Hlavní obsah
Lidé a společnost

Politici slibují další kapacity lůžek pro seniory. Problém to však nevyřeší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jsme MILA, z.s./ se svolením

Slibem nezarmoutíš je lidové pořekadlo, se kterým se často setkáváme u politiků. Třeba sliby ohledně řešení nedostatku kapacit sociálních služeb nejsou reálné. Problematika je mnohem složitější a bohužel nejde vyřešit tím nejjasnějším způsobem.

Článek

Před krajskými volbami mnoho stran přišlo s řešením nedostatečných kapacit v domovech pro seniory a v sociálních službách obecně. Jejich řešení je poměrně jednoduché a spočívá v tom, že se politici předhánějí v tom, kdo slíbí víc lůžek pro seniory potřebující péči. Někteří to dokonce dávají do souvislosti s tím, že uvolněné byty po seniorech vyřeší problémy s bydlením.

Ukazuje to však, že někteří kandidáti nemají tušení, v čem spočívají problémy sociálních služeb. Sám jsem několik let pracoval v domově pro seniory a mohu tedy s klidným svědomím říci, že lůžka nejsou problémem. Bohužel, bez hlubší znalosti problematiky se může zdát vytvoření dalších míst celkem jednoduché a přímočaré řešení.

Skoro to působí, jako by problémem byla výstavba, a ne fatální nedostatek sociálních pracovníků v přímé péči. Kdyby byl problém v nemovitostech, bylo by celkem jednoduché, aby stát nové budovy postavil nebo koupil například některé nefunkční hotely, které by bylo možné přestavět.

Nedostatek pracovníků

Z mé zkušenosti to funguje tak, že na 40 seniorů na oddělení je 13 sociálních pracovníků, kteří se střídají na denních směnách po 3 až 4 a na nočních směnách, kde je pouze jeden pracovník. Jenže to není vše – ještě je nutné mít dostatek zdravotních sester, aktivizačních pracovníků nebo uklízeček. V přímé péči tedy bylo 20 zaměstnanců na 40 seniorů.

To samozřejmě mluvíme jenom o těch, kteří přicházejí s klientem do přímého kontaktu. Dále musíme brát v úvahu personál prádelen, kuchyně, administrativu nebo údržbu. Bez těchto lidí není možné, aby domovy pro seniory nebo jiné pobytové sociální služby mohly fungovat.

Politici se mohou předhánět v tom, že slíbí 1 000, 10 000 nebo rovnou 100 000 nových míst pro seniory v domovech, ale kde vezmou minimálně poloviční počet nových odborných zaměstnanců, se již v kampani nedozvíme. A co tam ti senioři budou dělat? Zní mi to spíše jako zakládání ghett, místo zvýšení dostupnosti péče.

V současné době máme v celé republice zhruba 25 tisíc lůžek pro seniory. Přitom příspěvek na péči ve všech 4 stupních pobírá 360 tisíc lidí. Samozřejmě, lidé v I. nebo II. stupni závislosti na pomoci druhé osoby nepotřebují být vždy umístěni v pobytovém zařízení, ale ukazuje nám to jasný nepoměr.

Bohužel, již nyní některé domovy bojují s nedostatkem personálu. V současnosti ve stávajících kapacitách chybí zhruba 1 000 pracovníků na různých pozicích. Tento nedostatek nutí zaměstnavatele, aby stále snižovali nároky na nové pečovatelky a pečovatele.

V současnosti stačí jakékoliv středoškolské vzdělání nebo výuční list s tím, že si daný zaměstnanec musí do jednoho roku v tomto zaměstnání udělat kurz kvalifikace pro pracovníka v sociálních službách. Noví zaměstnanci tedy nemají většinou zdravotnické vzdělání, a to se podepisuje na tom, jakou úroveň péče mohou poskytnout.

U nás ve společnosti totiž u mnoha lidí panuje mylná představa, že práce pečovatelů spočívá v tom, že si povídají se seniory a v případě potřeby jim uvaří odpolední kávu. Jenže se navíc jedná o manipulaci s ležícími klienty, u kterých je potřeba předcházet nebo léčit nejrůznější problémy, či jim pomáhat se základními potřebami, jako je stravování nebo vyprazdňování.

Kdo míří do domovů pro seniory

V tom, jak je práce těžká, hraje roli i to, jací lidé přicházejí do domovů pro seniory. Čekací listina na lůžko je nekonečná a v současnosti je v celé republice na seznamu okolo 70 tisíc lidí. Ti čekají, až někdo, kdo již dostal své lůžko, zemře, a oni ho budou moci nahradit. Je to bohužel smutné, ale přesně takto to je.

I když se člověk na čekací listinu přihlásí ještě včas, když začne mít lehké problémy s pohybem nebo úkony běžné péče o sebe, své místo získá stejně až ve chvíli, kdy je jeho situace kritická. Proto je nesmysl tvrdit, že nová lůžka uvolní byty po seniorech, které vyřeší současnou krizi bydlení.

Lidé totiž v drtivé většině do domovů pro seniory nepřicházejí ze svého domácího prostředí. To je možné pouze v případě, že se o ně u nich doma stará jejich rodina. Jinak jsou volná lůžka v drtivé většině případů obsazována lidmi, kteří po úrazech nebo v důsledku svého zdravotního stavu končí v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Řešení tak snadné bohužel není

Představa, že některý politik bude zvolen a vyřeší obrovské problémy s péčí o seniory takto jednoduše, je zkrátka naivní. Problém je potřeba řešit komplexně na několika úrovních a určitě to bude velmi nákladné a dlouhodobé. V první řadě je nutné motivovat lidi se zdravotnickým vzděláním, aby byli ochotní pracovat v domovech pro seniory. To znamená zvýšit platy a zavést další benefity, protože nízký plat je hlavním důvodem, proč lidé odcházejí a noví nepřicházejí.

Když budeme schopní nabrat dostatečné personální kapacity, teprve potom bude možné stavět další domovy pro seniory. Jenže to se nestane přes noc a je tedy potřeba hledat alternativy. Například rozvíjet terénní službu, která spočívá v tom, že senior bydlí u rodiny a v době, kdy jsou příbuzní v práci, přicházejí za ním pečovatelé domů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz