Hlavní obsah
Rodina a děti

Až mi bude 18, přestanu kouřit: Každé třetí dítě ve věku 15 let zkusilo cigaretu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Momentálně všechny neřesti u dětí překrývá problematika spojená s látkou HHC. Jenže stále tu jsou alkohol a cigarety, ke kterým se mohou dostat i přes zákaz prodeje těchto látek mladistvým.

Článek

Na naší střední škole v době mého studia jsem měl řadu spolužáků, kteří kouřili. Jelikož se zastavovali na cigaretu na zastávce u školy, tak jsem většinu z nich znal. Často jsem tam postával nimi, protože jsem komunikativní a s lidmi na cigaretě se dobře povídá, co jiného by dělali než dokouří.

Jelikož mnoho z nich kouřilo již od 15, tak za ty 3 roky, které jim zbývaly do plnoletosti, si kouření na tolik znechutili, že mnoho z mých tehdejších přátel před plnoletostí tvrdili, že s ním po oslavě skončí. Zní to komicky, že přestanou kouřit v den, ve který teprve mohou začít. Jenže realita je přesně taková.

Mnoho dětí kouří, nebo to alespoň zkusilo. V době, kdy jsem chodil na střední, nebylo těžké cigarety sehnat. Vždy se našla nějaká trafika, kde to neřešili, nebo nízký věk zkrátka nepoznali. Nevěřím, že se od této doby situace nějak více změnila k lepšímu. Spíše naopak můžeme pozorovat nejrůznější nové typy cigaret, které vyloženě svým marketingem cílí na mladistvé.

Dětí kouří opravdu hodně

I když už kouření není tolik „trendy“ a dětských kuřáků ubývá, tak je situace stále dramatická. Podle průzkumu z roku 2020 bylo mezi mladistvými ve věku 15 až 16 let až třetina kuřáků, kteří kouřili alespoň 1 cigaretu za měsíc. Předpokládá se, že u nás alespoň příležitostně kouří 250 tisíc nezletilých. Průměrný věk první cigarety je v České republice 10 let. Mladý organismus je stále ve vývoji, proto může být v této fázi života kouření ještě více škodlivé než u dospělých.

Často jsou děti pod společenským tlakem ze strany svého okolí. Když začne kouřit jeden, tak se k němu často přidá celá parta. Tím se tento stav normalizuje a vytváří to dojem, že je to vlastně úplně v pohodě. K tomu se váže i propagace kouření, která je všudypřítomná.

Ať už jde o reklamu, která je hlavně na internetu velmi častá nebo o přímou a nepřímou propagaci, tak se k dětem dříve nebo později dostane. Přímou propagací mám na mysli to, že například influenceři často propagují například elektronické cigarety i se slevovými kódy pro první nákup. Nepřímá propagace je všude. Nemusí jít o filmy, kde hlavní postavy kouří, ale o každého jednoho z nás. Děti jsou totiž náchylné na přebírání chování od dospělých. Proto, jestli dítě vidí ve svém okolí kouřit všechny, tak jim to zkrátka přijde normální.

Ke kouření rodičů mám historku, kterou mi říkala kolegyně. Ona i její manžel kouří a mají dvě malé děti. Ty samozřejmě vnímají, že rodiče kouří. I když se snaží nekouřit před nimi, tak to z nich samozřejmě cítí. Jednoho dne kolegyně přišla do práce s tím, že přestala. A to z toho důvodu, že jí děti prosily, ať ještě neumírá kvůli cigaretě. Takže děti vnímají kouření rodičů různě a mohou na něj i různě reagovat.

Cílová skupina děti

Ačkoliv je kouření legální až po dovršení plnoletosti, tak úbytek mladistvých kuřáků nevyhovuje prodejcům tabáku. Proto se výrobci cigaret rozhodli k novému marketingovému impulzu pro děti. Tím se staly elektronické cigarety. Ty mohou děti lákat na vizuálně lákavý obal a různé příchutě.

Ono co si budeme nalhávat, cigarety zkrátka nejsou chuťově dobré. Proto pokud se někdo cíleně neprokouří k závislosti, tak se většinou nestane kuřákem. Jenže dnes v trafice si můžete vybrat cigaretu s jakoukoliv příchutí. Ať už chcete nějaké sladké nebo kyselé, je to jedno. Jakoukoliv příchuť a jejich kombinaci můžete sehnat.

A na koho jiného by byly mířené barevně pokreslené obaly, nejrůznější příchutě a bláznivé názvy než právě na děti. Tento business s tabákem již v minulosti mnohokrát ukázal, že se neštítí vůbec ničeho.

Následky mohou být fatální

Obecně se udává, že každá cigareta zkrátí život o 11 až 30 minut. Proto pokud někdo začne kouřit v 15 letech, měl by mít průměrný život mnohem kratší než ti, kteří začnou až v 18. Toto ale není možné vědecky zjistit z etických důvodů. Navíc je to individuální.

Co ovšem víme s jistotou je fakt, že kuřáci jsou náchylnější na onemocnění rakovinou. Hlavně rakovinu plic a hrtanu. Také mají cigarety přímý dopad na celkovou cévní soustavu včetně srdce, horší se imunita a schopnost regenerace při zranění. Mnoho z těchto onemocnění tedy může končit smrtí. Jenže zdravotní problémy nejsou to jediné, co kuřáky trápí.

Závislost je problém, který si řada kuřáků vůbec neuvědomuje, že ho má. Pokud totiž mají dostatek cigaret, příznaky závislosti si neuvědomují. Jenže když si kuřák zapomene krabičku, nebo nemůže delší dobu kouřit, tak se dostaví abstinenční příznaky. Nervozita, poklepávání nohou, roztržitost nebo změny nálad jsou jenom zlomek toho, co můžete vypozorovat na člověku, kterému chybí cigareta.

Co když mé dítě kouří

A co tedy dělat, když zjistím, že mé dítě kouří? Důležité je si uvědomit, že křik nebo výprask nemusí být účinné. Děti totiž ví, že kouření je špatné a jsou připravené na situaci, kdy to rozčílený rodič zjistí. Lepší je rozdýchat to a pokusit se vyřešit to s potomkem klidně a konstruktivně.

Pokud jako rodič sami nekouříte, tak máte výhodu. Jestli jste sám kuřák, tak by bylo nejlepší jít příkladem. Jako rodič, který nekouří máte větší prostor pro rodičovské kázání. Například můžete dětem na internetu najít obrázky plic před a po kouření. Popřípadě upozornit na možné zhoršení vzhledu, což puberťáky jistě rozhodí. V nejhorším případě zkuste omezit kapesné, za které si děti cigarety kupují. Dá se i vyhledat odborná pomoc. Hlavní je komunikovat se svými dětmi a vědět, jestli nedělají něco, co by neměly.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz