Hlavní obsah

Temu, Shein atd. - Němci zřejmě ztíží online obchodování - dost možná i v celé EU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Shein a Temu jsou v Německu velmi populární. Ministerstvo hospodářství chce lépe kontrolovat asijské nízkonákladové platformy – a nyní na to má plán.

Článek

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck chce mít větší kontrolu nad obchodováním na asijských nákupních portálech jako jsou např. Temu a Shein a hodlá zrušit bezcelní limit 150 euro, který je nyní takto nastaven.

Vyplývá to z akčního plánu pro elektronický obchod, který vypracovalo Spolkové ministerstvo hospodářství (BMWK). Plán má k dispozici německá tisková agentura.

Každý, kdo nakupuje online, musí mít možnost spolehnout se na bezpečné a neškodné produkty. Toxické látky nepatří do oblečení ani herního vybavení. Německé a vůbec evropské společnosti by neměly být znevýhodněny tím, že ostatní mohou obcházet platná pravidla.
Robert Habeck, spolkový ministr hospodářství

Akční plán počítá mimo jiné s užší spoluprací mezi vnitrostátními a evropskými orgány, které dozorují trh a celními orgány. Ty by měly například i provádět koordinované kontroly.

Ministerstvo je také pro rozšíření pravomocí úřadů. To by jim mělo umožnit zasahovat přímo proti online obchodním platformám. Zrušení bezcelní hranice by mělo být provedeno „rychle a s minimální byrokracií“.

Asijské online platformy využívají především leteckou nákladní dopravu. U objednávek ze zemí mimo EU není třeba při dovozu platit žádné clo a jiné další poplatky za balíčky s udanou hodnotou pod 150 euro.

Habeck požaduje, aby Evropská komise shromažďovala údaje o asijskýchonline prodejcích a evidovala jejich veškeré přestupky vůči evropským pravidlům. Evropská komise by měla provádět testovací nákupy, aby zjistila, zda nedochází k porušování právních předpisů a v případě provinění portály velmi tvrdě sankcionovat.

Sankce musí být nastaveny dostatečně vysoko, aby měly odstrašující účinek.
Robert Habeck, spolkový ministr hospodářství

Ministerstvo chce také zavázat výrobce k ukládání informací o bezpečnosti výrobků, ochraně životního prostředí a zdraví v digitálním pasu výrobku. Úřady stále častěji zjišťují závady a porušení požadavků u výrobků ze třetích zemí, které jsou zasílány do EU, vysvětlil BMWK. To platí zejména pro poskytovatele, jako jsou Temu a Shein.

Aby byla zajištěna spravedlivá hospodářská soutěž, musí být dodržování všech podmínek důsledně vynucováno a jakékoliv porušení trestáno.

Shein a Temu jsou v Německu velmi populární. Obchodní zástupci, politici a zastánci spotřebitelů však kritizují mimo jiné kvalitu výrobků, nedostatek kontrol a nekalé soutěžní podmínky. Portály v poslední době opakovaně odmítají obvinění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz