Hlavní obsah
Finance

Bezpečí při nakupování na internetu vám zajistí jednorázová platební karta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Při každé platbě přes internet existuje riziko, že budete okradeni. Zlodějům stačí zmocnit se údajů o vaší platební kartě a mohou vám vzít veškeré finance. Tento problém skvěle řeší jednorázová platební karta.

Článek

V dnešní době již není nutné vyrážet na nákupy, tak jako tomu bylo dříve. Pokud vám stejně jako mně vadí přecpaná obchodní centra, kde je hlava na hlavě, tak je ideální možností nakupování přes internet. Téměř každý obchod má kromě kamenných prodejen i online e-shop. Někteří prodejci dokonce nemají žádný reálný obchod, do kterého byste přišli. Jenže kromě výhod s sebou nákupy přes internet přináší i řadu rizik.

Nákupy přes internet jsou velmi pohodlné. Nemusíte opustit ani svoji postel, abyste si nakoupili. Navíc, prodejci mají na svých stránkách větší výběr než na klasických prodejnách. Nejsou totiž limitováni tím, co mají na konkrétní pobočce skladem. Jednoduše po objednání zboží odešlou ze skladu, kde ho zrovna mají. A objednat můžete naprosto vše od elektroniky, oblečení, jídla nebo technických součástek.

Jenže jsou tu i rizika, která jsou pro spoustu lidí strašákem. Tím může být zcizení údajů o platební kartě. Pak už je pro internetové kriminálníky jednoduché vybrat celé vaše konto. Nikdy si totiž na online stránkách nemusíte všimnout varovných signálů, které by vám mohly napovědět, že něco není v pořádku. Hackeři si jsou schopní vytvořit stránku nerozeznatelnou od stránky vaší banky nebo online prodejce. Proto když ztratíme trochu pozornosti, je jednoduché nás oklamat a okrást.

I když to může řešit pojištění internetových rizik, které již řada bank nabízí, není tento způsob ideální ani pohodlný. Naštěstí nemám zkušenost s řešením toho, že by mě někdo okradl na internetu. Ale dokážu si představit, že řešení této situace jistě bude obsahovat řadu telefonátů, formulářů a zcela jistě nedostanete své peníze ihned zpět. To by mohl být problém pro lidi bez finanční rezervy, například u trvalého příkazu na placení nájmu nebo jiných důležitých výdajů.

Několikrát se mi ale stalo, že mi na e-mail přišla zpráva údajně od mé banky. Vypadal stejně jako ty, co mi pravidelně chodí, ale vyzíval mě k okamžitému přihlášení se do bankovnictví. Že se jedná od podvod jsem zjistil až po rozkliknutí jména adresáta, kde se mi ukázal e-mail odesílatele, který se jménem banky neměl nic společného. Věřím ale, že spoustu lidí takové štěstí nemělo a chytili se do pasti.

Riziko lze snížit ještě více. Možností, jak eliminovat potenciál okradení na internetu může být používání jednorázové virtuální karty. Tuto službu u nás zatím nabízí pouze několik bank. Pro ty, kterým jejich banka tuto možnost neposkytuje, existuje také řešení. Již několik let u nás působí různé finančně technologické firmy, které vám mohou umožnit platit jednorázovou kartou.

Co je vlastně jednorázová virtuální karta

Pro některé z nás může pojem „jednorázová platební karta“ působit jako něco nesrozumitelného. Jenže se nejedná o slangový výraz z nějakého sci-fi příběhu, ale o relativní novinku, která vám pomůže chránit své finance. Řada lidí se vehementně brání jakýmkoliv novinkám, kterým by se museli učit. Jenže zrovna zde by měli zpozornit i ti, kteří většinou technologický pokrok obchází obloukem.

Jednorázová karta se dá využít stejně jako klasická plastová karta. Jen si ji nemůžete dát do peněženky. Bývá uložena ve vašem chytrém zařízení, protože nemá fyzickou podobu. To je výhodou oproti normální kartě, protože ji nemůžete ztratit. Respektive můžete ztratit nosič, například chytrý telefon, ale u nich je většinou ochrana spočívající v hesle a biometrických údajích jako otisk prstu nebo skenování obličeje.

Tuto kartu si jednoduše vytvoříte v mobilním nebo internetovém bankovnictví. V těch si následně můžete zobrazit a zkopírovat své platební údaje. A co je tedy onou výhodou zajišťující vaší bezpečnost při nákupech na internetu? Právě její jednorázovost. Protože potom, co s ní zaplatíte, tak karta přestane existovat.

Proto kdyby náhodou došlo k platbě na podvodném webu, tak přijdete pouze o zaplacenou částku. To samozřejmě může být nepříjemné, ale musíme si uvědomit, že kromě peněz od vás zloději získávají i údaje o platební kartě, které chtějí dále zneužít. Pokud ale karta po platbě přestane existovat, tak vám již nezcizí žádné další peníze. Jedině, když na tento e-shop nepřijdete nakupovat znovu.

Důležité je ještě upozornit na rozdíl mezi digitální a jednorázovou virtuální kartou. Digitální karta je totiž pouhou kopií běžné karty, kterou si můžete uložit do telefonu či hodinek. Údaje u ní však zůstávají stejné a pro hackery je tedy jedno, jestli využijete běžnou nebo digitální kartu, protože údaje mohou být zneužité z obou.

Nevýhody virtuálních jednorázových karet

Samozřejmě stejně jako vše má i tato možnost placení své nevýhody. Jednou z nich je ale zároveň její hlavní výhoda. Tedy to, že po platbě zanikne. Je totiž potřeba pro další použití tuto kartu znovu vytvořit. Naštěstí je to možné udělat na několik kliknutí za pár sekund. Údaje navíc jednoduše zkopírujete, ale není možné je mít uložené jako v případě běžných karet.

To, co ovšem s virtuální kartou dělat nelze, je zásadní hlavně pro ty z nás, kteří rádi cestujeme. Protože tuto platební metodu nelze využít při rezervaci hotelu nebo pro vypůjčení auta. Jde o to, že obchodník není schopný ověřit s jistotou vaši totožnost. U půjčování aut by zase neměli tak pohodlnou možnost, jak z vás vymáhat případnou škodu.

Jak bezpečně nakupovat online

Samozřejmě existují lidi, kteří se nejsou schopní nebo ochotní naučit s novými technologiemi. Pro ně bych zde ještě připsal několik rad, jak bezpečně nakupovat přes internet.

Tím prvním a nejdůležitějším je neukládat své platební údaje. To by mělo být pokládáno za samozřejmost. Některé e-shopy vás ovšem po zaplacení vybídnou, abyste si je uložili. To může být lákavé, pokud obchod využíváte častěji. Musíte si ovšem uvědomit, jestli je pro vás pohodlí přednější než stav vašeho konta.

Vhodné je také nastavit svůj limit pro internetové platby. To se dá velmi snadno změnit v internetovém bankovnictví. Osobně doporučuji mít limit nastavený na nízkou částku a v případě potřeby si ho změnit a následně ho vrátit zpět na původní nízkou částku. Tak to dělám já, abych se chránil.

Na pozoru se musíte mít i před tím, kde nakupujte. Protože i e-shop, který si myslíte, že znáte, může být podvodný. Hacker s trochou grafických schopností zvládne vytvořit podobně vypadající web stejný jako ten, který znáte. Navíc internetoví kriminálníci jsou čím dál vynalézavější a neustále hledají zkratky, aby byli o krok před námi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz