Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejbohatší člověk světa zemřel, aby jiní mohli žít: John Jacob Astor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bain Collection/ Wikimedia commons/ Public domain

Málokdo dokáže tváří tvář hrozbě smrti neztratit morální kompas. Navíc, když daný člověk celý život žil v luxusu a bohatství. Jenže John Jacob Astor neslevil ze svých zásad, ani když se Titanic potápěl a záchrana někoho druhého ho stála život.

Článek

Pokud je člověk až příliš bohatý, má otevřené úplně jiné možnosti. Nejže dokáže zajistit sebe a svou rodinu, ale i mnoho dalších generací svých potomků. Bohužel se nezřídka stává, že takto zajištěný člověk ztratí morální zábrany a své jmění buď rozhází, jako například někteří výherci loterií. Jiní zas velkou část rozdají potřebným, podporují vědu a výzkum a nikdy neztratí svůj morální kompas.

Mezi ty, kteří dokázali, že bohatství z nich rozhodně neudělalo špatného a arogantního člověka, rozhodně patří John Jacob Astor. Ten byl ve své době považován za nejbohatšího člověka planety. Přesto se rozhodl udělat to, co bylo podle něj správné, ačkoli přitom riskoval svůj život, o který následně přišel.

Dá se říct, že se John Jacob Astor narodil předurčený k tomu, aby byl bohatý a významný člověk. Byl nejmladším z pěti dětí čtvrté generace významného americko-německého rodu Astorů. Narodil se roku 1864 a jeho otec byl známý podnikatel, sběratel a chovatel dostihových koní William Backhouse Astor.

Kromě obchodu byla jeho rodina spjata i s americkou politikou. Mezi jeho předky patřil například senátor John Armstrong mladší. Díky své sestře byli dokonce propojeni s rodinou budoucího amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, protože si za muže vzala jeho nevlastního bratra.

Díky svému původu se mu dostalo kvalitního vzdělání a následně vystudoval proslulou vysokou školu Harvard. Poté se zabýval vynalézáním a připsal si několik významných patentů, hlavně v oblasti automobilového průmyslu. Na svém kontě má například spoluúčast na výzkumu biopaliv a turbínových motorů.

Svými objevy si přišel na značné jmění, které postupem let stále rostlo. I když byl z přistěhovalecké rodiny, která byla na americkém kontinentu relativně nová, považoval se za hrdého amerického vlastence. Dokonce financoval vznik vojenské jednotky, která nesla jeho jméno.

Tato jednotka se účastnila bojů v americko-španělské válce. Svou vlast v tomto konfliktu nepodporoval pouze finančně, ale i materiálně. Například poskytl námořnictvu svou vlastní na tu dobu velmi luxusní jachtu. Za pomoc v tomto konfliktu byl dokonce vyznamenán.

V roce 1891 si vzal za ženu Avu Lowle Willingovou, s níž měl dvě děti. Jenže po sérii aférek a skandálů se pár roku 1909 rozvedl a John si později vzal teprve osmnáctiletou Madeleine Forceovou, která byla mladší sestrou významné podnikatelky.

Své jmění ještě znásobil, když začal v New Yorku investovat do nemovitostí. Například nechal postavit slavný hotel Astoria, který byl tehdy považován za nejluxusnější na celém světě. Titulu nejbohatšího člověka na světě si však dlouho neužil.

Osudná plavba

Během jejich cesty po Egyptě v roce 1912 jeho druhá manželka otěhotněla. Jelikož manželé chtěli, aby se dítě narodilo v Americe, ihned se vydali na cestu domů. Považovali za štěstí, že z Anglie měla zrovna vyplouvat největší loď tehdejšího světa. V Southamptonu se nalodili na Titanic.

Astor byl z lodi celý unešený. Jeho manželka i další přeživší vzpomínali, že téměř neustále mluvil o tom, že je loď technologickým zázrakem. Plně uvěřil tomu, že loď je opravdu nepotopitelná a nemůže jít ke dnu. Možná i tato skutečnost pro něj byla rozhodující v době nehody.

Zpočátku šlo vše bez komplikací. Manželé byli ubytováni v nejluxusnější části a plně si užívali veškerých vymožeností. Na jednu z velkolepých večeří k manželům a jejich přátelům přišel samotný kapitán lodi, aby se zdvořile zeptal, jak si plavbu užívají.

Jenže pátý den plavby loď v Atlantickém oceánu narazila do ledové kry. Došlo k nárazu a loď se pomalu začala potápět. Celý proces trval tři hodiny, než se kolos ocitl pod vodou. Během toho začala pomalá a velmi špatně organizovaná evakuace. V tu dobu Astorovi spali.

Náraz probudil Johna Astora, který vzbudil svou ženu a nařídil jí teple se obléci. Do kapes kabátu jí nastrkal rodinné cennosti, které měli s sebou. Dovedl ji k záchrannému člunu a ona ho přesvědčovala, že musí nastoupit spolu s ní a obsluha nic nenamítala. On jí však pouze odvětil, že se nemá bát a uvidí se ráno.

Bohužel se již neshledali. John Jacob Astor zemřel spolu s dalšími 1500 lidmi v ledových vodách Atlantiku. Místo, které však uvolnil, pomohlo zachránit někoho jiného. Pravděpodobně to byl někdo méně společensky významný, ale kvůli námořnímu pravidlu, že ženy a děti musí mít přednost, tak nejspíše jeho rozhodnutí zachránilo něčí dítě nebo manželku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz