Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kouření aneb nejtěžší boj v životě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kouření je zlozvyk. Škodí zdraví, vám i vašemu okolí, ruinuje peněženku a určitě vám na kráse či vůni nepřidá. Nejraději by s tím člověk seknul. Ale zase jen kuřák si opravdu dokáže uvědomit, jak těžký boj to vlastně je.

Článek

„Kouření je zlo… To ví přeci každý. No jo - ale…,“ probleskne hned kuřákovi hlavou. Ty chvíle, kdy si uděláš kávu, sedneš si a vychutnáváš ty chvilky klidu, než se zase do něčeho vrhneš. Po dobrém obědě. Po sexu. Když potřebuješ zahnat chvilkovou nudu. Nebo se jen rozptýlit od rutiny. Nebo…nebo…nebo…

Každý kuřák si najde ty své důvody, pro které si kouření obhajuje a kdy mu ta cigareta prostě chutná nejvíce a bez ní by si ty dané chvíle snad už ani nedokázal představit. Vyjmenovávat kuřákovi zdravotní nevýhody kouření nebo snad poukazovat na to, že ušetří - zbytečnost. On to přeci všechno ví. Je si toho vědom. A jsou i chvíle, kdy ho to samotného štve. Ale prostě a jednoduše - ono to opravdu není tak lehké přestat.

Foto: Pixabay

splodiny, které vznikají hořením a které do sebe dostáváme, jsou smrtícím koktejlem

Nikotin je úplně na rovinu droga. A těžká droga. Psychická závislost je na něj silnější než u psychedelik, fyzická závislost větší než na kokain či amfetaminy, rozhodně je toxičtější než kanabis, a přesto je plně legální. Takže je dostupný všude a každému, kdo dosáhl plnoletosti. A co si budeme nalhávat, dostane se k němu i člověk mladší 18 let. Většina kuřáků začne s cigaretami poprvé koketovat ještě jako dítě na základní, potažmo střední škole.

Nikotin je vysoce návyková psychoaktivní látka (farmakologický a behaviorální proces determinující vznik závislosti je u tabáku podobný jako u heroinu a kokainu). Závislost na nikotinu je stav, který nutí člověka kouřit i přes částečné znalosti zdravotních následků a úsilí přestat, nejde o nedostatek vůle nebo o poruchu osobnosti, ale o progresivní, chronické a recidivující onemocnění (diagnóza F 17). Při dlouhodobém užívání vzniká na nikotin i fyzická závislost. Při odvykání od abúzu nikotinu trpí jedinec úzkostí, depresemi, nespavostí, podrážděním, zhoršenou soustředěností, pocením a bolestmi hlavy, třesem a dalšími příznaky.
Wikipedie

Každopádně - i přes napsaná slova, že jde o onemocnění - může si každý kuřák za svou závislost sám. A každý může sám říct: „A dost, končím!“ Jak bylo řečeno, není to jednoduché, většina zklame a zkouší to dokola a dokola a některým se to nepovede nikdy. Proto poklona všem těm, kteří s tímto démonem bojují a bojují úspěšně. Protože přestat kouřit je opravdu to nejsnazší, co člověk může pro své zdraví i peněženku udělat, ale zároveň i to nejtěžší, co se snaží překonat.

Odhaduje se, že celosvětově zemře ročně přes 7,6 milionu lidí na nemoci spojené s kouřením. A kolik ušetříte, si můžete jednoduše spočítat - při ceně krabičky 150 Kč a předpokladem jedné denně - to máte za rok skoro 55 tisíc a to je sakra pěkná dovolená. Pokud tedy o tom přemýšlíte, že zkusíte zabojovat, rozhodně to za to stojí. Zde je pár tipů:

Rozvíjejte motivaci - prvním krokem k úspěchu je vlastně pochopit, proč chci skončit. Pomoci může seznam všech osobních výhod, které s sebou život bez kouření přináší – ať už jde o zdraví, pohodu nebo finanční úspory. Takový seznam může ve slabších chvílích posloužit jako připomínka toho, proč jste zvolili tuto cestu.

Foto: Pixabay

úspory jdou do tisíců

Některé zdravotní přínosy - do šesti hodin od poslední cigarety se srdeční tep a krevní tlak stabilizují, po dni se pročistí krevní řečiště a hladina oxidu uhelnatého v krvi i těle se sníží. Již po jednom týdnu se zlepší chuť i čich. Mimo jiné se vám dále zlepší pleť, vlasy, odér - prostě samé výhody. Typický kuřácký kašel by měl do tří měsíců vymizet. Již po jednom roce se dýchá o poznání snadněji a plíce jsou každopádně zdravější a do pěti let klesá riziko srdečních onemocnění velmi výrazně. Po deseti až 15 letech je riziko rakoviny plic více než poloviční oproti kuřákovi a po 20 letech je riziko infarktu a mrtvice stejně vysoké jako u člověka, který nikdy nekouřil.

Dalším bodem, který vám může pomoct, je udělat si plán. Jasný plán pomáhá přistupovat k odvykání strukturovaně. Dejte si konkrétní datum zahájení a také pomáhá informovat rodinu a přátele o plánu, aby vám mohli být oporou. Předem si nastavte strategie, které vám pomohou vypořádat se s nutkáním kouřit, a myslete na alternativy, co vám mohou v případě nouze pomoci. Ať už sáhnete po náplastech, žvýkačkách nebo sprejích, každá z těchto alternativ bude stále lepší než klasické kouření. Zmírní totiž abstinenční příznaky a uspokojí touhu po nikotinu bez toho, aniž byste zklamali na své odvykací cestě. Nezbytný je i krok identifikace spouštěčů a těm se pak vyhýbat. Je důležité rozpoznat a pojmenovat situace, které spouštějí chuť si zapálit. Ať už je to stres v práci, káva nebo sklenka vína s přáteli – většina kuřáků má situace, kdy sahá po cigaretě častěji. Chcete-li zůstat v takových situacích silní, vymyslete si alternativy, nebo alespon podpůrné „berličky“. Pomoci mohou například relaxační techniky, pravidelná cvičení nebo žvýkání žvýkačky.

Další strategií je postupně zařazovat nové prvky vašeho nového já do svého života a tím kouření vystrnadit. Pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava a dostatek spánku nejen posílí organismus, ale také odvedou vaši pozornost od chuti kouřit. Koníčky vám také mohou pomoci. Je též dobré mít rychlé alternativy. Pokud se objeví touha po cigaretě, můžete si zvyknout cucat bonbóny, vypít sklenici vody, vyčistit si zuby, namazat si ruce krémem, udělat 30 dřepů, nebo si místo toho zatancovat na svou oblíbenou písničku. Podle studií se chutě dramaticky snižují již po pěti minutách.

Foto: Pixabay

konec smrdícím popelníkům

Co je důležité - odměňujte se. Zaveďte si dobrý systém odměn a oslavte každý milník, kterého dosáhnete na cestě stát se nekuřákem. Bude vás to motivovat a posilovat pozitivní pocit z vaší správné a úspěšné snahy. Když náhodou selžete, netrestejte se. Využijte selhání jako příležitost k učení. Berte to tak, že jste si roky pěstovali tento zlozvyk - nemůže prostě jen tak přes noc zmizet. Důležité je analyzovat spouštěče - Co spustilo touhu? Jaké strategie by mohly pomoci takové situace v budoucnu překonat? Každá recidiva nabízí příležitost dozvědět se více o svých vlastních vzorcích chování a jak se vypořádat s nutkáním kouřit. A pokud máte pocit, že to nezvládáte, nebojte se vyhledat odbornou pomoc či požádat o podporu. Existuje mnoho nabídek podpory, jako jsou telefonické konzultace s různými odvykacími centry, svépomocné skupiny a speciální programy pro odvykání kouření. Podporu mohou nabídnout i lékaři nebo terapeuti. Pomoci mohou i speciální aplikace.

Základem je ale chtít. Být o tom sám přesvědčen. Možná pak budete sami překvapeni, jak snadno to jde a pochopíte ty úspěšné, co dokázali s kouřením seknout přes noc i přesto, že vytáhli denně čtyřicítku. Hodně štěstí.

Anketa

Jsem...
Nekuřák, nikdy jsem nekouřil
7 %
Odnaučený kuřák
38,3 %
Kuřák, chtěl bych s tím seknout
47,5 %
Kuřák a nechci přestat
7,2 %
Celkem hlasovalo 999 čtenářů.

Čerpáno z https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikotin a https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/cs/12-zpusobu/tabak/2826-co-by-se-mohlo-stat-pokusim-li-se-prestat-kourit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz