Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trump o vlásek unikl smrti: Čtyři jeho předchůdci takové štěstí neměli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 2.0

Bohužel je jisté, že se opět začíná rozmáhat politicky motivované násilí. Nyní na to už nejsme zvyklí, ale dříve byly atentáty na západní politiky mnohem častější. Útok nepřežili hned čtyři předchůdci Donalda Trumpa.

Článek

Demokratický svět dostal další výraznou ránu během jednoho z předvolebních mítinků Donalda Trumpa v rámci letošní prezidentské volby. Zazněly výstřely a republikánský kandidát dostal zásah. Naštěstí kulka nebyla fatální a trefila „pouze“ horní část ucha. Od přímého zásahu do lebky tedy byly pouhé milimetry.

Kromě toho, že jde o brutální násilný čin, je zde i rovina toho, že byl cílem kandidát na prezidenta. Násilí nepatří do společnosti ani do politiky, o to více v současnosti, kdy jsou atentáty na politiky věcí spíše méně rozvinutých zemí. Každopádně šok z útoku na Donalda Trumpa pouze ukazuje, že na takové násilné činy již nejsme zvyklí.

Násilí proti politikům totiž v minulosti bylo mnohem častější než je tomu dnes. Několik amerických prezidentů se stalo terčem atentátníků. Dokonce čtyři Trumpovi předchůdci zemřeli po útoku. Připomínáním těchto událostí nikdy nezapomeneme, jak hrůzně může končit politicky motivované násilí.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln se narodil ve Spojených státech amerických v roce 1809. Vystudoval právnické studium, na které si musel sám vydělávat, protože pocházel z chudé negramotné rodiny žijící na venkovské farmě. Po vystudování zkoušel různé povolání od dřevorubce, lodivoda, vojáka až po politika.

Díky tomu, že vystřídal mnoho těžkých profesí, věděl z první ruky, jak strašný je život amerických otroků. Zasadil se tedy za jejich práva, což byla tehdy velmi neobvyklá debata. V průběhu jeho prvního mandátu dokonce spory o otroctví přerostly v občanskou válku. Na jejím konci byl vítězem Abraham Lincoln a jeho druhé inaugurace v roce 1865 se poprvé účastnili i zástupci bývalých otroků.

Rovnoprávnost však hůře nesli příznivci Jihu. Nespokojený herec John Booth vstoupil do lóže, ve které seděl prezident a sledoval divadelní představení, útočník mu přiložil zbraň k hlavě a vystřelil. Na následky útoku Abraham Lincoln zemřel. Atentátníkovi se podařilo uprchnout a skrýval se 12 dní, než byl zastřelen.

James Abraham Garfield

Dalším prezidentem, který zemřel během úřadu rukou atentátníka, byl James Abraham Garfield. Narodil se roku 1831. Otec mu zemřel v jeho raném dětství a vychovávala ho matka se strýcem. Díky své schopnosti učit se mohl vystudovat vysokou školu. Následně se věnoval povolání vojenského důstojníka.

Byl nesmírně inteligentní, což dokazoval tím, že dokázal psát oběma rukama najednou – jednou psal řecky a druhou latinsky. Přesto nedokázal v prezidentském úřadě příliš mnoho věcí, protože v něm strávil pouze šest měsíců. Už po dvou měsících od převzetí moci na něj na nádraží dvakrát vystřelil atentátník.

První kulka prezidenta škrábla bez vážnějších následků, ale druhá střela ho zasáhla do zad. Lékařům se nedařilo nábojnici najít a během lékařských zákroků nebyly dodržovány vysoké hygienické standardy. To zapříčinilo, že Garfield umíral dlouhé čtyři měsíce na pomalou infekci.

William McKinley

William McKinley byl 25. prezidentem USA. Narodil se v Ohiu v roce 1843, kde se zapojil do politického života po dokončení univerzity. Jeho politická hvězda strmě stoupala a ve 49 letech se stal guvernérem státu Ohio. V této funkci setrval až do prezidentské kampaně v roce 1895.

Volby se mu podařilo vyhrát a během svého prvního volebního období prosazoval tzv. „zlatý standard.“ To znamenalo, že americký dolar musí být podložený zlatou rezervou. Také musel řešit Americko-španělskou válku, ve které se mu podařilo zvítězit a připsal si územní zisky.

Kvůli prezidentské funkci si ho za svůj cíl vybral anarchista Leon Czolgosz. Ten na prezidenta čekal v davu příznivců s ukrytým revolverem. Když se k němu prezident dostatečně přiblížil, zazněly dva výstřely. Poslední prezidentova slova byla, ať jsou na atentátníka hodní. Ten skončil na popravišti a ani na elektrickém křesle svého činu nelitoval.

John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy se stal prezidentem v roce 1961 a ve svých 43 letech byl nejmladším prezidentem v úřadě. Jeho otec byl mocný podnikatel Joseph Kennedy, který se politicky angažoval a v době druhé světové války zastával funkci velvyslance ve Velké Británii. John vstoupil do politiky po druhé světové válce.

Postupně upevňoval svůj vliv díky svému charismatu a řečnickým dovednostem. V roce 1960 zvítězil ve volbách nad kandidátem republikánů Richardem Nixonem. Jenže výhra to byla těsná a během svého působení v Bílém domě se musel potýkat s řadou domácích i zahraničních problémů, jako například s kubánskou krizí.

Během své kampaně za znovuzvolení se JFK vydal do Dallasu, kde projížděl díky dobrému počasí v otevřeném automobilu, ze kterého zdravil své podporovatele lemující ulice. Vše bylo idylické a prezident si mohl připadat, že ho Dallas miluje. Jenže následně zaznělo několik výstřelů a prezident byl zasažen do hlavy takovým způsobem, že na místě zemřel.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz