Hlavní obsah
Věda

Zapáchají, ale nemohou za to: Věkem se mění tělesné pachy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jistě si mnoho z nás všimlo, že má mnoho lidí staršího věku specifický odér. U nich je nejvíce intenzivní, každý ale máme svůj specifický zápach. Věk a proces stárnutí je jedním z důležitých aspektů, co naši vůni ovlivňuje.

Článek

Společenské tabu, které představuje specifický lidský zápach zhuršující se s věkem, je téma, které mnohé lidi urazí. Já to naprosto chápu. Není to totiž něco, čemu by se dalo zabránit zvýšenou hygienou. Naše tělo se díky stárnutí postupně mění a chemické procesy mohou v různých etapách našeho života vytvářet různé pachy.

Čím starší jsme, tím více se obáváme tělesných změn. Strach z bolesti kloubů, nemocí, ztráty zdravé mysli nebo pohyblivosti je přirozený. Není to ani příjemné sledovat u někoho blízkého. Nemusí tomu tak být vždy, mnoho seniorů žije aktivní život a myslí jim to lépe než vysokoškolským studentům.

Představa mnohých z nás, že je zápach starších lidí způsoben špatnou hygienou, je mylná. Samozřejmě i mezi důchodci jsou lidé se špatnými hygienickými návyky, ale onen typický odér způsobuje hormonální nerovnováha v těle.

Hormony způsobující zápach

Vůni „staroby“ můžeme sice zmírnit, ale není možné se jí plně zbavit. Může za to nenasycený aldehyd 2-nonenal. Tato chemická sloučenina má zápach popisovaný jako mastný travní odér. Právě tato látka je příčinou toho, že v blízkosti straších lidí cítíme nepříjemný zápach.

Tento chemický proces samozřejmě neproběhne ze dne na den. Je to dlouhodobá záležitost, která probíhá i desítky let, než se naplno projeví. Už po 40. narozeninách začne mít naše tělo problém s odbouráváním omega-7 nenasycených mastných kyselin na povrchu naší pokožky.

Jejich vystavením okolnímu kyslíku začne chemický proces, při kterém vzniká sloučenina zvaná nonenal. Ten se může tvořit díky hormonální nerovnováze v našem těle. Může za to skutečnost, že s přibývajícím věkem tvoříme více lipidových kyselin, které přímo ovlivňují rovnováhu mezi hormony, které máme v sobě. Věk je zároveň za tím, že naše pokožka stále hůře zvládá proces antioxidace, tedy očisty od škodlivých látek.

Kdo má silnější odér?

Jelikož je lidská rasa zvídavá, tak i na toto téma proběhla řada výzkumů. Asi nejzásadnější bádání na téma lidského zápachu a jeho ovlivnění věkem provedli pracovníci na Karolinském institutu ve Stockholmu.

Nejenom, že se jim podařilo prokázat, že za tělesný pach může látka 2-nonenal. Bylo také zjištěno, že respondenti popisují zápach seniorů jako podobný zatuchlé vodě nebo sklepení. Dotázaní zároveň ve většině odpověděli, že jim přijde horší zápach malých dětí než seniorů. To je dáno evolucí, kdy je vůně dítěte příjemná pro rodiče a ostatní odpuzuje, tím jsou naši nejmenší chráněni před cizími lidmi.

Zároveň bylo zjištěno, že u mužů je zápach nejintenzivnější v pubertě a krátce po ní a s přibývajícím věkem slábne do té doby, než se promění ve starobní odér. Určitě se teď každému vybavil zápach z pokoje mladého puberťáka, na který si jistě každý člen domácnosti stěžuje a nutí teenagera, aby si pořádně vyvětral.

Když bylo u respondentů výzkumu zjišťováno, jaký má vliv pohlaví na pachy starých lidí, tak většina z nich označila ten mužský jako příjemnější než ten doprovázející starší ženy.

Opět jsou na vině hormony. Především u mužů je tím nejintenzivnějším hormonem způsobující zápach testosteron. Jeho hladina se v průběhu života mění velmi dynamicky a tudíž je „mužský mladický“ zápach nejintenzivnější v pubertě. Nedá se tedy říci, jestli více páchnou senioři mladým lidem nebo je to naopak. Zápach doprovází každého z nás a mnohdy se ho opravdu nedá zbavit.

Jak se zbavit zápachu ve stáří

Jak jsem již psal, tak není možné se stařeckých pachů plně zbavit. Existují však způsoby, jak tento jev zmírnit a potlačit. Tím neúčinnějším je zdravý životní styl, který ostatně seniorům pomůže i ke kvalitnějšímu životu.

Dostatečný příjem tekutin je nejen vhodný pro správné fungování organismu, ale zároveň ředí mastné kyseliny, a tím zpomaluje tvorbu nonanelu. Zelený čaj se ukázal jako nejúčinnější v odbourávání látek způsobující nonenalový zápach. Dejte však pozor, protože například alkohol může zápach naopak zhoršovat.

Také záleží na jídle, které konzumujete. Bylo prokázáno, že pachy jsou ovlivněné i stravou. Lépe voní vegani než lidé, kteří konzumují maso. Stejně tak platí, že nejhorší zápach mají lidé konzumující nezdravá mastná jídla. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny nejen jako zmírnění zápachu.

Obecně jakákoliv antioxidace těla má pozitivní vliv na tělesnou vůni. Proto je možné pachům předcházet pomocí nejrůznějších čajů a vývarů, například z pampelišky nebo kopřivy. Pomoci nám mohou i koupele s obsahem solí. Například epsomská sůl nejen čistí pokožku od nonenalu, ale zároveň pomáhá od bolestí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz