počítače, tablety a smartphony – jenže hleděním do obrazovek a displejů oči nadměrně namáháme. „Lidské oči byly původně zvyklé zaostřovat spíše do dálky. V dnešní době je zatěžujeme dlouhodobou prací na blízko, což vede k jejich únavě. Při soustředěné práci na počítači navíc často zapomínáme mrkat, oční rohovka pak není dostatečně hydratovaná a oči nás mohou pálit či řezat a vidění může být neostré,“ upozorňuje docentka Skorkovská.

40–60 let: Presbyopie se nevyhne nikomu

Ve třiceti letech dosahuje zraková ostrost maxima a dlouhá léta se drží na vysoké úrovni. Když ale přijde čtyřicítka či pětačtyřicítka, čočka postupně ztratí schopnost zaostřovat na blízko. Pokud chce člověk přečíst drobné písmo, musí předměty oddalovat – proto se také takzvané presbyopii říká lidově „syndrom dlouhé ruky“.

Místo do drogerie raději k očnímu

Vetchozrakost se objevuje zhruba ve 40 až 45 letech věku a vrcholí ve věku 63 až 65 let, kdy se stabilizuje a dále nezhoršuje. „V průběhu stárnutí dochází ke slábnutí akomodačního výkonu, což kolem 45. roku života většinou vyústí k projevu presbyopie a nutnosti použít brýlovou korekci na čtení,“ objasňuje primářka Valešová. V takovou chvíli mnoho lidí sáhne po levných brýlí ze supermarketu nebo drogerie. Odborníci ovšem varují: Raději zajděte k očnímu lékaři a nechte si zrak řádně vyšetřit. „Zanedbanou péčí o zrak můžeme škodit nejen očím, ale celému tělu. Například pokud používáme nevhodnou brýlovou korekci, třeba brýle z drogerie, můžeme si tím způsobit nejen bolest a únavu očí, ale také bolest hlavy a celkovou únavu,“ upozorňuje docentkaSkorkovská.

Jak se můžete po čtyřicítce zbavit brýlí?

Kdo si však myslí, že po čtyřicítce už se bez brýlí neobejde, je na omylu. Moderní oční medicína si dokáže poradit i v pokročilém věku. Sice už se po pětačtyřicítce nedoporučuje provádění laserové operace, ale přesto existuje řešení. „Pokud se již projeví přirozený úbytek schopnosti oka zaostřovat do blízka, pak doporučujeme již výměnu čočky za čočku trifokální, která umožní vidět bez brýlí na dálku, střední vzdálenost a do blízka,“ uvádí docentka Skorkovská. Této metodě se říká PRELEX. „PRELEX zlepší vidění na čtení i do dálky. Při zákroku PRELEX se během jednoho zákroku odstraní jakýkoli počet dioptrií a astigmatismus. Zlepší se tak vidění na všechny ohniskové vzdálenosti,“ doplňuje primářka Valešová.

Po 60. roce: Pozor na šedý zákal, diabetickou retinopatii a glaukom

S přibývajícími lety bohužel přicházejí také nemoci a nevyhýbají se ani očím. Nejčastějším onemocněním je po šedesátce šedý zákal, ale také se zvyšuje riziko zeleného zákalu či diabetické retinopatie, což jsou choroby, která pacient sám nerozpozná…

Během jedné operace se lze zbavit šedého zákalu i dioptrií

„Jako by se svět zahalil za šedou záclonu.“ Takto obvykle popisují pacienti vidění se šedým zákalem. Po sedmdesátce už nemoc způsobená zakalením čočky trápí každého druhého člověka. Naštěstí díky moderním metodám lze poškozenou čočkuodstranit a nahradit ji umělou nitrooční čočkou při bezbolestném, rychlém a ambulantním zákroku. „Odstranění šedého zákalu je dnes nejčastější operací vůbec. Toto onemocnění je nejčastěji způsobené stárnutím. Naštěstí se v současnosti dá úspěšně a rychle léčit, a to bezbolestnou operací,“ říká oční lékařka Valešová. „Horní věková hranice pro oční operace prakticky neexistuje, šedý zákal operujeme i u devadesátníků,“ doplňuje její kolegyně Šárka Skorkovská. Díky femtosekundovému laseru LenSx lze operaci dokonce provést bez použití ostrých nástrojů. Zákrok je díky tomu šetrný a zaručuje vynikající pooperační výsledky a zkrácení doby rekonvalescence. Pacienti si navíc mohou vybrat, zda zvolí základní monofokální čočku, která je sice hrazena pojišťovnou, ale umožňuje ostré vidění pouze na jednu vzdálenost (obvykle do dálky), anebo vsadí na prémiovou čočku, díky které se mohou zbavit nejen šedého zákalu, ale i dioptrií a astigmatismu. Takzvané trifokální čočky umožňují ostré vidění na blízko (čtení), střední vzdálenost (počítač) i na dálku. Pokud z nějakého důvodu pacient trifokální čočku mít nemůže, jeho šancí na lepší vidění je čočka Vivity s prodlouženou hloubkou ostrosti. Ta zajišťuje dobré vidění na dálku i na střední vzdálenost a dvě třetiny pacientů s Vivity dokonce ani nežádají brýle na čtení.

Diabetickou retinopatii sami nepoznáte…

Se zvyšujícím se věkem roste i výskyt diabetu 2. typu, s nímž se často pojí oční onemocnění zvané diabetická retinopatie. „V České republice postihuje více než 100 tisíc diabetiků,“ poukazuje primářka Valešová. Cévní stěna v oku se vlivem vysoké hladiny cukru v krvi stává málo kvalitní. Buď z ní prosakují tekutiny ven, anebo jsou cévy tak křehké, že se uzavřou, a pak vznikne nedokrvení. Oboje má velmi nežádoucí vliv pro vidění. Zrádné je, že diabetická retinopatie přichází nenápadně. Pacient zpočátku nepociťuje prakticky žádné příznaky. Když se objeví, bývá už obvykle pozdě. Díky prevenci a léčbě lze ovšem riziko ztráty zraku redukovat o více než 90 %. Důležitou roli přitom hraje správná kompenzace diabetu a eliminace rizikových faktorů, preventivní prohlídky a specializovaná oftalmologická léčba v případě, že se diabetická retinopatie již objevila.

Glaukom: Nenápadný zabiják zraku

Také zelený zákal neboli glaukom přichází bez povšimnutí – a jeho riziko se zvyšuje s věkem. Je způsoben postupným odumíráním vláken zrakového nervu, který přenáší zrakové informace ze sítnice do mozku. Tuto degeneraci způsobuje zvýšený tlak nitrooční tekutiny. Ten ovšem nebolí a zpočátku dokonce ani nezhoršuje zrak. Pokud člověk pozoruje zhoršené vidění, jedná se o pozdní příznak zeleného zákalu. V této fázi je již nevratně poškozeno více než 40 % vláken zrakového nervu. Navíc i pacient s výrazně pokročilým zúžením zorného pole může mít dobrou centrální zrakovou ostrost. Z tohoto důvodu až polovina lidí o své nemoci vlastně vůbec netuší! Opět tedy platí: Nepodceňujte prohlídky u očního lékaře! Zvlášť pokud máte glaukom v rodině.

5 věcí, které můžete udělat pro lepší zrak

  • Chodit na pravidelné prohlídky: V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti k odhalení refrakčních vad nebo změn dioptrií, které lze následně korigovat brýlemi, kontaktními čočkami, anebo trvale, tedy laserovým zákrokem. Důležité je vyšetření očního pozadí, které vyloučí choroby sítnice nebo zrakového nervu. Vyšetření zorného pole zase zachycuje výpadky i v periferních částech, měření nitroočního tlaku pak může včas podchytit vznik zeleného zákalu. Lidé by měli navštěvovat očního lékař každé dva roky, po šedesátce by to mělo být každý rok.
  • Pokud celý den hledíte do počítače, dodržujte pravidlo 20-20-20: Po 20 minutách práce na počítači přeostřete na 20 vteřin na předmět ve vzdálenosti 20 stop, což je asi 6 metrů. Díky tomu si oči odpočinou. Střídání pohledových vzdáleností je totiž pro oči velmi důležité. Naopak dlouhodobý pobyt v místnosti, kde je suchý vzduch nebo klimatizace, může vést k syndromu suchého oka.
  • Noste kvalitní brýle: Vyhněte se nejen dioptrickým brýlím ze supermarketu či drogerie, ale také slunečním brýlím z tržiště. Chcete-li mít jistotu, že mají sluneční brýle opravdu kvalitní filtr, který vás ochrání před nebezpečnými UV paprsky, pořiďte si je v oční optice. V optice si rovněž můžete nechat zkontrolovat své dosavadní sluneční brýle.
  • Žijte zdravě: Tělo je složitý systém, kde vše souvisí se vším. Váš zrak proto může ovlivňovat například to, jestli kouříte, kolik času trávíte venku na čerstvém vzduchu (a díváte se do dálky) anebo složení jídelníčku. Nevěřte sice pověrám, že pokud sníte hodně mrkve, budete mít oči jako rys, ale na druhou stranu zdravá strava zamezuje mimo jiné obezitě, která je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky – tedy nemoci způsobující diabetickou retinopatii.
  • Chraňte oči: Existuje řada povolání i koníčků, kde člověk vystavuje zrak možným úrazům, například během broušení, sekání, sváření, přípravě hašeného vápna nebo manipulaci s chemikáliemi, ohněm... Jako prevenci používejte ochranné brýle, stejně jako při podobných činnostech na zahradě nebo doma. Pozor si dávejte i při „obyčejných“ domácích pracích, jako je smažení na oleji nebo úklid s čistícími prostředky (např. savo). A nezapomínejte také na nošení ochranných brýlí při sportu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dalekozrakost
Šedý zákal

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz