Hlavní obsah
Lidé a společnost

Spiritualita není nic zastaralého a řada lidí v nadpřirozeno věří dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Lidé věří ve spiritualitu z mnoha důvodů. Tato víra může mít řadu podob a má bohatou historii. Mnozí často nachází důležitost a smysl ve spirituálním hledání. Někdy to je ovšem velmi bizarní.

Článek

Mám ve svém okolí hned několik lidí, kteří věří v nadpřirozeno. U některých to není pouhá víra v „něco“ mezi nebem a zemí, ale má to konkrétní parametry a pro ně měřitelné hodnoty. Hned dvě mé kamarádky mi vyprávěly to samé, aniž by se samy navzájem znaly. Tvrdily mi, že vídají lidi, kteří jsou po smrti. To je celkem zarážející tvrzení, protože kdyby to bylo možné a natolik časté, že se s tím setkám hned u dvou lidí, nejspíš by to bylo dávno zdokumentováno a prozkoumáno.

Další lidé v mém okolí vyznávající jakousi formu spiritualismu nejdou svými tvrzeními tak daleko. Většinou se omezují na poukazování na symboliku věcí kolem sebe nebo čtení horoskopu.

Dokonce znám člověka, jehož zájem o spiritualitu hraničí až s posedlostí. Má nakoupeno velké množství techniky na vyhledávání paranormálních úkazů. Často vyráží s těmito předměty na hřbitovy a různé lokality, o kterých se říká, že se na nich dějí paranormální úkazy. Výsledky jeho „lovů na duchy“ jsem nikdy neviděl, ale nepředpokládám, že by mě přesvědčili o přítomnosti nadpřirozených bytostí. Spíše mi to přijde do jisté míry neuctivé vůči tělům zemřelých na hřbitovech.

Všichni výše zmínění spolu mají něco společného - utrácí nemalé peníze za speciální předměty a stravu s nápoji. Marketing v takovémto odvětví funguje velice dobře, protože cílí na lidi, kteří jsou svým přesvědčením velice oddaní a považují za cenné naprosto běžné předměty. Za bylinkové kúry jsou schopni utratit tisíce, vybavují se kameny na ochranu před dušemi zemřelých a kupují nástroje na komunikaci s duchy.

Historie

A kde vlastně spiritualismus začal? Nedá se to přesně určit, protože nejrůznější spirituální formy uctívání jsou spolu s lidmi od pradávna. Každá starověká civilizace měla svá božstva, kterými si tehdejší lidé vysvětlovali věci, kterým nemohli plně porozumět.

S příchodem velkých náboženských skupin, jako bylo křesťanství nebo islám, začaly být i menší spirituální spolky strukturovanější. V 19. století došlo k velké popularizaci spiritualismu. Tehdejší společnost si oblíbila pořádání seancí. Obliba narůstala hlavně po americké občanské válce, kdy lidé chtěli komunikovat s blízkými, kteří ve válce zemřeli. Postupně seance většinově přešly spíše k vystoupení podvodníků inkasující peníze za vstupné.

Proč lidé věří ve spiritualismus

Mnozí hledají vyšší smysl své existence a života. Ve spirituálním učení se lidé mohou dočkat odpovědí ohledně jejich významu mezi živými, se kterými se ztotožní. A pokud zrovna narazí na něco, co jim nedává smysl, prostě to přeskočí a nevěnují tomu pozornost. Mnoho lidí v duchovnu nalézá klid a duševní pohodu a díky spiritualismu se vyrovnává se ztrátou své blízké osoby.

Druhy spiritualismu

Spiritualismus se neomezuje pouze na jednu základní formu. Jedním z přístupů, který si mohou lidé vybrat, je sounáležitost s některým z velkých náboženství, jako je křesťanství, islám, judaismus, hinduismus, buddhismus a další.

Další rozšířenou formou je takzvané New Age. To zahrnuje spojení různých esoterických nauk, které se prolínají s holistickými praktikami, jako je astrologie, léčitelství a reiki.

Je samozřejmě možné nalézt duchovní rozměr i přes absenci víry v nadpřirozené bytosti. Řada lidí našlo smysl života ve filozofii a umění, která je duchovně naplňuje. Tomu se říká ateistický spiritualismus.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz