Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tržiště Akodessawa nabízí vše pro voodoo: Pomoc zde hledají i nevyléčitelně nemocní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Sarlay/ Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0

Trhy bývají obvykle plné čerstvého ovoce a zeleniny. Jenže v africkém Togu byste čerstvá rajčata hledali marně. Místní tržiště je světoznámé díky prodeji okultních předmětů. Řada z nich je velmi znepokojivá.

Článek

V hlavním městě afrického státu Toga se nachází tržiště. To by jistě nebylo nic zvláštního, kdyby se zde neobchodovalo s okultními předměty. Jedná se o největší takové prodejní místo na světě. K sehnání je zde vše, co by vám mohlo posloužit k magickým účelům. A to ať jsou vaše úmysly správné, nebo si hodláte s někým vyřídit účty.

Běžnými předměty, které jsou zde k dostání, mohou být panenky pro uložení lidské duše nebo části zvířat jako jsou vysušené hlavy, rohy, kly nebo pohlavní orgány. Jelikož se nachází trh v Africe, je zde možné nalézt i části těl chráněných zvířat. Samozřejmě ty jsou dražší než kusy běžných zvířat.

Pokud jste slabší povahy, tak byste se tomuto místu měli vyhnout. Vystavené scvrklé hlavy opic a jiných živočichů najdete u mnoha stánků. S teplým podnebím, špínou a vystavenými kusy živočichů si jistě každý dokáže představit všudypřítomný zápach, který se zde nachází.

Ať se to může zdát nesmyslné, tak místní lidé opravdu věří, že jsou jim kouzelné rituály schopny zajistit štěstí, peníze, lásku nebo pomstu. Zdejší prodejci jsou ve směs zběhlí ve všemožných rituálech a rádi vám poradí, co budete potřebovat ke svým účelům.

Samozřejmě se ochota prodejců odvíjí od možností, které vám poskytuje vaše peněženka. Správná suma, kterou jste ochotní utratit, je nejdůležitější. Mnoho věcí je zakázáno prodávat a samotní obchodníci svojí činností riskují střet se zákonem.

I přes morbiditu, která je zde na každém kroku, si místní prodejci nemohou stěžovat na nedostatek zákazníků. V tomto státě totiž víru ve voodoo vyznává 60 % obyvatel. A rozhodně se nejedná o módní záležitost spojenou s aktuálními trendy. Historie tohoto tržiště totiž sahá až do 17. století.

Kromě prodejců zde naleznete i jakousi formu okultního poradenství. Tito konzultanti jsou schopní poradit i naprosto nezkušeným lidem v oblasti magie, jakými jsou například západní turisté. Výsledná rada, kterou vám sdělí, je prvně konzultována s bohy, které vašemu rádci sdělí, jaké části zvířat a bylin jsou pro váš rituál potřeba. Cena, která vám je následně účtována, není pevně dána a záleží na vašich schopnostech smlouvat, ochotě prodejce a samozřejmě na konzultaci s bohy.

Když tradiční medicína zklame

Bohužel zatím nejsme schopní vyléčit všechny nemoci v různých stádiích. Proto, když se léčba změní na pouhé zmírňování bolestí a čekání na neodvratný konec, mnoho lidí hledá alternativní způsoby, aby si zachránili život. Právě tito lidé jsou častými návštěvníky tržiště Akodessawa, kde hledají pomoc.

Za tu správnou cenu jsou zde ochotní na vás vyzkoušet své léčebné metody. Jen se musíte připravit na to, že tyto rituály nemusí být ničím příjemným. Během těchto obřadů budete různými způsoby konzumovat rostliny spolu s částmi různých zvířat. To by nejspíš pro mnohé z nás byla spíše noční můra než pohodová dovolená.

Nejběžnějším způsobem léčby je vtírání popela do otevřených ran. Prodejce či konzultant prvně vyslechne váš problém a následně se spojí s bohy. Ti mu řeknou přesný recept ten se bude skládat z rostlin a částí zvířat. Tato směs je smíchána dohromady a zapálena. Následný popel je ještě rozdrcen na jemný prášek.

Výsledná směs se do vás ovšem musí nějak dostat a běžná konzumace ústy by možná byla ještě ta příjemnější varianta. Úplně největší efekt však rituál má, když je prach vetřen do tří čerstvých řezů na hrudi nebo zádech. Jestli se vám tato představa nelíbí, nemusíte zoufat. Bohatě postačí, když si směs vmasírujete do zdravé kůže. Když je i to na vás příliš, tak stejně tak postačí popel vložit do voodoo panenky, která vás reprezentuje.

Samozřejmě jsou léčebné účinky takových rituálů minimálně sporné. Když bychom chtěli být hodně přísní, tak by se dalo říct, že jsou to ničím nepodložené nesmysly, kterými tamější prodejci tahají peníze ze zoufalých důvěřivců. Je to spíše otázkou zlepšení stavu pomocí placebo efektu nebo útěchy ve víře.

Historie voodoo

Náboženství voodoo má své kořeny v Africe, kde v něj věří řada místních kmenů. Samotné slovo voodoo označuje dobrého ducha. Takže i když je tato víra více spojována s temnou magií, je její základ přesně opačný. Období, kdy tato víra vznikla, se nedá přesně datovat, ale co víme jistě je doba, kdy se tento kult stal náboženstvím a expandoval do světa.

Stalo se tomu tak v 16. a 17. století, kdy bylo velké množství Afričanů odvlečeno za účelem otrockých prací. Spolu s nimi se šířila i jejich víra, která postupně přijala za své nejrůznější prvky z jiných církví. Kromě Afriky najdeme nejvíce vyznavačů voodoo na Haity a v New Orleans. V Evropě se jednou za čas zvedne zájem o toto náboženství a jejich rituály, ale jedná se spíše o módní trend než opravdovou snahu vykonávat magii.

Počet vyznavačů voodoo v současnosti rapidně klesá, ale i přesto je jeho pozice v některých státech Afriky nebo Karibiku silná. Důležité je si uvědomit, že stejně jako všechny ostatní náboženství, i toto nemá žádné výsledky, které by se daly zaznamenat a zkoumat. Představa o vkládání duší do panenek či prokletí jiných lidí je absurdní, ale nesmíme zapomínat, že v historii bylo více podobných věcí, kterými si lidé vysvětlovaly jevy, které nechápaly.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz