Hlavní obsah
Zdraví

Cibule: přírodní antibiotikum

Foto: Divá Babka

Cibule bílá, žlutá a červená

Přesto, že cibule je běžnou součástí našich kuchyní, jde o malý zázrak. Cibule je aktivní proti některým bakteriím, je to silný „odhleňovač“, zlepšuje trávení a přispívá ke zdraví cévního systému.

Článek

Bez cibule si naši středoevropskou kuchyni ani neumím představit. Velké množství receptů začíná slovy: nakrájíme cibuli… Ne každý si však uvědomuje, jak velký má cibule vliv na zdraví.

Nejčastěji používáme vlastní cibuli, v kuchyni pak někdy i cibulovou nať.

Cibule v léčbě

Čaj připravený ze syrové cibule je velmi účinný na odhlenění a pomáhá i při dlouhotrvajících potížích s kašlem při/po zánětech průdušek. Nakrájíte na jemno jednu menší cibuli - má jí být asi 1/4 hrnku. Cibuli zalejeme vařící vodou a dáme pod talířek 10 minut louhovat. Pak scedíme a pijeme co nejvíc horké sneseme, ráno i večer, dokud kašel neustoupí, většinou tak 2-3 dny. Pozor, ten čaj není chuťově dobrý. Nedporučuji jej sladit, zdá se mi to pak ještě horší. Pokud jej někdo opravdu nesnese (navaluje se mu), pak jediné, co bych doporučila je do čaje kromě cibule přistrouhat trochu jablka.

U nás v rodině se jedl také med smíchaný se šťávou z cibule (poměr 1:2), ale na někoho ten čaj funguje lépe (jsem konkrétním příkladem). Rozkrojená cibule přiložená na kousnutí od hmyzu snižuje svědění a nejspíš i mírní případný otok.

A co je pravda na tom že je cibule přírodní antibiotikum? Je to nejen antibiotikum, ale také působí proti virům a plísním. Tyto schopnosti má díky obsahu alicinu (ten je obsažen také v česneku). Alicin se aktivuje mechanicky (krájením, stlačením), ale není stabilní. Pokud necháte nakrájenou cibuli při pokojové teplotě volně ležet, alicin se během jednoho dne zcela znehodnotí.

Společnost pro výživu některé závěry výše potvrzuje a dodává, že cibule obsahuje látky s protizánětlivou aktivitou. Wikipedie protizánětlivý účinek alicinu také potvrzuje (zde).

Moji oblíbení Janča a Zentrich dodávají, že cibule zvyšuje sekreci trávících šťáv v celém trávicícm systému (žaludeční šťávy, žluč i enzymy slinivky). Také prý stimuluje srdečně-cévní systém a působí antiskleroticky. Zároveň zmiňují, že šťávu z cibule lze kapat přímo do nehojících se nebo zahnisaných ran, ale tento přístup mi připadá dost extrémní a v současné době nejspíš zbytečně riskantní.

Slýchám kolem sebe o detoxu, kdy se na noc mají plosky nohou obložit kolečky cibule, zajistit ponožkami a nechat tak přes noc. Má to odstraňovat zánět a celkově odvádět toxiny z organismu. Vzhledem k faktu, že nikdo z rodiny nesneseme ponožky na nohách v noci, nemůžeme podat očité svědectví o účinnosti tohoto postupu, tak jen předávám dál.

Cibule v kuchyni

Všichni známe moho způsobů použití cibule v kuchyni, z mých receptů bych se chtěla podělit o jeden, který vařila babička Anna a pro mně je nejchutnější úpravou králíka:

Králík cibulář

Suroviny na cca 4 porce: králík rozporcovaný, lžička tymiánu, sůl, pepř, 100g anglické slaniny na nudličky, 3 lžíce másla, 8 cibulí nakrájených na kolečka, 2 kuličky jalovce, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, lžíce hladké hořčice, lahev světlého piva. Příloha: bramborový knedlík nebo vařené brambory.

Doba přípravy (bez krájení): 1 hodina + 15 minut

Postup: Porce králíka osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Ve velkém kastrolu vhodném do trouby rozpustíme máslo a králíka na něm rychle opečeme, aby se zvenku zatáhl a šťáva zůstala uvnitř. Zatáhnuté porce dáme stranou a na zbylém másle opečeme slaninu a cibuli až cibule začne chytat barvu - bude to trvat asi 10 minut. Mezitím rozehřejeme troubu na 180-200°C. Pak přimícháme hořčici a všechno zbylé koření, zalijeme pivem a králíka vrátíme do kastrolu. Kastrol přikryjeme poklicí a šoupneme jej do trouby na cca 1 hodinu. Nejraději k němu máme bramborový knedlík.

Další využití

Babičky používaly nastrouhanou cibuli s vodou na čištění zašlých kovových předmětů.

Pamatuji si na moment, kdy prababička něco připálila, byla zima a nemohla větrat. Rozmístila po světnici několik rozkrojených cibulí, které prý měly „vtáhnout“ zápach spáleniny. Já tehdy cítila především tu cibuli :-)

------------------------------------------------------------

Vlastní zdroje: střední vzdělání (SHŠ); celoživotní sebevzdělávání a praxe

Rodinné zdroje: prababička Anastázie Hubičková; babička Anna Brabcová

Další použité zdroje: Jiří Janča a Josef A Zentrich: Herbář léčivých rostlin, nakladatelství EMINENT, I.vydání, ISBN 80-85876-02-7

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Domácí lékárnička

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám