Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mýtus o tom, že švábi přežijí atomovou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Švábi, drobní hmyzí tvorové, které společnost často spojuje s nečistotou a odolností vůči chemikáliím, mají v populární představě zajímavé místo. Jedním z nejbizarnějších mýtů o nich je tvrzení, že jsou schopní přežít jadernou válku.

Článek

Myšlenka, že by švábi byli schopní přežít jaderný útok, může mít své kořeny v jejich známé odolnosti vůči různým podmínkám. Chemikálie ani jiné zamoření jim příliš nevadí. Dokáží přežít v extrémních prostředích a jsou známí svojí schopností regenerovat buňky. To může vést k domněnce, že by mohli přežít i jadernou explozi. Jenže je tomu opravdu tak?

Možným zdrojem tohoto tvrzení může být spojení s jejich pověstnou odolností vůči chemikáliím. Švábi jsou také schopni snášet určitou míru radiace a mohou přežít v prostředích s vysokým zářením.

Přežijí radiaci, ale ne jadernou válku

Sice jsou schopní přežít v místech, kde se nachází vyšší úroveň radiace jako například po jaderných haváriích. Jenže nedokáží přežít výbuch jaderné bomby. Osudným by se jim stalo tepelné nebo fyzické poškození.

Schopnost snášet jaderné záření jim nijak nepomůže v tom přežít extrémně vysoké teploty a následné tlakové vlny způsobené explozí. Pokud by někdy došlo k jaderné válce, tak by ani oni nebyli ušetřeni. Samozřejmě kromě švábů žijících v protiatomových krytech.

Ozáření je bezprostředně neohrožuje

Nicméně i když jsou švábi schopni lépe přežít v těchto extrémních podmínkách než mnoho jiných živočichů, stále jsou ovlivněni negativními dopady radiace na své zdraví a reprodukční schopnosti. Radiace může způsobit genetické mutace a zvýšit riziko rakoviny u švábů stejně jako u ostatních organismů.

Pokusy na švábech ukázaly, že ve skupině těchto tvorů vystavených 1000 jednotkám radiace po dobu 30 dní má polovina šanci přežít. Pokud by se tedy usadili někde, kde je radiace, neměli by zemřít z důsledku ozáření. Pravděpodobně by zde ovšem nebyli schopní se efektivně množit a časem by stejně vymřeli.

Takže i když mýtus o odolnosti švábů vůči jaderné válce může mít nějaký základ v jejich schopnosti přežít v extrémních podmínkách, je důležité si uvědomit, že ani oni nejsou imunní vůči ničivým účinkům jaderného záření. Jaderná válka by měla katastrofální dopady na všechny formy života na Zemi, včetně švábů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz