Hlavní obsah

A pořád ty stejné chyby - 10 věcí, co jsou lidé schopni spláchnout do odpadu a rozhodně tam nepatří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jak snadné - dojít k wc, stisknout čudlík a odpad je pryč. Rychle, bez práce, bez námahy. Jenže ne vše, co je tekuté nebo lze spláchnout, prostě spláchnout do záchodu nebo vylít do umyvadla jde. Těchto deset věcí by rozhodně nemělo jít do odpadu.

Článek

Některé věci a látky, které mnozí lidé prostě spláchnou do záchodu, mohou ucpat odpad. A to znamená jediné - náklady na vyčištění a práce s tím. Jiné látky dokonce obsahují škodliviny, které již nelze z vody odfiltrovat. Tyto látky mohou skončit v potocích či řekách a v nejhorším případě i v naší pitné vodě. Člověk by se měl naučit správně třídit odpady a nevolit vždy sice tu nejlehčí, ale kolikrát k životnímu prostředí tu nejméně šetrnou cestu.

1. Léky

Léčiva se sice rozpustí v odpadních vodách, ale v čističkách je nelze odfiltrovat. Takže pokud je vylijete do kanalizace, skončí zpět v naší pitné vodě prostřednictvím spodních vod. Léky vracejte zpět do lékáren, případně je možné třídit léčiva do růžových kontejnerů pro nebezpečný odpad.

2. Zbytky jídla a oleje

Kuchyňský odpad, zbytky jídla a obaly nepatří do záchodu, ale do příslušných kontejnerů a popelnic na organický odpad. V současné době se navíc objevuje více a více popelnic, které jsou přímo na potravinářské tuky určené. Ve svém kuchyňském dřezu používejte odtokové sítko, aby zbytky jídla nemizely do odpadu. Zvláště škodlivé jsou tuky a oleje. Ty se totiž hromadí na vnitřních stěnách potrubí a ucpávají je. Buďte opatrní i s jinými látkami obsahujícími olej, jako je palivo nebo mazací olej - i ta nejmenší množství mohou negativně ovlivnit kvalitu vody.

3. Pesticidy a hnojiva

Chemikálie v pesticidech a hnojivech také představují nebezpečí pro podzemní a pitnou vodu, pokud je nelikvidujete správně. Tyto látky by se v žádném případě neměly vylévat do odpadu nebo splachovat. Používají se na ně kontejnery s růžovou barvou, označené jako nebezpečný odpad, nebo se můžete obrátit na likvidační firmy ci sběrná místa.

4. Vlhčené ubrousky, tampóny apod.

Odličovací a osvěžující ubrousky, ubrousky na čištění brýlí, stejně jako dětské ubrousky a plenky, nepatří do wc, ale do kontejneru. Totéž platí pro dámské hygienické potřeby, jako jsou tampony, hygienické vložky a slipové vložky, ale také pro kosmetické potřeby, jako jsou odličovací tampony nebo vatové tampony. Všechny mohou vést k ucpání čerpacích stanic odpadních vod. Ovšem pozor na častou chybu - ubrousky, kapesníky, ani papírové utěrky nepatří do popelnice na papir, ale do směsného odpadu.

5. Nedopalky

Cigarety obsahují přes 7000 škodlivých látek, včetně těch karcinogenních. Toxiny často zůstávají ve filtrech ve vysokých koncentracích. Pokud je namočíte do vody, škodlivé látky se mohou rozpustit a ve vodě zůstat. Například nikotin přechází do vody obzvláště rychle. Jeden nedopalek cigarety může kontaminovat až 1000 litrů vody nikotinem. Samotný filtr znečišťuje vodu mikroplasty a ty jsou zodpovědné například za úhyn ryb. Nedopalky též v odtoku měknou a mohou ucpat vodovodní potrubí. Vajgly proto vyhoďte tam, kam patří - do koše.

6. Mikroplasty

Pevné mikroplasty v peelingu atd. jsou v EU zakázány. Ale tekuté plasty jsou stále povoleny – včetně různých kosmetických přípravků. Mikroplasty unikají třeba i z oblečení. Při praní fleecu například končí v odpadních vodách i jemná plastová vlákna. Čistírny odpadních vod dokážou většinu drobných plastových částic odfiltrovat – ale ne úplně. Je tedy lepší, když hned od začátku používáte produkty bez mikroplastů.

7. Barvy a laky

To snad normálně uvažujícího člověka ani nenapadne, ale přesto - ani barvy a laky nemají v záchodě místo! Uz jen proto, že obsahují toxické látky. To platí i pro lak na nehty, všechny typy rozpouštědel, čističů štětců a fotochemikálií. Tekuté zbytky barev a laků se likvidují ve sběrnách nebezpečného odpadu. Někdy například i firmy, jako železářství, či prodejci barev, berou zbytky zpět. Zaschlé zbytky laků a barev již neobsahují žádná rozpouštědla – jak je správně likvidovat bývá uvedeno na obalu.

8. Čisticí prostředky

Pokud už určitý čisticí prostředek nepotřebujete, neměli byste zbytek jen tak spláchnout do záchodu. Často se totiž jedná o koncentrované chemikálie, které jsou označeny jako nebezpečné látky. Chemikálie v nich obsažené narušují čisticí procesy v čistírnách odpadních vod a končí v podzemních vodách. Likvidujeme je tedy jako nebezpečný odpad v kontejnerech k tomu určených a nebo ve sběrných dvorech.

9. Stelivo pro zvířata

Ano, jsou lidé, co splachují i kočičí písek. A samozřejmě je to špatně. Podestýlka pro křečky, králíky a další malé hlodavce se rychle lepí a shlukuje se dohromady, čímž ucpává odtok. Totéž platí pro stelivo pro kočky či písek do ptačích klecí. Místo toho tyto odpady vyhoďte do koše. Stelivo pro kočky vyrobené z biologicky rozložitelných materiálů může být také vyhozeno do směsného odpadu. U podestýlek vždy záleží na materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Přírodní materiály jako seno, hobliny a piliny je možné kompostovat, nebo odkládat do nádob na bioodpady. Jiné materiály patří do zbytkového odpadu.

10. Prostředky na praní a mytí nádobí

Sice nezabráníte tomu, aby prací prášek a prostředek na mytí nádobí skončily v odpadních vodách, můžete však dopad na vodu snížit volbou produktů, které jsou co nejekologičtější. Ekologické prací prostředky jsou označeny různými pečetěmi – například Euroflower. Zde platí jasná zásada - má větší smysl mycí prostředek a prostředek na mytí nádobí spotřebovat, než jej vyhodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz