Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ruská federace není tak silná a velká země, jak ji vidí její příznivci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknown author/ Wikipedia commons/ CC BY 4.0

To, že je Ruská federace světovou velmocí, je mýtus, který platil možná v minulosti. V současnosti však vidíme v přímém přenosu, jak se tato lež šířená podporovateli Ruska postupně rozpadá.

Článek

Od příznivců Ruské federace často slýcháme tvrzení, že se jedná o největší a nejsilnější zemi na světě. To je častý argument pro to, že podpora Ukrajiny nebo jakékoliv ekonomické sankce jsou vlastně zbytečné, pouze vše prodlužují a nikdy Rusko plně nezastaví. Jenže zvěsti o ruské síle a neporazitelnosti jsou spíše mýty. Skutečnost je totiž poměrně odlišná od toho, jak je to líčeno.

Vše vychází z toho, že se Rusové vidí jako světová velmoc a tak se i nadále prezentují. Jde však hlavně o nostalgii po dobách Sovětského svazu. Jenže časy se mění, a pokud někdy mělo Rusko potenciál udržet si status velmoci, tato doba je dávno pryč. A tím, že odmítáme vidět realitu, to nikdo nezmění.

Rozloha

Ruská federace vznikla jako největší z nástupnických států po rozpadu Sovětského svazu. I když je menší než její předchůdce o 5 milionů kilometrů čtverečních, což je pro představu velikost 62 a půl Českých republik, stále se může pyšnit titulem největší země na světě. Rozkládá se totiž na území o velikosti 17 100 000 kilometrů čtverečních.

Jenže jaké území to vlastně je? Ruská federace se dá rozdělit na dvě hlavní oblasti. První je evropská část, která je sice menší, ale nalezneme zde většinu velkých měst a obyvatel. Druhá je asijská, která tvoří většinu rozlohy této země. Obě tyto části odděluje pohoří Ural.

Ruská federace je sice největší zemí světa, ale velká část jejího území je v podstatě neobyvatelná. Ve větší části východně od Uralu žije pouze 23 % veškeré populace. Zbytek je koncentrován ve velkých městech na západě země. Je to dáno hlavně tím, že Sibiř je v některých místech pokryta permafrostem a až na pár výjimek zde nebyla vybudována žádná města.

A pokud zde některé osady přece jenom jsou, bývají většinou odříznuté od okolí. Mnohá z těchto míst jsou dostupná pouze letecky, což stěžuje cestování i obchod. Žijí zde tedy hlavně ti, kterým nevadí zdejší mrazivé klima, a oblasti se postupně vylidňují, protože mladí lidé se často stěhují do evropské části země za vidinou snadnějšího života.

Nas mnogo

Za dob 2. světové války sovětští velitelé často využívali strategii, které se říká „nas mnogo“, neboli česky „nás mnoho“. Evokuje to představu, že jsou Rusové velký národ s mnoha obyvateli. Jenže spíše to ukazuje, že lidský život pro vedení této země nikdy příliš neznamenal, jelikož mnohé části Ruska jsou neobyvatelné.

Proto je Ruská federace v počtu obyvatel až na 9. místě. Žije zde 144 milionů lidí. Samozřejmě je to ohromné množství obyvatel, ale v porovnání se zbytkem lidnatých zemí je to nedostatečné. Například úhlavní soupeř Ruské federace, Spojené státy, má 333 milionů obyvatel.

Navíc další rozdíl v počtu obyvatel těchto dvou mocností je v tom, jak se vyvíjejí. Zatímco Spojené státy mají tendenci k dlouhodobému růstu počtu obyvatel, v Ruské federaci je to přesně naopak. Populace v Rusku klesá a v důsledku války na Ukrajině se nedá předpokládat, že se situace v nejbližších letech podaří zvrátit.

2. nejsilnější armáda

Armáda Ruské federace byla ještě nedávno považována za 2. nejsilnější na světě. Není divu, s astronomickým rozpočtem dosahujícím v letech před válkou na Ukrajině kolem 84,5 miliard amerických dolarů. Aktivní personál určený pro bojové úkoly tvořilo 766 tisíc vojáků a 2 miliony rezervistů.

Jenže tato síla byla pouze na papíře. A nejspíše ani nejvyšší ruské vedení, včetně Vladimira Putina, si plně neuvědomovalo, v jakém skutečném stavu armáda je. Svět po invazi na Ukrajinu však viděl a vidí, jak nepřipravená je ruská armáda. Ukrajina měla být v porovnání sil snadným cílem, ale i přesto se Ukrajina již přes dva roky úspěšně brání.

Situaci sice ukrajinská armáda nemá plně pod kontrolou a ruské síly pomalu postupují v několika směrech, ale zatím se jim nepodařilo dosáhnout žádného velkého vítězství. Navíc je postup vykoupen tisíci mrtvými vojáky, které jejich velitelé podle strategie „nas mnogo“ posílají jako potravu pro děla.

Navíc při porovnání sil NATO a Ruské federace je jasné, kdo je silnější. Severoatlantická aliance má v aktivní službě více než 3,5 milionu vojáků určených pro bojové úkoly. Západní spojenci několikanásobně převyšují Ruskou federaci i v počtu bojových letounů.

O síle ruské armády nyní kolují různé vtipy. Dříve byla považována za 2. nejsilnější armádu na světě. Po útoku na Ukrajinu se to však změnilo a Rusové jsou považováni za 2. nejsilnější armádu na Ukrajině. Nyní, po ukrajinském postupu v Kurské oblasti, je ruská armáda ironicky označována za 2. nejsilnější armádu v Ruské federaci.

Pravdou však je, že i přes špatný stav ruské armády není radno tuto zemi podceňovat. Její síla spočívá v jejím jaderném arsenálu, který je největší na světě. Jenže nebýt zbraní hromadného ničení, nikdo by Ruskou federaci neoznačoval za světovou velmoc. Většinu zbraní již nejsou schopni sami vyrobit a musí je dovážet ze Severní Koreje nebo Íránu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz