Hlavní obsah
Finance

Podvod, který funguje i po tři sta letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Došel vám někdy email od následníka trůnu se zmraženým majetkem, kterému když pomůžete, velmi vám to oplatí? Před 300 lety chodila stejná zpráva, akorát dopisem. Tento podvod se stále používá, protože funguje.

Článek

Podvody na internetu nejsou žádnou novinkou. Nejspíš každý, kdo používá internet, se již s nějakou formou podvodu setkal. Většina lidí si pouze poklepe na čelo a řekne si, že to přece nemůže na nikoho fungovat. Jenže opak je pravdou, protože kdyby nefungovaly, nikdo by je nezkoušel. Při čtení podvodné zprávy si můžete vždycky říct, že v tom nejste samy. Tyto podvody totiž fungují na principu poslání co největšímu množství lidí, ze kterých stačí pouze jeden člověk, který se nachytá, aby se to podvodníkům vyplatilo.

Jedna má známá se na podobný podvod nachytala. Sice jí nenapsal žádný princ, ale její kamarádka. Účet její kamarádky byl ukraden hackerem a následně mé známe napsal zprávu o tíživé finanční situaci. Pro věrohodnost upřesnil, že nemá finance na akutní zákrok pro psa, jenž měla daná žena na profilu. Bylo zrovna před výplatou a bylo slíbeno, že peníze do dne až dvou budou vráceny. Má známá se tedy rozhodla, že pomůže. Přišla o 10 tisíc korun a vlastně může být ráda, že to nebyla mnohem větší částka, protože podle svých slov neváhala ani okamžik. Věděla totiž, jak moc je pejsek pro její kamarádku důležitý.

Princ v nesnázích

Jedním z asi nejslavnějších podvodů je ten s perským princem. Nejde pouze o perské prince, ale může jít o královské rodiny jiné národnosti, jako třeba nigerijské nebo somálské. Stejně tak to nemusí být princ, ale můžete se setkat s vdovou nebo nálezcem pokladu. Všechno to funguje na stejném principu. Vždy jde o člověka jenž je bohatý, ale své peníze má někde zabavené nebo zmražené. Na jejich odblokování potřebuje finanční pomoc, kterou za poskytnutí vrátí několikanásobně.

Pokud se rozhodnete takovému nebožáku pomoci a peníze pošlete, nemusíte se hned pouštět do vybírání nového apartmánu v Dubaji, který vám byl slíben. Spíš byste měli co nejrychleji kontaktovat policii. Stali jste se totiž obětí podvodu.

Podvod známý od 19. století

Před 300 lety samozřejmě nebyl internet, na kterém by se podvod šířil. Byly ovšem jiné prostředky, jak oslovovat potencionální oběti. Mohlo jít o inzerci v novinách nebo dopisy psané konkrétním příslušníkům vyšší třídy. Tehdy podvody nabízely slibné investice ve stále exotické Americe. Mohlo jít také o uvěznění šlechtice a potřeba zaplacení značné sumy peněz za propuštění.

Neřešitelnost

Pokud jste obětí podvodu je velmi malá šance, že se svých peněz domůžete nazpět. Většinou nejsou tito zločinci z České republiky nebo z Evropy. Nenechte se zmást dokonalým používáním českého jazyka. Pomocí umělé inteligence se dá udělat přijatelný překlad z jakékoliv řeči za pár sekund. Navíc se v dnešní době využívá sofistikovaný systém výběru ukradených peněz skrze kryptoměny a osud peněz je tedy nevystopovatelný. Mějte se tedy před internetovými podvody na pozoru, některé jsou již velmi propracované.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz