Hlavní obsah
Zdraví

Body positivity i fat shaming jsou radikální: Buďme tak akorát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V dnešní době je část hlavně mladé generace rozdělena na ty, kteří body shamují nebo razí naopak body positivitu. Oba přístupy jsou však radikální a nebezpečné. Společnost by měla jít zlatou střední cestou.

Článek

Věty jako „on je moc tlustý“ nebo „ona je anorektička“ někteří slýchávají denně. Nikdo však nepochválí ty, kteří jsou akorát. Někteří si myslí, že by všichni měli vypadat, jak chtějí a jak se cítí spokojeně. Další doslova nesnášejí příliš tlusté lidi. Oba tyto přístupy jsou ve své podstatě radikální a do jisté míry nebezpečné.

Já souhlasím částečně s oběma přístupy. Krása je subjektivní a každý si může hezkého člověka představovat jinak. Jenže v určitém bodě začne být obezita problémem, který není radno podceňovat nebo normalizovat. Pokud nemáte energii a dech vám dojde po prvních pár schodech, tak na tom nejspíše nebudete zdravotně dobře.

Mnozí zase trpí tím, že se snaží vyrovnat ideální představě krásy. To také není zdravotně ideální a může to představovat stejné riziko jako enormní obezita. Proto bychom neměli podléhat extrémům. Jenže řada lidí je v otázkách vzhledu maximálně vyhraněná. Naše fyzická konstituce je sice důležitá, ale nemusíme být atleti, abychom byli zdraví a cítili se dobře.

Body positivity

Termín body positivity dnes již běžně přebírají firmy, proti kterým toto hnutí vzniklo. Značky zaměřující se na krásu se nyní snaží ukazovat, že na fyzickém vzhledu nakonec nezáleží. Jenže právě tyto firmy nám zde roky servírovaly idol krásy v podobě extrémně hubených nebo maskulinních lidí.

Jde v podstatě o hnutí, které se zabývá bořením mýtů o idolu krásy. Dosavadní představa, kterou vytvářely fotografie extrémně hubených a vyretušovaných modelek, je zcestná. A je dobře, že se konečně začalo mluvit o tom, že v nás módní průmysl vytváří mylnou představu krásy, která pokřivuje naše vnímání ostatních lidí.

Jenže názoru, že člověk nemusí přesně odpovídat obecnému vnímání krásy, začali zneužívat lidé, kteří jsou morbidně obézní. To, že i lidé s kily navíc se mohou cítit šťastní, není omluva pro ty, kterým se váha vymknula z rukou. Ať už problémy s příjmem potravy nebo extrémně vysoká tělesná hmotnost nás mohou negativně ovlivnit.

Body positivity nám vysvětluje, že hlavní je cítit se v našem těle dobře a nevnímat tolik řeči okolí. Jenže není možné tvrdit, že lidé, které například musí k doktorovi eskortovat hasiči, mají právo tvrdit, že se cítí dobře. Buď trpí nadváhou, protože jsou nemocní, nebo jsou nemocní kvůli nadváze.

Fat shaming

Přesným opakem je pojem fat shaming. Ve volném překladu jde o zostuzování lidí s nadváhou. Samozřejmě, že všichni nemohou být hubení, a urážení těch, kteří mají větší rozměry, není správné. Často toto chování hraničí nebo rovnou překračuje šikanu. Navíc i stres má souvislost s tím, jak vypadáme.

Člověk se může dostat do začarovaného kruhu, kdy se snaží stres a nedostatek příjemného sociálního kontaktu zahnat nadměrnou konzumací jídla. To je často nezdravé a celou situaci to jenom zhoršuje. Mnozí lidé si však myslí, že jejich urážky pomohou vyřešit domnělé problémy s kily navíc.

Jenže představa, že obezitu vyřeší urážky, je zcela mylná. Účelem tohoto jednání je přimět lidi, aby se za sebe styděli a v důsledku toho začali více řešit své tělo. Jenže všemu je právě naopak a nejenom, že takto vyvolaný stres nutí více jíst, ale dokonce zvyšuje pravděpodobnost vzniku nemocí souvisejících s obezitou.

Stravovací obtíže však nejsou pouze fyzické, ale bohužel i psychické. Proto jakýkoliv další mentální nátlak vše spíše zhorší. Lidé vystavení fat shamingu se často izolují od okolí nebo přilnou k lidem jim podobným. To je může pouze utvrdit v tom, že nepatří do „normální“ společnosti nebo naopak normalizují obezitu.

Jenže to vše nás v extrémním případě vrací zpět k zcestným ideálům krásy, které jsou srovnatelně nezdravé jako extrémní váha. Není přece správné, abychom se rozdělili na dvě skupiny, ti „krásní“ a ti obézní.

Problémy spojené s obezitou

Na obezitu není lidské tělo stavěné. Pokud váží více, než by mělo, dostává zabrat pohybová soustava a to hlavně klouby. Také je narušena funkce metabolismu, což může v konečném výsledku vést například k cukrovce nebo onemocnění cév. Říká se, že obezita může u lidí zkrátit život až o 9 let.

Problémy s nedostatečnou hmotností

Utkvělá představa toho, že jsme příliš obézní, může vést až ke vzniku mentálních problémů. To je mnohdy způsobeno tím, že se člověk snaží odpovídat standardům krásy, které jsou nám denně servírovány. Může to vést ke zpomalení metabolismu a často je to spojeno s dehydratací a nedostatečným příjmem živin a potravy.

Zlatá střední cesta

Morbidní obezita i poruchy příjmu potravy v žádném případě nemají nic společného s krásou. To, zda je někdo přitažlivý, nesouvisí s tím, zda má o 10 kilo méně či více. Body positivity i fat shaming jsou pro společnost totožně nebezpečné. Nesmíme podléhat prvotním dojmům a davovému šílenství, které s těmito pojmy často souvisí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz