Hlavní obsah
Lidé a společnost

Charles Manson vrah, který nezabíjel: Následovníky vybízel k rasové válce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: R2hox/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 2.0

Původ Charlse Mansona nebyl ideální. Vyrostl z něho vychytralý psychopat, který byl schopný manipulovat s lidmi, kteří mu věří. Využil éry hippies, aby získal následovníky, s kterými chtěl rozpoutat rasovou válku.

Článek

Charles Manson byl fascinující osobou, o kterou se zajímala média po celém světě od konce léta roku 1969. Tehdy přesvědčil své následovníky, aby rozpoutali krvavé běsnění s cílem vyvolat rasové nepokoje a následně i válku. V poklidné éře hnutí hippies byli všichni v šoku z toho, co byla skupina mladých lidí schopná spáchat.

Celý svůj život se snažil budovat kolem sebe auru tajemna a nebezpečí. Do jisté míry se v něm střetávaly všechny společenské problémy a extrémy, které byly v tehdejší společnosti. Pro lidi, kteří ho následovali, představoval idol a modlu. Jeho potulný životní styl byl pro mnohé impozantní, a proto se rozhodli mu věřit a žít jako on.

Pro mnohé ztělesňoval samotnou éru hippies, ale zároveň je do jisté míry příčinou konce tohoto období. Byl sice odsouzen za 8 vražd na doživotí, ale nikdy pravděpodobně nikoho nezabil. Vraždili na jeho pokyn ostatní. Možná právě proto se stal pro veřejnost natolik fascinující. Média ho totiž ve velké míře vyhledávala až do konce 20. století.

Původ Charlese Mansona

Pochází z Ohia, kde se narodil roku 1934. Nepocházel však z dobrých podmínek a jeho otec o něho nikdy nejevil zájem a nikdy se spolu nesetkali. Jeho matce Kathleen Maddoxové bylo teprve 16 let, když se její syn narodil. Ani narození potomka pro ni však neznamenalo potřebu změnit svůj životní styl.

Jeho matka nebyla nikdy příliš rodinný typ. Spíše než synovi se věnovala navštěvování barů a hospod s přáteli. Svého syna dokonce jednou na krátkou dobu vyměnila se servírkou za pivo. Když bylo Charlesovi 6 let, jeho matka šla na 5 let do vězení za krádeže.

Tehdy začalo Mansonovo časté stěhování mezi příbuznými a výchovnými ústavy. Po uvěznění jeho matky se ho ujali teta a strýc. Jenže jim se chyby ve výchově napravit nepodařilo. Chování malého Charlese se neustále zhoršovalo a ani ve škole si nevedl zrovna nejlépe.

Od roku 1947 navštěvoval řadu výchovných ústavů. Zpočátku se jednalo o nejrůznější pasťáky pro problémovou mládež. V dospělosti byl několikrát vězněn. Když byl zrovna na svobodě, věnoval se krádežím, padělání i pasáctví prostitutek. Zkrátka dělal vše proto, aby se do výkonu trestu zase rychle vrátil.

Léto lásky

Po svém dalším propuštění z věznice v roce 1967 se přestěhoval do San Francisca. Tam mířily statisíce mladých lidí hledajících svobodný život pod myšlenkami hnutí hippies. Následující dva roky jsou nazývány „létem lásky“ a konec tohoto svobodomyslného období byl v přímé souvislosti s běsněním, které rozpoutali právě Mansonovi přívrženci.

V té době mladí lidé hledali něco jiného než americký sen v podobě domu na předměstí a auta v garáži. Chtěli žít jinak a bojovali za společenská práva pro sexuální menšiny, jiné národnosti a všechny, kteří byli bráni jako lidé s méně právy. Proto je zvláštní, že na tomto základu mohl vyrůst kult Charlese Mansona založený na rasismu.

Musíme si uvědomit, v jaké době vše toto probíhalo. Bylo po dvou úspěšných atentátech na bratry Kennedyovy, přičemž jeden byl prezidentem USA a druhý na tuto funkci kandidoval. Zároveň stále probíhala válka ve Vietnamu, která se nevyvíjela podle představ politiků ani veřejnosti.

Manson kolem sebe šířil auru božství a sám sebe označoval za nový příchod Ježíše Krista. Už v prvním roce svého pobytu v Kalifornii měl několik desítek následovníků. Byly jimi hlavně mladé ženy ze střední třídy, které lákalo žít jinak. Kult si začal říkat „Rodina“ a snažil se žít v odlehlých oblastech na venkově.

Helter Skelter

Roku 1968 skupina Beatles vydala nezvykle tvrdou píseň „Helter Skelter.“ Tu Manson postavil do středobodu svého učení a tvrdil, že v ní je schopný dešifrovat odkazy na zánik světa. Tomu se jeho příznivci chtěli vyhnout a zabránit konci lidské společnosti. Pod vlivem LSD a izolace byli členové skupiny snadno ovlivnitelní.

Roku 1969 Charles Manson dokončil vlastní evangelium, které tvrdí, že jediným způsobem, jak zabránit armagedonu, je rozpoutat rasovou válku, kterou musí vyhrát běloši. Plán, který vznikl, byl tedy velmi jednoduchý. Podniknout několik vražd bohatých a vlivných bělochů a svést tyto činy na černochy.

Členové kultu mezi červencem a srpnem roku 1969 začali vraždit a postupně zabili 8 lidí, respektive 9, protože jedna ze zavražděných byla těhotná herečka Sharon Tateová. Přitom až poslední vraždy, mezi kterými byla i zmíněná herečka, vzbudily mediální pozornost. Rodina se však rasové války nedočkala a do prosince 1969 byli všichni členové zadrženi.

Soud a vězení

Všem původně hrozil trest smrti, kromě samotného Mansona. Ten nikdy nevraždil a ani u žádné smrti nikdy nebyl. Následně však většina členů dostala doživotí nebo jiný vysoký trest. Z Charlese Mansona se stala popkulturní postava využívaná umělci napříč světem. Sám Manson zemřel ve vězení v roce 2017. Zadržení a následný soud byly koncem éry hippies i přesto, že spolu hippies a Rodina příliš společného neměli.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz