Hlavní obsah
Zdraví

Mysleli jsme si, že se příbuzná zbláznila, a byla to pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Projevy degenerativních onemocnění mozku jsou často spojovány s pokročilým věkem. Jenže nemoc se může projevit i u mladších lidí. Příznaky bychom neměli přehlížet, protože se stav může rychle zhoršovat.

Článek

Následující zkušenost je má osobní, z vlastní rodiny. Začalo to nenápadně, ale postupem času jsme si začali u jedné mé příbuzné všímat změn v jejím chování. Prvně to vypadalo na úsměvné omyly, jenže postupně se situace stupňovala, a než jsme stihnli zasáhnout, bylo pozdě. Příbuzná rozhodně nebyla ve věku, kdy se u člověka očekává nějaká forma degenerativního onemocnění. Bylo jí 53 let, když jsme si začali všímat něčeho nezvyklého, co se později ukázalo jako první příznaky.

Z počátku šlo opravdu o nepatrné a úsměvné situace, které působily nevinně. Drobné zapomenutí, či přeřeknutí se občas stane každému z nás. Následovaly například pozdní příchody do práce nebo z práce, aniž by k tomu byla schopná říct, kde byla a proč přišla pozdě. Postupovalo to tak, že jednoho dne vstala ve 3 ráno a začala vařit. Když se probudili ostatní příbuzní, kteří s ní žijí, tak měli navařeno všechno maso, které bylo ještě předešlý den v mrazáku. Opravdu zarážející bylo, že neudělala ani jeden druh přílohy. Hotové bylo pouze maso na mnoho způsobů. Množství bylo asi necelá 4 kila a některé kusy ani nebyly pořádně rozmrazené.

Už v tu dobu jsme tušili, že může být problém. Jenže ona několik týdnů tvrdila, že to byl pouhý zkrat její mysli a že je vše v pořádku. O tématu se nechtěla vůbec bavit, natož aby zašla ke specializovanému lékaři. Navíc se od té doby žádné podivnosti neděly a událost postupně zapadla v zapomnění. Pak následovalo rapidní zhoršení.

Jednoho dne, zrovna v den výplaty, se nevrátila domů z práce. Její manžel se jí snažil dovolat, ale telefon měla vypnutý. Nechal tedy doma vzkaz, kdyby se náhodou vrátila a vyrazil ji hledat na její oblíbená místa. Po chvíli ji našel v jednom parku poblíž domu, kde bydleli. Měla před sebou tři rozebrané telefony, které se snažila zprovoznit. Jeden telefon byl její a další dva byly nově koupené. Utratila za ně celou svou výplatu a nedokázala vysvětlit proč vlastně. Sama měla relativně nový telefon a rozhodně nepotřebovala další.

Naštěstí následné události nabrali spád a příbuzná se dostala do péče lékařů. Potom, co jsme zjistili diagnózu, byla v době nepřítomnosti další osoby umísťována do denních stacionářů. Bylo to hlavně kvůli dalšímu výraznému zhoršení jejího stavu. Nebylo možné, aby zůstávala sama doma, protože měla tendence odcházet bez jakýchkoliv věcí a vhodného oblečení pryč z bytu. Bohužel zatím její manžel nemůže opustit zaměstnání, aby jí byl neustále na blízku, protože by přišli o další příjem a neměli by na nájem a další nezbytné věci. Naštěstí po dlouhých měsících nalezli místo, kdy by měla zajištěnou adekvátní péči po celých 24 hodin.

Demence

Toto onemocnění se dělí do tří kategorií. Těmi jsou demence atroficko-degenerativní, sekundární, čili symptomatické a ostatní demence. Mezi příznaky se řadí zapomnětlivost, dezorientace, snížení intelektu, emoční výkyvy nebo poruchy spánku. Nemoc je samozřejmě individuální, takže se mohou objevit pouze některé zmíněné příznaky, nebo naopak další navíc.

Toto onemocnění bývá v mnoha případech doprovázeno dalšími nemocemi. Těmi může být alzheimerova a parkinsonova choroba nebo progresivní supranukleární obrna. Klíčovým faktorem pro onemocnění se udává věk. Dělí se na časnou - pod 65 let věku nemocného a pozdní - u lidí nad 65 let. U lidí nad 65 let je postiženo až 5 % všech seniorů. Naopak u mladších lidí se to považuje za raritu, která bohužel i tak může potkat kohokoliv z našeho okolí. Nejmladším pacientem s demencí a alzheimerovou chorobou je 19 letá dívka. Nemoc ovšem měla vrozenou.

Léčba

Bohužel zatím není možné tuto nemoc léčit. Lékaři se pouze snaží zmírnit a oddálit následky. Navíc hodně záleží na pravidelnosti léků, které zároveň velmi mění osobnost člověka. Ať už jde o léky na uklidnění nebo jiné přípravky.

Nejdůležitější je včasné nalezení odborné pomoci a následná diagnostika. Nejlépe hned při projevení raných příznaků. Jejich odhalení je ovšem často problém. Mnoho nemocných svoji začínající nemoc popírá a změny chování bagatelizuje. Nejspíše na to má vliv společenské tabu, které nad těmito nemocemi je. Mnohdy si sami uvědomují svůj stav, ale bojí se odsouzení od lidí, se kterými se stýkají. Proto je to hlavně na včasném rozpoznání měnící se situace na blízkých, kteří pak musí zakročit. Včasná léčba může zlepšit kvalitu života na mnoho let.

Příčiny degenerativních onemocnění

Přesné příčiny zatím stále nejsou prokázané, ale obecně se předpokládá, že onemocnění vznikají v důsledku tvorby bílkovin mezi neurony v mozku, které zkracují neuronové synapse. Vliv na to má nejspíše kombinace faktorů jako dědičnost, věk a životní styl. Dá se také rozlišit takzvaná sekundární demence, která je způsobená špatnou funkcí štítné žlázy, alkoholismem, nedostatkem vitaminu B12 nebo úrazem mozku.

Prevence

Zaručený způsob, jak zabránit demenci, bohužel neexistuje. Na druhou stranu zdravý životní styl s dostatkem pohybu, vyváženou stravou, normální tělesnou hmotností a nejen pravidelnou psychickou, ale také společenskou aktivitou snižují riziko rozvoje demence až o třetinu. Například zařazování omega-3 mastných kyselin do svého jídelníčku. Ty napomáhají správnému fungování mozku. Nejčastěji je obsahují v mořské ryby.

Důležitý je také dostatek vitaminů a minerálů. Hořčík má pozitivní vliv na činnost naší nervové soustavy. Stejně je tomu i u vitaminů ze skupiny B a C. Samozřejmě žádná z těchto složek není zázračná sama o sobě a člověk by měl dbát na vyváženou pestrou stravu.

Také je možné mozek trénovat, tak aby se zapojovali různé jeho části. Například hraní šachů, luštění křížovek nebo skládání puzzle může mít pozitivní výsledky na funkčnost mozku. Nejdůležitější ovšem je, v případě jakýchkoliv příznaků u sebe samotného nebo někoho blízkého vyhledat co nejdříve odbornou pomoc.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz