Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pardubický perník měla v oblibě už Marie Terezie a dodnes láme rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Perník známe všichni. Sladkost, kterou většina dětí miluje, a i mezi dospělými má své fanoušky. Dá se využít jako dekorace, nebo když nás honí mlsná. Neodmyslitelně patří ke kouzlu Vánoc. Historie jeho výroby sahá až do 16. století.

Článek

Pardubický perník je pokladem našeho kulturního dědictví a výbornou lahůdkou pro všechny milovníky sladkostí. Tato tradiční pochoutka, která pochází z Pardubic, je známá svojí bohatou historií a jedinečnou recepturou.

Pardubický perník se vyrábí z kvalitních surovin včetně medu, mouky, koření a ořechů, což mu dodává nezapomenutelnou chuť a vůni. Jeho charakteristická karamelová barva a složité aroma z něj činí skvělý doplněk k čaji nebo kávě, ať už jako lahodná dezertní pochoutka, vánoční cukroví nebo elegantní dárek pro blízké. Perník si zaslouží místo ve vaší kuchyni i ve vašem srdci jako neodmyslitelná součást českého dědictví.

Často ho vidíme spolu s pouťovými atrakcemi, kde září všemožnými barvami a tvary. Jeho skvělou vlastností je, že se dá krásně nazdobit. Jedlými barvami jdou buď vytvořit obrázky nebo nápisy. Texty jako „Z lásky“, „Mamince“ nebo jiné nás přímo nutí k obdarování našich nejbližších. Díky snadné tvarovatelnosti je perník například vhodný i k tvorbě vánočních betlémů, či jiných složitějších struktur.

Historie

Samotný koncept těsta s medem sahá hluboko do lidské minulosti. Již ve starém Egyptě a Řecku byla běžná výroba pečiva složeného z medu, mouky a vody. Často se stávalo, že jednotliví pekaři do tohoto těsta přidávali nejrůznější koření, aby se odlišili od konkurence.

Od té doby pak pernikářské řemeslo nebylo příliš rozšířené, ale i tak se postupně rozrostlo po Evropě, až se kolem 13. - 14. století dostalo i na naše území. Poprvé byl perník prodáván v Turnově v období svátků. Během husitských válek bylo pečení perníku odsuzováno jako mnoho jiných jedinečných profesí. I tak vznikl první perníkářský cech v Hradci Králové.

Největší slávu si však vydobyla až jeho výroba v Pardubicích. Započata byla až v 16. století. Z perníku se stala vyhledávaná sladkost tehdejší vyšší společnosti. I ti bohatší si ho však dopřávali hlavně v období svátků. Následně právo na výrobu perníku v Pardubicích posvětila tehdejší panovnice Marie Terezie.

Lidé s ním soutěží

Perník je natolik populární, že se lidé předhání v tom, aby jejich perník byl co největší a nejpropracovanější. Není tedy divu, že existuje i několik rekordů. Například největší vánoční betlém je složený z 1806 kusů. Na jeho výrobu bylo potřeba 30 kilogramů mouky a 120 vajec.

V největší chaloupce z perníku by bylo možné i přespat. Ze 100 kilogramů těsta a 30 kilogramů cukru vznikla chaloupka vyšší než někteří lidé. Výška této stavby je 1,8 metrů, délka pak 1,6 metrů a šířka 1,3 metru, tudíž by zde zvládlo přespat dítě i menší dospělý.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz