Hlavní obsah

10 běžných a přitom nebezpečných surovin, které jíme, přestože nás některé z nich mohou i zabít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jíst některé z běžných potravin může vést až k vážným následkům pro lidské zdraví a v některých případech i ohrožovat život. Obzvláště nejsou-li správně připraveny. Zde je deset takových surovin, některé z nich mohou člověka i zabít.

Článek

Muškátový oříšek

Foto: Pixabay

Muškátový oříšek je oblíbené koření. Umí dát jídlu ten pravý chuťový šmrnc a pomáhá klidnému trávení. Ovšem pozor na množství. Předávkování muškátovým oříškem může způsobit zmatenost, ospalost, závratě a dokonce halucinace a záchvaty. Muškátový oříšek obsahuje myristicin, který působí na centrální nervový systém. Podle studie amerického Poison Control Center v Illinois mohou pouhé dvě lžičky muškátového oříšku způsobit příznaky otravy.

Grapefruit

Foto: Pixabay

Grapefruit chutná skvěle a jeho šťáva je navíc lahodná a osvěžující. Pokud však užíváte léky, měli byste konzumaci grepu přehodnotit. Toto citrusové ovoce může představovat skryté nebezpečí, protože interaguje s některými léky a může přivodit nežádoucí účinky. A nejde jen o nějaké zřídka užívané - grep může dělat potíže s léčivem k regulaci krevního tlaku a srdečního rytmu, k boji proti infekcím či ke snížení cholesterolu. Grapefruit totiž ovlivňuje enzym, který pomáhá rozkládat různé léky a ty se pak hromadí v krvi. Interakce s grepem je známá u více než 50 léků. A ještě jedna věc - grep je sice doslova narvaný vitamíny a podporuje imunitu, ale pozor na touhu jeho hořkou chuť vylepšit cukrem - společně pak totiž v žaludku kvasí.

Fazole

Foto: Pixabay

Fazole jsou levnou potravinou, která obsahuje vitamíny a minerály a je též vhodná pro diabetiky. Ale mohou být také toxické, pokud nejsou správně připraveny. Konzumace syrových fazolí může způsobit nevolnost, bolesti břicha, zvracení a další gastrointestinální potíže, protože obsahují velmi vysoké hladiny lektinů. Ty se z velké míry odbourají právě tepelnou úpravou a pak lze fazole bezpečně konzumovat. V ideálním případě by se fazole měly přes noc namočit a před konzumací rozhodne uvařit. Jednoduché řešení nabízejí fazole z konzervy, které jsou již uvařené.

Ovoce s peckou

Foto: Pixabay

Meruňkovou pecku nebo jádřinec jablek člověk běžně nejí. Ale je dobré vědět, že některé ovocné pecky a jádra, například z jablek, meruněk, broskví či hrušek obsahují látku, která se v těle mění na kyanovodík. Přestože je dávka malá a smrtelná pouze při konzumaci opravdu velkého množství, k několika případům otravy kyselinou prusovou, které byly spojeny s konzumací třešňových pecek, došlo. Pokud ale omylem spolknete celou pecku z třešně, není třeba se hned otravy obávat. Neporušená pecka projde vaším tělem a zase ji vyloučíte. Nicméně se tomu vyvarujte. Pecky mohou způsobit střevní neprůchodnost – a také hrozí udušení.

Hořké mandle

Foto: Pixabay

Existují dva hlavní druhy mandlí - sladké, ktere jsou vyšlechtěné a hořké, které se používají výhradně průmyslově. Sladké mandle jsou připraveny k jídlu, takže si na nich můžete pochutnat ihned a bez jakékoli přípravy. U hořkých mandlí je situace jiná - nejenže nepříjemně chutnají, ale mohou být i smrtelné. Na rozdíl od sladkých mandlí obsahují hořké mandle glykosid amygdalin, který se při konzumaci rozkládá na životu nebezpečný kyanovodík. I malá hrstka syrových hořkých mandlí může otrávit dospělého člověka.

Listy rebarbory

Foto: Pixabay

Listy rebarbory obsahují kyselinu šťavelovou, která se – při konzumaci ve velkém množství – v těle spojuje s vápníkem a může v ledvinách vytvářet krystaly šťavelanu, v nejhorším možném případě tak mohou ledviny selhat. Listy rostliny mohou způsobit otravu a jejich pojídání vést až ke smrti. Mezi další příznaky otravy listy rebarbory ​​mohou patřit bolesti žaludku, zvracení či záchvaty. Otravy listy byly hlášeny zejména za 1. světové války, kdy se rebarbora doporučovala konzumovat celá. Pokud milujete rebarborový koláč, určitě se ho netřeba bát. Jen by si měl člověk pamatovat základní poučku - jíst pouze stonky.

Bezinky

Foto: Pixabay

Tyto tmavé bobule se zejména v zimě tradičně používají k léčbě nachlazení a chřipky. Plody by ale měly být správně uvařeny. Stejně jako listy, větvičky, kořínky a semena, i syrové bobule obsahují látky, které mohou způsobit těžkou otravu s nevolností a průjmem. Podle odborníků nejsou bezinky vhodné pro děti – a mimo dosah dětí by se měly držet i doplňky stravy a další produkty z bezu. Pro své léčivé účinky jsou různé části rostliny používány v lidovém léčitelství, ale nikdy byste neměli užívat listy a kůru vnitřně. Při hledání bezu v přírodě byste navíc měli být vždy opatrní. Zatímco plody bezu černého jsou jedlé, jiné druhy mohou být jedovaté a neměly by se konzumovat.

Syrové kešú ořechy

Foto: Pixabay

Kešú ze supermarketu jsou většinou loupané, sušené a pražené a dají se bez problémů konzumovat. Na druhé straně syrové kešú ořechy - což jsou ve skutečnosti semena kešú jablka - mohou obsahovat urushiol, chemickou sloučeninu, která se například nachází i v jedovatém břečťanu. Urushiol je jedovatý a kontakt s ním může u některých lidí vyvolat kožní reakci. Kešú jádra se při zpracování vaří, aby se tato toxická latka odstranila. Nicméně nelze opomenout, že kešú oříšky jsou doslova narvané živinami a jejich konzumaci lze jen doporučit.

Syrový maniok

Foto: Pixabay

Maniok, neuvěřitelně všestranný kořen z Jižní Ameriky, lze použít k výrobě tapioky, hranolků, koláčů, chleba a spousty dalších potravin a je vynikajícím zdrojem sacharidů. Nikdy byste ho ale neměli jíst syrový, protože kořen obsahuje linamarin - látku, kterou lze přeměnit na kyanovodík. Pokud není maniok správně připraven, může způsobit vážné vedlejší účinky, jako jsou závratě, zvracení a křeče. Syrový maniok se musí oloupat a důkladně uvařit, aby byl poživatelný. Vzhledem k tomu, že kořen má silnou skořápku, je vhodnější nůž, než škrabka na zeleninu. Syrový maniok může být nebezpečný zejména pro děti. V roce 2005 zemřelo na Filipínách 27 školáků a dalších 100 dětí bylo hospitalizováno poté, co snědly nesprávně připravený maniok od pouličního prodejce.

Houby

Foto: Pixabay

Od hlívy ústřičné přes hřiby až po lišky, existuje mnoho druhů hub, které jsou naprosto bezpečné k jídlu a mimořádně chutné. Bohužel ale existují i ​​takové, které jsou extrémně nebezpečné. Houby, jako je muchomůrka zelená, pavučinec plyšový a čepičatka jehličnanová, se za žádných okolností nesmí konzumovat, protože jsou vysoce toxické, mají vážné vedlejší účinky a mohou být i smrtelné. Zmíněná muchomůrka zelená, přezdívaná též kalich smrti, je považována za nejjedovatější a nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky - má zde totiž na svědomí nejvíce smrtelných otrav. Nezkušení houbaři ji mohou lehce zaměnit se žampióny a jinými druhy jedlých hub. Byť jedovaté houby nejsou běžnou součástí lidského jídelníčku, místo v tomto seznamu jim určitě patří. Najdou se totiž i tací, co je opravdu v nepatrném množství jedí kvůli jejich vedlejším účinkům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz