Hlavní obsah
Umění a zábava

Ďábelské alibi jako reálný případ z historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V říjnu se dočkáme nového hororu od společnosti Netflix s názvem Ďábelské alibi. Ten vychází z reálných událostí roku 1981. Tehdy byla spáchána vražda, kterou pachatel vysvětloval posedlostí ďáblem.

Článek

V roce 1981 proběhl jeden z nejkontroverznějších případu v soudnictví v USA, možná na celém světě. Dne 16. února 1981 ubodal Arne Cheyenne Johnson svého domácího Alana Bona kapesním nožíkem. Mladík nekladl žádný odpor při zatčení a k vraždě se přiznal. Jeho obhajoba byla založena na velmi netradičním argumentu, a tím byla údajná posedlost ďáblem.

Obhajoba

Soudního líčení se účastnilo několik svědků, kteří tvrdili, že byli přítomní exorcismu několik měsíců před vraždou. Popisovali náhlé změny chování, extrémní sílu, agresivitu a změnu osobnostních rysů mladíka. To má dokazovat údajnou posedlost.

Obhajobě asistoval asi nejznámější pár démonologů Eda a Lorrain Warrenovi. Ti jednoznačně podporovali verzi se zapojením temných sil do případu. Proti nim stály psychologové, kteří byli přesvědčení, že jde o psychické onemocnění.

Psychická nemoc nebo výmluva

Sdílím názor psychologů, že za vraždou může stát nějaká porucha vnímání reality. Ostatně celou řadu posedlostí z minulosti se dá vysvětlit právě psychickými nemocemi. Například schizofrenie může způsobit paranoidní halucinace.

Druhým možným vysvětlením je, že údajná posedlost byla pouze výmluva a snaha o uznání nepříčetnosti. I kdyby vraždu spáchal v afektu, nebo ji plánoval, byla by to pro něj ideální výmluva, aby se vyhnul vysokému trestu.

Rozhodnutí soudu

Soud rozhodl o vině Johnsona a poslal ho na 10 let do vězení. Za mřížemi se choval vzorně a dokonce se oženil. Po 5 letech byl za dobré chování propuštěn na svobodu. Za verzí o posedlosti si stojí dodnes.

Nedá se předpokládat, že by nový film od Netflixu vnesl do případu nové světlo, protože se nemá jednat o dokument, ale film s jistou dávkou autorské licence. Není to první film o tomto případu. Nedávno se mu věnoval i třetí díl filmové série o manželích Warrenovích „V zajetí démonů 3“.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz