Hlavní obsah

I v životě seniorů se dějí zázraky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NeoVízia

S přibývajícími roky dochází k zakalení přirozené oční čočky, díky moderním technologiím lze však během ambulantního zákroku vyměnit poškozenou čočku za umělou. Operace šedého zákalu patří mezi nejčastěji prováděné chirurgické zákroky u seniorů.

Článek

Katarakta neboli šedý zákal patří k častým onemocněním, které postihuje zejména lidi nad 65 let. S přibývajícími roky dochází k zakalení přirozené oční čočky, proto pacienti mívají zamlžené vidění. Často jej popisují, že vidí, jako by se dívali skrze záclonu. Díky moderním technologiím lze však v současné době během ambulantního zákroku vyměnit poškozenou čočku za umělou. Operace šedého zákalu patří mezi nejčastěji prováděné chirurgické zákroky u seniorů.

Šedý zákal může být zrádný, jelikož obvykle vzniká plíživě. Někteří pacienti si proto dlouho nemusí uvědomovat, že jejich svět postupně „šedne“ a začíná se rozplývat v mlžném oparu. Je to podobné jako takzvaný syndrom vařené žáby, který popisuje, že pokud se živá žába hodí přímo do hrnce s vroucí vodou, ihned vyskočí z vody ven. Jestliže je ale vložena do hrnce se studenou vodou, jež se ohřívá postupně, nebezpečí si živočich neuvědomí a nechá se „uvařit“. Metaforicky vzato: Pokud změna k horšímu přichází postupně, člověk se na ni adaptuje, aniž by si tuto skutečnost uvědomoval. To platí také o kataraktě. „Často jsou pak lidé po operaci překvapení, jak je svět ve skutečnosti barevný, protože na to za ta léta, kdy žili v šedi, už úplně zapomněli,“ uvádí MUDr. Verata Maková, vedoucí lékařka Oční kliniky NeoVízia Trnava.

Šedý zákal může lékař odhalit dříve, než si pacient všimne horšího vidění

Velmi důležité proto je, aby senioři navštěvovali očního lékaře preventivně, ideálně každý rok. Právě v době, kdy ještě zhoršené vidění pacient subjektivně nepozoruje, může lékař vyšetřením odhalit první náznaky katarakty. Podobné to bylo také u MUDr. Brigity Piovarčiové, která sama celý život pracovala jako oční lékařka. Dobře si proto uvědomovala, jak jsou pravidelná oční vyšetření důležitá, a svědomitě je u své kolegyně podstupovala. „Poprvé jsem u paní doktorky diagnostikovala šedý zákal v roce 2019, v té době jí bylo 79 let. Tehdy ale s brýlemi viděla stále velmi dobře, proto nebylo zapotřebí hned operovat,“ vysvětluje MUDr. Maková, která Brigitu Piovarčiovou vyšetřovala. Kataraktu není nutné operovat hned, jakmile ji oční lékař odhalí. Na druhou stranu ve chvíli, kdy pacientům onemocnění začne komplikovat život, není už důvod otálet. Jednak je zbytečné trápit se se zhoršeným zrakem a také u šedého zákalu v pokročilé fázi může být oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější.

Před zákrokem je nezbytné podstoupit kompletní vyšetření oka

Čtyři roky po stanovení diagnózy pokročil šedý zákal paní doktorky Piovarčiové natolik, že i ona sama začala jednoznačně vnímat zhoršení kvality zraku. „Ztrácela kvůli tomu jistotu při chůzi, více se dívala pod nohy. Vnímala změny kontrastu, vidění měla zašedlé, nerozeznávala barvy. Zhoršení stavu se potvrdilo vyšetřením, proto jsme v březnu roku 2023 doporučili operaci,“ vysvětluje MUDr. Maková. Před každým zákrokem je nezbytné podstoupit kompletní vyšetření stavu oka, včetně rozkapání. „To je velmi důležité, aby se dal zhodnotit stupeň zákalu a stanovit, ve které části se nachází. Někdy může být v jádru čočky, u jiného pacienta je to kůra, u někoho kombinace. Při vyšetření očního pozadí zjišťujeme stav cév, zrakového nervu, žluté skvrny, sítnice atd., abychom vyloučili jiné onemocnění, které by mohlo limitovat výsledek operace a kvalitu vidění po zákroku. Po operaci šedého zákalu očekáváme vynikající výsledky, pokud je oko jinak zdravé, to znamená, že nejsou známky poškození sítnice, poškození zrakového nervu a podobně,“ popisuje oftalmoložka. Nedílnou součástí vyšetření je také změření kvality slzného filmu, protože suché oko má vliv na délku hojení i subjektivní pocity po operaci.

Lze si vybrat z různých druhů nitroočních čoček

Na základě zhodnocení stavu celého oka a změření jeho parametrů se vypočítá umělá nitrooční čočka, která je během operace vložena na místo původní zakalené čočky. Nitrooční čočka může být monofokální, která umožňuje ostré vidění na jednu vzdálenost, s prodlouženou hloubkou ostrosti, kdy je zaručené ostré vidění na dálku i střední vzdálenost, anebo trifokální, která umožňuje vidět bez brýlí na všechny tři vzdálenosti, tedy do blízka, na střední vzdálenost i do dálky. „Pacient se během operace opravdu může zbavit závislosti na brýlích i ve velmi vysokém věku. Paní doktorka Piovarčiová je ale celý život krátkozraká a na brýle byla zvyklá už od svých 15 let. Přiznala tedy, že už si bez nich ani sama sebe neumí představit. Rozhodla se proto pro monofokální čočku s tím, že do dálky bude nadále nosit brýle. I u krátkozrakých pacientů se ale dioptrie obvykle při operaci sníží, například z původních -5 na -2,“ popisuje oční lékařka Verata Maková. Někteří pacienti si naopak zvolí, že budou mít s monofokální čočkou raději ostré vidění na dálku a budou nosit brýle na čtení. Jedná se často o lidi s presbyopií, což je oční vada vznikající okolo čtyřicátého až pětačtyřicátého roku, kdy dochází ke zhoršení schopnosti zaostřit do blízka.

Týden po operaci viděla na 120 procent

V rámci předoperačního vyšetření je pacient vždy důkladně seznámen nejen s možnostmi nitroočních čoček, ale také se samotným průběhem operace i následné rekonvalescence. Na operačním sále stráví pacient asi 15 minut. Obvykle se operuje nejprve jedno oko a přibližně po týdnu druhé. Nejinak tomu bylo i u Brigity Piovarčiové. Obě oči jí operoval její syn MUDr. Radovan Piovarči, který je úspěšným očním chirurgem a primářem Oční kliniky NeoVízia Bratislava. „Na kontrolu už šla paní Piovarčiová opět ke mně a byla nadšená. Její první dojmy byly, že to opravdu nic není a není důvod se zákroku bát. Týden po operaci viděla na 120 procent. Už se nebála při chůzi a celkově pookřála,“ komentuje výsledek operace MUDr. Maková.

Dívat se na televizi, číst nebo chodit na procházky může pacient bez omezení

Před čtyřiceti lety leželi pacienti týden po operaci katarakty v nemocnici a měli zalepené oči. Dnes se díky moderním technologiím jedná o velmi bezpečnou ambulantní operaci. Lze ji provést i za asistence femtosekundového laseru LenSx, díky němuž se nemusí používat žádné ostré nástroje. Zákrok se provádí bez narkózy, pouze v lokálním znecitlivění a pacient odchází po operaci s doprovodem domů. Oko zůstává překryté pouze v den operace, druhý den už senior vidí. „Doporučujeme se následující dva týdny vyhýbat prašnému prostředí nebo fyzicky namáhavé práci, aby nedošlo k úrazu. Také by se 4 týdny po operaci nemělo plavat. Ale televize, čtení, procházky, to vše je bez omezení. Zároveň je vhodné mít po zákroku nasazené sluneční brýle, aby byly oči chráněné. Mozek si totiž přivykne na šedý zákal natolik, že po jeho odstranění může být přílišný jas rušivý. Je vhodné mít brýle zejména venku, ale někteří pacienti si je nechávají i v interiéru. Vše se spraví přibližně za dva až tři týdny,“ ubezpečuje MUDr. Maková a zdůrazňuje, že velmi důležitou součástí rekonvalescence je pravidelné kapání očních kapek. Zejména u pacientů se suchým okem může dojít k dočasnému pálení, či řezání, a právě zvlhčování oka pomůže tyto nepříjemné pocity zmírňovat.

Senioři vidí po operaci stejně dobře jako jejich děti

Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, vnímáme díky němu až 90 % podnětů v okolí. Proto když se jeho kvalita zhoršuje, může docházet i ke zhoršení celkové psychiky a zdraví. Navíc neléčený šedý zákal by mohl vést až k úplné slepotě. Naopak pokud je oko jinak zdravé, vrací se zraková ostrost až na hodnoty z mládí. Senioři najednou vidí stejně dobře jako jejich děti – což je pro ně doslova malým zázrakem, který mnohdy promění celý jejich život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz