Hlavní obsah
Jídlo a pití

Humři se nemusí vařit zaživa: Je to mýtus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ještě do nedávna bylo naprosto běžné vařit humry zaživa. Bylo to kvůli strachu z bakterií a mikrobů. Stále více států tento způsob přípravy zakazuje. Proč to někteří označují za liberální nesmysl?

Článek

Jeden můj dobrý kamarád pracuje v gastronomii, a když jsem s ním byl na pivu, tak přišla řeč na jeho povolání. Pracuje jako kuchař v jedné restauraci, která je zaměřená na mořské plody. Jelikož chci již dlouho ochutnat humra, tak jsem se na tento pokrm začal vyptávat. Překvapilo mě, když mi řekl, že již není běžné je připravovat při plném vědomí. Většinou dochází k omámení nebo rovnou usmrcení bezprostředně před přípravou.

Následně jsem nějaký čas potom opět vyrazil do společnosti, tentokrát s jinými přáteli. Vybaven novými zajímavostmi ze světa gastronomie jsem začal chytračit na téma přípravy humrů. Kamarád se po sdělení této informace ihned začal rozčilovat, že už liberální přístup ke světu začal kazit i gastronomii.

A tehdy jsem si pomyslel „to jako podle tebe maso chutná jinak, když je před usmrcením zvíře vystaveno utrpení?“ Vždyť to na jídlo nemůže mít vliv. A jelikož je to chuťově stejné, tak nevidím důvod, proč zvířata, která konzumujeme, vystavovat přílišnému utrpení a bolesti.

Nové metody přípravy

Jelikož některé země přistupují k zákazu vaření živých humrů, tak stáli kuchaři před nelehkým úkolem. Museli přijít na nové způsoby přípravy tohoto pokrmu, aby vyhovovaly novým standardům.

Naštěstí se již přišlo na to, že šíření zhoubných bakterií a parazitů není tak rychlé, aby nemohli být tito tvorové usmrceni před přípravou. Obecně se momentálně volí dva způsoby. Jedním je manuální poškození mozku, které humra zabije a následně je vhozen do horké vody. Dalším vyhovujícím způsobem je omámení například konopnou lázní nebo elektrickým proudem.

Další změna probíhá i v oblasti přepravy a uchovávání humrů. Dříve bylo běžné, že byli převážení a uchováváni v ledové vodě nebo rovnou na ledu. Od toho teď již také mnoho států ustupuje a jako normu si zvolili uchovávání a přepravu ve vodě odpovídající jejich přirozenému prostředí.

Státy přecházející k šetrnému způsobu přípravy humrů

V USA ve státě Maine již několik restaurací pro zmírnění utrpení humrů využívá lázeň s vysokým obsahem konopné látky THC, která otupí korýšovy smysly. A zákazník se přitom nemusí bát, že by tuto látku požil během konzumace masa, protože se připravuje v teplotě, ve které se látka rozpadne.

Ve Švýcarsku se jako v prvním státě Evropy začalo v roce 2018 uvažovat o civilizovaných metodách přípravy. Humr musí být před přípravou usmrcen nebo paralyzován. V Británii bylo zase uznáno, že jsou tvory schopnými vnímat pocity a emoce, a tak s nimi musí být nakládáno. To se váže hlavně ke způsobům transportu a uchovávání.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz