Hlavní obsah
Internet a technologie

Skáčou z 8 metrů a nic se jim nestane: Nový trend nebezpečných videí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jednou za čas se na online platformách objeví něco, co všichni mladí sledují a napodobují. Někdy to ale bývá život ohrožující. Přesně tak tomu je u videí, kdy se lidé natáčí během skoku z výšky na tyč, po které sjedou jako hasiči.

Článek

Často ve volnu sleduji nejrůznější videa. Sice je to zabitý čas, ale občas je příjemné pouze vypnout a nepřemýšlet. Někdy jsou aktuální trendy opravdu hloupé. A co hůř, občas i pořádně nebezpečné.

V posledních týdnech na mě čím dál tím častěji vyskakuje určitý druh videa. Jelikož jsem ho viděl už opravdu hodně krát, tak se jistě dá mluvit o trendu.

Videa probíhají vesměs stejně a mění se pouze lokalita, výška a osoba aktéra. Ten se nachystá na nějakém vysokém místě. Často to bývá budova, most nebo zeď. Připraví se a skočí. Jenže neskáčou do prázdna, ale chytají se lampy nebo jakékoliv tyče. Poté následně sjedou tak, jak to dělávají hasiči ve filmech před výjezdem.

Poslední takové video mě přimělo napsat tento článek. Byl jsem totiž absolutně šokován nebezpečností tohoto kaskadérského kousku. Člověk na videu skákal z dálničního mostu, který mohl být odhadem ve výšce 8 metrů, to se dá přirovnat k 3. patru domu. Navíc skákal na lampu, která byla celkem daleko a po jeho chycení se rozkývala tak, že vypadala, že se zlomí.

I když jsem nejspíš naivní, tak předpokládám, že aktéři těchto videí jsou trénovaní profesionálové. Nemám proto strach přímo o ně. Větší starosti si dělám o sledující, kteří si nemusí plně uvědomovat nebezpečnost těchto kousků. Hlavně o děti, které tato rychlá videa často sledují.

Děti často napodobují to, co vidí

Napodobování nás provází již od raného dětství. I malá miminka se snaží opakovat různé obličeje, které na ně dělají dospělí. Následně přejímají řeč. Když už jsou starší, tak napodobují sociální návyky, které vidí u rodičů nebo v televizi.

A následně na základní škole děti nejsou často schopny rozlišit, co je a co není nebezpečné. Přece, když vidí desítky až stovky lidí dělat tu stejnou věc a nikdy se nic nestane, tak co by se mohlo stát jim. Jenže zde nastává již zmíněný problém, kdy může dojít k úrazu, který by mohl vést i k fatálním následkům.

Ohroženější jsou v tomto ohledu asi kluci, kteří se často snaží machrovat ve své partě. Z vlastní zkušenosti ze základní školy vím, že kdyby se v té době takové video dostalo k nám, určitě by to alespoň někdo z nás zkusil. Navíc v takových skupinkách často funguje hecování. Jeden s něčím přijde a zkusí to. Následně se ostatní předhání, kdo to udělá líp, kdo skočí z větší výšky.

Efekt hecování a důvěry v to, co vidí na internetu, jim může naprosto zkreslit jejich pud sebezáchovy. A pak je jenom otázkou času, kdy se nějaká stará lampa nebo sloupek ulomí, nebo to dítě prostě nedoskočí a spadne dolů bez jakéhokoliv jištění.

Mluvte s dětmi o tom, co vidí

V dnešní době rodiče bohužel nemají moc možností, jak dětem zabránit taková videa sledovat. Dnes je již obvyklé, že už děti na 1. stupni základní školy mají chytré telefony. Rodiče s nimi totiž potřebují nějak komunikovat a toto je nejjednodušší způsob. Navíc sami telefon chtějí, aby napodobily své spolužáky a zapadly do party. Mají totiž obavu, že když jediní ve třídě nebudou mít telefon, tak budou outsideři.

A vůbec nevadí, že je rodiče snaží držet od nekontrolovaného využívání internetu tím, že jim k telefonu nepořídí internet. Veřejné wifi jsou téměř na každém kroku a děti tedy mohou využívat internet, jak chtějí. Navíc v podstatě stačí, aby jeden z party měl internet a jakákoliv videa se k dětem mohou bez problémů dostat.

I když rodiče nemají moc způsobů, jak dítěti zabránit sledovat tato videa, tak přece jen mohou něco dělat. Mohou s dětmi mluvit a zajímat se o to, co na telefonu dělají. Říct jim, že některá videa dělají profesionálové a že jsou nebezpečná. Protože na rozdíl od filmů, kde děti poměrně dobře chápou, že se jedná o triky a fikci, tak u videí natáčených na telefon to nemusí být zjevné.

Vypadá to totiž, že na videích jsou normální lidé stejní jako oni. Děti pak nemusejí mít takové obavy z napodobování. Proto by jim rodiče měli říci, že i taková zábava může být nebezpečná.

Jenže mnoho rodičů nejenže nezajímá to, co jejich děti sledují, dokonce jsem mnohokrát viděl, jak jim dávají vlastní telefon, když zlobí, aby si na něm dělali, co chtějí. Samozřejmě nejsou všechna videa na internetu nebezpečná, ale mnoho tvůrců tvoří právě obsah, který láká svojí nebezpečností.

Proto by všichni, kteří mají malé děti, měli trávit čas i s nimi, a ne jim jen strčit telefon, když otravují. Komunikovat s nimi a vysvětlovat jim, že ne všechno na internetu je skutečné a bezpečné, považuji za klíčové. Koneckonců na internet se mnohdy dostanou pouze povedená videa a ty, na kterých se autor zraní nebo tvrdě trénuje, aby skok zvládl, děti nevidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz