Hlavní obsah

Lenin není in: Komunisté propagují stejného vraha jako byl Hitler

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknow author/ Wikimedia commons/ Public domain

Komunisté schovaní pod značkou STAČILO! se snaží propagovat největší osobnosti svého režimu. Nové tričko hlásí, že je Lenin opět in. Jenže tento vrah milionu obyvatel své země nikdy in nebyl a ani nebude.

Článek

Komunistická strana Čech a Moravy se po neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2021 snaží o obnovení své značky. A nejspíše úspěšně – skryli se pod značku STAČILO!, díky níž letos získali 2 europoslance a zastoupení v 11 krajských zastupitelstvech. Díky tomu, že si jejich marketingový tým uvědomuje, že cesta k úspěchu vede přes zviditelnění, začali komunisté prodávat reklamní předměty.

Přes internet prodávají trička a placky, díky nimž mohou hrdě ukazovat světu své sympatie ke komunismu. Nabídka triček je velmi pestrá a lze si vybrat od těch s logem KSČM nebo STAČILO!, přes různá hesla až po několik triček s podobiznami postav komunistického režimu u nás i ve světě.

Je nutné uznat, že komunisté stanovili ceny triček tak, aby si je mohl dovolit opravdu každý jejich fanoušek. Vzhledem k tomu, že víme, jaké zločiny komunistický režim u nás i jinde páchal na svých obyvatelích, je však propagace těchto politiků minimálně velmi kontroverzní.

Mezi tričky s podobiznami revolucionáře Che Guevary nebo posledního komunistického prezidenta Československa Gustáva Husáka však jedna osobnost vyčnívá a ukazuje, že komunisté rozhodně svou krvavou minulost za sebou nenechali. Jde o trička s tváří Lenina.

Tričko s nápisem „Lenin je in“ vyobrazuje zakladatele Sovětského svazu hledícího na východ s barevným punkerským účesem. Zcela jistě má tato grafika přilákat mladé lidi. A proto je důležité připomenout, že Lenin není „in“, ale je to pouze jeden z řady masových vrahů minulého století.

Leninovy zločiny

Vladimir Iljič Uljanov, kterému dnes nikdo neřekne jinak než Lenin, byl v mládí studentem práv, ale z univerzity byl vyloučen kvůli účasti na studentských protestech. Studoval i po odchodu ze školy, ale už ne práva, nýbrž se dostal ke spisům Marxe a dalších teoretiků beztřídní společnosti.

V hlavním městě carského Ruska, v Petrohradě, se rychle dostal do čela marxistického hnutí a na konci 19. století strávil několik let ve vyhnanství na Sibiři. Na začátku 1. světové války odešel ze země a podařilo se mu získat finanční prostředky pro revoluci od nepřátel tehdejšího Ruska, hlavně od Německa a Rakouska-Uherska.

V roce 1917 došlo ke svržení cara Mikuláše II. a Lenin se spolu se svými spolupracovníky ihned vrátil zpět do země, aby v nastalém zmatku uchopil moc v největší zemi světa. Jenže prozatímní vláda nechtěla předat moc do rukou bolševiků, a tak začala občanská válka mezi rudými a bílými.

Občanskou válku nakonec Lenin vyhrál. Jenže tato výhra měla cenu 7 až 12 milionů obyvatel jeho země. Kvůli bojům v nejrůznějších částech rozsáhlé země se přesný počet obětí nedal určit. Ani krev milionů však Lenina nezastavila v jeho cestě za upevněním moci.

V době jeho nástupu k moci byl v Rusku zrušen trest smrti. Lenin se rozhodl nejvyšší trest obnovit a navíc umožnit jeho vykonávání svými jednotkami bez jakéhokoli soudu. Kvůli zmatkům a absenci jakýchkoliv záznamů není možné přesně určit počet popravených, ale historici se shodují na počtu mezi 60 až 200 tisíci lidmi. Mezi nimi byla i celá carská rodina včetně dětí.

V prvních letech jeho vlády proběhlo několik povstání, ať už rolnických nebo kozáckých, která Lenin vždy potlačil brutální silou. V těchto bojích zahynulo dalších zhruba 700 tisíc lidí. Také za Leninovy vlády vypukl hladomor v Povolží, který byl důsledkem komunistického vyvlastňování půdy a přesunu vypěstovaných plodin k bojujícím revolučním jednotkám. Předpokládá se, že v Povolží v důsledku Leninovy potravinové politiky zemřelo až 5 milionů lidí.

Sice žijeme ve svobodné společnosti, ale hlásit se k odkazu někoho, kdo má na svědomí tolik lidských životů, je za hranou společenské únosnosti. Obléct si tričko s Leninovou podobiznou je naprosto stejné, jako si vzít oblečení s natisknutým obličejem nacistických vůdců nebo islámských teroristů.

Právně v pořádku

U nás sice existuje zákon, který zakazuje propagaci totalitních režimů, jako je komunismus nebo nacismus, ale prodávat oblečení s motivy představitelů těchto ideologií je legální. Je to stejný případ, jako když na přelomu roku 2016 a 2017 jistý obchod prodával předměty s podobiznou Adolfa Hitlera.

Obchod se tehdy obhajoval tím, že neprojevuje politické smýšlení a pouze vyhověl poptávce zákazníků. Židovská obec sice proti tomu protestovala a tyto produkty byly nakonec staženy z prodeje, ale žádný trest nepřišel.

Je to kvůli tomu, že je nutné prokázat opravdový záměr propagovat tyto zločinné ideologie. To bohužel není tak jednoduché, protože v případě obhajoby finanční motivací je to zcela legální. I když mohou být reklamní předměty s Leninem nebo Hitlerem právně v pořádku, společnost by neměla mlčet a přihlížet snahám glorifikovat vrahy.

Anketa

Je podle vás v pořádku prodávat předměty s podobiznami totalitních diktátorů?
Ano
0 %
Ne
0 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz