Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nevěřte všemu, co je v televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Při projíždění jednotlivých televizních kanálů můžeme někdy narazit na vysílání, které se tváří jako dokumentární film. Samozřejmě po obsahové stránce je spíše někde v žánru sci-fi.

Článek

I když preferuji spíše sledování obsahu na online platformách, tak si občas projedu, co dávají v televizi. Někdy se nestačím divit, co je možné odvysílat. Převážně v nočních hodinách je na řadě kanálech možné vidět filmy o mimozemšťanech, lovcích duchů nebo magických místech. Nebylo by to nejspíš nic neobvyklého, kdyby bylo pro sledující jasně srozumitelné, že je to z žánru sci-fi nebo fantasy. Jenže záměrně mají působit jako dokumentární filmy a snaží se předkládat nejrůznější bizarní teorie jako prokázanou realitu.

Televizní stanice mají zatím stále obrovské dosahy. Proto vysílat nějaké alternativní výklady reality, které jsou v rozporu s naší úrovní poznání světa, může být pro některé lidi matoucí. I když se to nemusí na první pohled zdát, tak v naší společnosti je stále řada lidí, kteří podléhají nejrůznějším myšlenkám ezoteriky nebo teoriím o nadpřirozenu. Tito lidé mohou ničím nepodložené informace nekriticky přijmout za realitu. Jako společnost prohlubováním iluzí části populace nic nezískáme.

Společenské dopady

Zkreslování pohledu na vědu, přírodní jevy nebo historii může mít dalekosáhlé dopady. Naše rozlišování fakt a fikce může být silně negativně ovlivněno.

Na první pohled se může zdát, že někdo s alobalovou čepicí na hlavě který se bojí únosu mimozemšťany, není pro společnost problém, ale spíše úsměvná kuriozita. Jenže toto postupné unikání z reality může pro jedince mít fatální následky. Tito lidé často mají pocit od okolí, že jsou nepochopení. To vede k frustraci. Potom už chybí jenom, aby se objevil nějaký schopný manipulátor, který využije důvěry založené na pocitu pochopení.

I v současnosti stále existuje řada sekt, které jsou různě veřejně známé. Některé jsou vcelku bezkonfliktní vůči okolí, ale i v nedávné minulosti jsou příklady toho, jak členové sekt páchají trestné činy. Nemusí jít hned o teroristické útoky a vraždy, které se v naší historii objevují zřídka. Například řádění Mansonovi rodiny, nebo útoky z japonského metra. Časté jsou to spíše činy jako prostituce, vydírání, krádeže. Samozřejmě ne každé takové společenství musí být násilné, ale výskyt v naší společnosti rozhodně není pozitivní.

Realita a fikce

Nemám nic proti žánrům jako sci-fi a podobně, právě naopak, jsem jejich fanoušek. Přesto by měly být takové pořady pro sledující srozumitelně zařazeny do konkrétní kategorie. Míchání pseudovědeckých poznatků a zasazovat je bez argumentů do reálného světa, může pokřivit vnímání jedinců.

Často jsou tyto pořady založené na opomíjení vědeckých faktů a souvislostí. Mají tendenci působit na emoční stránku sledujících. Snaží se spekulace přeměnit v zažitý fakt, na základě kterého může být sledující ovlivněn. Pokud se něco tváří jako dokumentární film, měl by správně pracovat se zdrojováním a využívat vědecké metody.

Snaha hledat souvislosti

Lidská mysl je přirozeně nastavená takovým způsobem, že se snaží vyhledávat souvislosti mezi věcmi, které se jeví nevysvětlitelně. Tato vlastnost byla klíčová v samotném vzestupu lidské civilizace. Jenže momentálně mnoho z nás tato schopnost stahuje do hlubin šílených teorií a výmyslů.

Hledání vzorců v chaosu nás může přesvědčit, že absurdity jsou reálná fakta v případě, že nám nikdo neřekne druhou část pohledu. Navíc určitě existuje řada jevů, které není vědecká komunita schopná vysvětlit. To ovšem neznamená, že za těmito událostmi musí být návštěvníci z jiných planet a duchové.

Jenže právě nejistota ve vědeckých kruzích je živnou půdou pro pseudo badatele. Mají možnost vyplnit informační nedostatky svými šílenými teoriemi.

Děje se to, protože to generuje zisky

To, že mají tyto pořady sledovanost znamená, že televizním stanicím generují zisk. Za tyto peníze si od tvůrců kupují jejich nové pořady, a ti díky tomu také vydělávají. Je to koloběh zisků, který není možné zastavit, dokud existují diváci.

Smůlou pro tyto tvůrce je obecný úpadek televizního vysílání. Řada mladých lidí již normální televizi nesleduje. Mnohem raději sledují pořady dle svého výběru na online platformách. Televizním stanicím se tento trend zatím nedaří zvrátit a možná to ani není v jejich silách. Sledování pořadů online totiž umožňuje divákům sledovat videa bez reklam a kdykoliv člověk chce. Právě nesmyslné pořady se snahou být šokující jsou možná posledním hřebíčkem do rakve televizního vysílání.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz