Hlavní obsah

Anýz: na kašel i nadýmání

Foto: Divá Babka

Anýz vonný - plod

Anýz lze s úspěchem použít na léčbu nadýmání a na podporu vykašlávání. V kuchyni pak do pečení, na nakládání, ale i v mase. V článku najdete jeden z mých masových receptů s anýzem.

Článek

Někteří anýz používají jen na vánoční pečení, ale během roku tento poklad nečinně stojí na poličkách s kořením. A to je velká škoda. Podívejme se, co vše umí a jak jej využít během celého roku.

Používáme vždy jeho semínka, tedy to, co koupíte v sáčku běžně jako koření.

Anýz v léčbě

Čaj připravený z anýzu podporuje vykašlávání a zmírňuje nadýmání. Dejte 1/2 čajové lžičky semínek anýzu do šálku, zalijte vařící vodou, přikryjte talířkem a nechte 10-15 minut louhovat. Pak pijte, co nejrychleji, účinné silice rychle vyprchávají. Není to čaj, který si připravíte do konvice do zásoby a popíjíte jej celý večer.

Anýzový čaj také (prý) podporuje tvorbu mateřského mléka, ale na co bych ze své vlastní zkušenosti přísahala je protinadýmavý efekt přenášený z mateřského mléka na dítě.

Autoři Janča a Zentrich zmiňují, že obsažené silice zvyšují vylučování trávicích enzymů. Dále uvádí spasmolytické (protikřečové) působení na trávící trakt a že je výrazně působícím antiseptikem (jak dýchacích cest, tak trávicího ústrojí).

Janča se Zentrichem také navrhují anýzový vinný obklad při léčbě obtíží spojených s Achillovými šlachami (nezkoušela jsem, leč v rodině tyto potíže nemáme). Nedávají na něj recept, ale říkají, že při zanícení achilovky se přikládá chladný obklad a naopak teplý obklad při jejich namožení (oslabení) - zpravidla na noc.

Anýz v kuchyni

Pokud chcete zachovat všechny jeho léčivé vlastnosti, pak anýz používáme do rychlých receptů (pamatujte, jeho silice rychle vyprchávají).

Kromě využití v pečivu (anýzové sušenky, do chlebového těsta) jej přidávám k rybě nebo žampionům, oboje anýz tak trochu „rozzáří“. Z masových receptů mám anýz v oblibě v kombinaci s libovým vepřovým, jako v tomto receptu inspirovaným asijskou kuchyní:

Vepřové nudličky na anýzovém oleji

Suroviny na 4 porce: panák oleje (asi 0,05l), lžička anýzových semínek, 600g libového vepřového na nudličky (kýta, pečeně), sůl, lžíce másla, 5-6 žampionů také na nudličky, 0,5cm čerstvého zázvoru - nastrouhat na jemno, 1 kávová lžička rybí omáčky, 2 lžíce kvalitní sojovky (já používám ty japonské, skutečně fermentované). Příloha: dušená rýže

Doba přípravy (bez krájení): cca 15 minut

Postup: Na panáku oleje v pánvi „osmažím“ lžičku anýzových semen a vvětšinu jich vyndám, jak začnou tmavnout. Na vzniklém anýzovém oleji pak rychle osmahnu osolené nudličky z libovějšího vepřového masa. Jak maso přestane pouštět šťávu a začne se opékat do barvy, přidám lžíci másla a větší hrst žampionů pokrájených na podobně velké kousky jako je maso a ještě osmahnu. Pak přidám nastrouhaný čerstvý zázvor, lžičku rybí omáčky a dvě lžíce kvalitní sojové omáčky. Jen promíchám, sundám z plotny a ihned servíruji s rýží.

Další využití

Prababička mi o anýzu říkala, že „plaší zlé sny“. Babička Anna říkala, že to dávali krávě do krmiva, že poté lépe dojila. Ale krávu já již nepamatuji.

Narazila jsem opakovaně na informaci, že anýz je neodolatelnou pochoutkou pro některé druhy zvířat (myši, holubi) a ve středověké Evropě se používal k nalákání hlodavců do pastí nebo na otrávenou návnadu. Uvádí to i Janča a Zentrich, nepodařilo se mi dohledat původní zdroj (respektive nevěnovala jsem tomu dostatek času).

V řecku se z anýzu dělá známý alkoholický nápoj Ouzo, ve francii Pastis, který se pije ředěný s vodou. Je součástí Absintu.

Jaké další využití, či recepty máte spojené s anýzem vy? Podělte se o své zkušenosti.

------------------------------------------------------------

Vlastní zdroje: střední vzdělání (SHŠ); celoživotní sebevzdělávání a praxe

Rodinné zdroje: prababička Anastázie Hubičková; babička Anna Brabcová

Další použité zdroje: Jiří Janča a Josef A Zentrich: Herbář léčivých rostlin, nakladatelství EMINENT, I.vydání, ISBN 80-85876-02-7

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám