Hlavní obsah
Cestování

Tatry není radno podcenit: Riziko pro Čechy je však spíše mýtus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Hałun/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Nám Čechům se naši slovenští bratia často smějí, že nejvíce nebezpečná dovolená pro nás je v jejich Vysokých Tatrách. S trochou nadsázky je to pravda, protože zde umírá několik Čechů ročně.

Článek

Mnoho lidí nevyhledává letní dovolenou na plážích u moře. Řada Čechů se mnohem raději vydá na dobrodružnější aktivní cestu do hor. Bohužel naše území nedisponuje žádnými velehorami. Naše hory jsou sice také krásné, ale náš nejvyšší bod, vrchol hory Sněžky, má pouze 1603 metrů nad hladinou moře. To oproti ostatním vysokým horám evropského kontinentu působí spíše jako obyčejný kopec.

Naproti tomu stačí přejet hranice se Slovenskou republikou, abychom se ocitli ve Vysokých Tatrách. Zde je nejvyšším bodem Gerlachovský štít s nadmořskou výškou 2654 metrů. Jelikož je to pro nás velmi blízko a bez problémů se u našeho východního souseda domluvíme českým jazykem, vyráží sem řada Čechů na túry po horách.

Polovinu všech návštěvníků Tater tvoří Slováci a druhou nejpočetnější národností, která se do této lokality každoročně vypraví, jsou právě občané České republiky. Velké množství českých návštěvníků zvyšuje šanci, že se některému z nich něco stane. Bohužel mnohdy za úrazy i úmrtí může špatná příprava.

Samozřejmě ani tragické události nebrání Slovákům, aby si z nás čas od času udělali legraci. Přitom skutečnost, že nejvíce nehod se tu stává našim krajanům, je mýtus. Podle tamější horské služby smutnému žebříčku vévodí samotní Slováci. Pravdou však je, že před výletem do této oblasti je nutné se dobře nachystat, protože je tam příroda divočejší než u nás.

Nesmíme podcenit přípravu

Čas od času se médii prožene zpráva, že došlo k další nehodě turistů, která mnohdy končí i úmrtím. Je to bohužel tím, že tyto hory nejsou brány vážně. Například Alpy jsou nebezpečné, budí respekt a jsou tak vyobrazovány i médii. Zatímco Tatry mnoho z nás vnímá jen jako „vyšší Sněžku“ u sousedů.

Mnoho lidí si neuvědomuje, o kolik vyšší jsou Tatry oproti našim horám. Sice i u nás je vhodné vybavení na místě, ale na mnoha vrcholech jsem potkal turisty obuté do sandálů. Jenže v Tatrách bez pořádné přípravy hrozí nebezpečné úrazy.

První, co si musíme říct před cestou na slovenské hory, je to, zda na tento výlet máme dostatečné fyzické schopnosti. Proto se doporučuje, aby lidé před samotnou dovolenou zvýšili svoji fyzickou zátěž. Nemusíme sice ujít 30 kilometrů denně, ale časté procházky nám mohou být dobrým základem.

Tuto oblast není možné projít za jeden den. Je dobré si tedy udělat plán, jaké vrcholy, vyhlídky a jiné přírodní krásy chceme vidět, a rozvrhnout si je tak, aby odpovídaly našim schopnostem. Musíme mít na paměti, že je lepší něco nenavštívit, než ohrozit zdraví.

V Tatrách je mnoho tras, které jsou rozdělené podle toho, jestli je zvládnou i horští začátečníci, nebo zda jsou vhodné pro pokročilé či zkušené horaly. Na mapě a fotkách sice mohou všechny trasy vypadat krásně, ale nesmíme přecenit své síly. Mnohem lepší je dbát doporučení horské služby.

V potaz je vhodné brát i počasí, které je hlášeno na daný den. Kvůli tomu, že v okolí Vysokých Tater nejsou jiné velké hory a setkávají se tu větry z různých směrů, hrozí, že se krásné počasí v průběhu cesty změní v bouři. Pokud máme náznak špatného počasí, je lepší vybrat alternativní výlet například do blízkých měst.

To, že nejedeme k moři, neznamená, že s sebou nemusíme brát opalovací krém, pokrývku hlavy a dostatek tekutin. Slunce je na horách velmi ostré a hrozí, že se spálíme i zde. V horším případě nám hrozí úžeh nebo úpal. V horách máme také pouze omezenou možnost získat pitnou vodu a dehydratace nás může ohrozit na životě.

Doporučuje se vzít si i lékárničku vybavenou tak, abychom zvládli ošetřit alespoň ta nejbanálnější zranění. Náplasti, obinadlo, šátek, sterilní polštářky nebo prášky na alergii by určitě neměly chybět na naší cestě. Ovšem ošetřujte pouze lehká zranění a na vše ostatní raději přivolejte horskou službu.

Nikdy bychom neměli chodit sami. Ideální je skupina čítající alespoň čtyři členy. V ideálním případě by o výletě měl vědět ještě někdo další, kdo by mohl informovat horskou službu, kdybyste se nevraceli. Ideální je před náročnou cestou tuto skutečnost oznámit v místě ubytování.

Vhodné je kromě správného oblečení mít s sebou i náhradní oděv. Nejlépe opačný tomu, který máte na sobě. Pokud vyrážíte v tričku a krátkých kalhotách, měli byste si zabalit mikinu i dlouhé kalhoty. Počasí se v horách opravdu může rychle měnit a nikdy nevíte, kdy se ochladí. Poslední z rad je nezapomenout na hotovost v eurech. Vysoké hory značí vysokohorskou přirážku, takže vše, co si budete chtít po cestě koupit, budete muset náležitě zaplatit.

Hlavní je, si to užít

I když jsou časté nehody Čechů v Tatrách spíše mýtem než realitou, neměli bychom tyto hory podceňovat. Pokud přeceníme své síly, tak i přesto, že se nám nemusí stát žádný úraz, vysílení by nám mohlo zbytek pobytu zkazit. Nikdy nemusíme vidět vše, protože jde hlavně o to, abychom si dovolenou užili.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz