Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nové opičí neštovice poprvé v Německu, ale opovažte se je tak nazvat - hyperkorektnost vládne světu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pro upřesnění - název opičí neštovice se používá již od šedesátých let minulého století, kdy byla nemoc poprvé pojmenována. A nikdy s tím neměl nikdo problém. Než se doba „uhladila“ a WHO po téměř 70 letech používání název nemoci změnila.

Článek

Německo nyní hlásí první případ výskytu nového kmene nemoci Mpox. Nová varianta byla v pátek diagnostikována u 33letého muže v Kolíně nad Rýnem, který se nakazil pravděpodobně ve východní Africe. Když zpráva proběhla médii, mnozí přemýšleli, o co vlastně jde. Nicméně, tato nemoc není lidem neznámá. Jen je přejmenována. V rámci politiky hyperkorektnosti zasáhla Světová zdravotnická organizace (WHO) a přejmenovala do té doby známé opičí neštovice na Mpox. S odůvodněním, že staré jméno by mohlo být vnímáno jako rasistické a stigmatizované. A tak to vyřešila - zkrátila Monkeypox na Mpox. Elegantní řešení.

Foto: Pixabay

v roce 2022 přišla WHO se změnou názvu

Nevím, zda tím chtěla ochránit opice - protože paradoxně s nemocí nemají nic společného. Nákaza se šíří fyzickým kontaktem mezi lidmi a pokud se bavíme o mezidruhovém přenosu, původně byl virus přenášen od hlodavců a jiných drobných savců. Opičí byl pojmenován proto, že opice vykazovaly tuto nemoc též, virus v nich byl objeven a tak jim byl přisouzen i původ, nicméně pozdější studie odhalily, že jsou v tom opice nevinně. Ale i když půjdete do jakékoliv zoo v České republice, nebo kdekoliv na světě, stoupnete si před klec a řeknete Hej opice, podle tebe jsou neštovice!, stoprocentně ji to neurazí. Takže opice jsou z toho venku. Koho by to tedy podle WHO mohlo urážet? Když si sama nemoc nevybírá člověka podle rasy, náboženství, pohlaví - prostě si vezme, na koho si troufne a jehož imunitní systém dokáže přečůrat? Nemoc není rasista. A pokud někdo řekne, že opičí neštovice mají jen Afričané, nebo lidé s tmavší barvou kůže, tak „není rasista, on je jen blbej“ - jak se zde hodí hláška z jednoho českého seriálu. Protože velké epidemie postihují i Evropu a USA, prostě vsechny země a všechny lidi - nemoc není rasista.

Foto: Pixabay

proti nemoci se dá očkovat

Měnit názvy zažitých věcí a činit další kroky, aby se někdo necítil uražen, mi osobně přijde divné a zcestné. Kor u věcí a označení, která se tak například jmenují už roky a desetiletí a do nedávna by nikoho ani nenapadlo název měnit. Možná, že nám za chvilku zmizí i příjmení Bílý a Černá, protože také mohou někoho urážet, ukazovat na etnicitu a tak podobně. Navrhuji Blý a Črná, ať je v tom pořádek. Zkraťme to jako WHO neštovice. Nebo prostě vraťme selské myšlení a neřešme nesmysly, když je ve světě tolik opravdu naléhavých věcí k řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz