Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Ukrajinská auta na českých silnicích: Jak je to doopravdy s řidičáky, technickou a pokutami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ve veřejném prostoru se šíří mnoho informací o tom, jaká pravidla silničního provozu musí a nemusí dodržovat ukrajinští uprchlíci. V některých ohledech mají sice úlevy, ale i tak nikomu nehrozí problémy například s nezaplacenou škodou po nehodě.

Článek

Českým veřejným prostorem se šíří mnoho zavádějících, podivných a někdy úplně lživých informací o tom, jaká pravidla platí na silnicích pro válečné uprchlíky z Ukrajiny a jejich automobily. Také se vypráví nejrůznější pomluvy a nařčení, která se přitom navzájem vylučují, ale jejich šiřitelům to nevadí. Hlavní je pro ně totiž možnost útočit na Ukrajince v jakékoliv souvislosti.

První, co si musíme připomenout, je samozřejmě to, proč tu Ukrajince máme. Už před válkou bylo na našem území 180 tisíc lidí této národnosti. Mnoho let toto číslo bylo stabilní a výrazně se neměnilo. Masivní nárůst započal až v roce 2022 a postupně se počet Ukrajinců dostal až na půl milionu v letošním roce.

To jasně ukazuje, že to nesouvisí s tím, že by chtěli vysávat náš sociální systém nebo se chtěli stát piráty českých silnic. Jasná spojitost je se začátkem ruské agrese proti Ukrajině. Bomby a drony téměř denně dopadají na celé území napadeného státu, včetně těch nejzápadnějších částí země.

Luxusní ukrajinská auta

Je samozřejmé, že uprchlíci si s sebou vzali svá auta, do kterých naložili své rodiny a majetek, který se vešel. Je to pohodlnější způsob útěku ze země než chůze pěšky s příručním zavazadlem. A protože válka si nevybírá mezi chudými a bohatými, je přirozené, že jsou u nás lidé s lepšími i horšími auty.

Terčem veřejných útoků se stávají právě Ukrajinci v luxusních automobilech. Samozřejmě jsem také viděl několik drahých aut s ukrajinskou poznávací značkou. Všiml jsem si však i mnoho starých. Nevnímám žádný nepoměr mezi počtem ukrajinských luxusních aut a těmi horšími, který by neodpovídal i poměru ceny aut v naší společnosti.

Technická kontrola

Zde začíná první schizofrenní situace, kdy jsou Ukrajinci obviňováni z toho, že mají drahá auta, ale stejní lidé, kteří na tento fakt poukazují, se stejně tak rozčilují, že tato auta nemusí mít technickou kontrolu. A to, že nemusí mít zkontrolovaný technický stav, je částečně pravda.

V normální situaci to funguje tak, že příchozí lidé musí své vozidlo zaregistrovat a podrobit technické kontrole do jednoho týdne. Jenže v situaci, kdy k nám přicházejí statisíce lidí, by kontrolní servisy byly zahlceny a kontrola vozů by byla komplikovaná nejen pro uprchlíky, ale i pro Čechy.

Proto vláda přišla se změnou po dobu tohoto stavu a tato doba byla prodloužena na 6 měsíců. Během tohoto půlroku nemusí Ukrajinci své vozidlo zaregistrovat, ale do konce této lhůty to musí udělat a projít technickou kontrolou.

Jelikož většina lidí z Ukrajiny přicházela v letech 2022 až 2023, dá se říci, že většina ukrajinských aut již musela projít technickou kontrolou a jejich auta by měla odpovídat našim předpisům. Pokud by tomu tak nebylo, znamenalo by to porušení pravidel silničního provozu. Jedinou výjimku mají uprchlíci, kteří u nás nepobývají déle než 6 měsíců.

Povinné ručení

Mnoho lidí se obává, co se stane, když budou účastníky dopravní nehody, kterou zaviní Ukrajinec. To samozřejmě vyplývá z již zmíněné 6měsíční lhůty, během níž nemusí být vozidlo registrováno a je bez české technické kontroly. Bez toho totiž není možné zřídit povinné ručení, z něhož je placena škoda způsobená řidičem.

Samozřejmě to neznamená, že pokud vám občan Ukrajiny způsobí škodu během dopravního provozu, budete muset peníze vymáhat přímo od něj a hrozí, že je nikdy neuvidíte. Vše funguje standardně, je nutné vypsat záznam o nehodě. Do něj zaznamenáte, co se stalo, jaké byly okolnosti a údaje účastníků.

V lhůtě, než musí Ukrajinci své vozidlo zaregistrovat, supluje jejich povinné ručení Česká kancelář pojistitelů, která v případě potřeby škodu zaplatí. K tomu je využíván garanční fond a prostředky v něm. Po uplynutí 6 měsíců si již musejí zřídit vlastní povinné ručení.

Řidičský průkaz

Příchozí Ukrajinci mohou využívat svůj platný řidičský průkaz, který získali na Ukrajině. Ten však musí odpovídat pravidlům Úmluvy o silničním provozu sjednané ve Vídni roku 1968. Měl by tedy mít stejné náležitosti, jaké obsahuje i český řidičský průkaz.

Občan Ukrajiny musí mít svůj průkaz platný. Jedinou výjimku mají lidé, kterým průkaz vypršel po 1. 1. 2022 a jejich platnost není možné obnovit z důvodu ozbrojeného konfliktu na území jejich země. Jako plnohodnotná náhrada se v tomto případě považuje vízum k pobytu a jejich propadlý doklad.

Pokud však Ukrajinec získal povolení k pobytu na našem území na délku jednoho roku a déle, je nutné, aby si zřídil české řidičské oprávnění. Výměna je však možná i pro lidi, kteří na našem území pracují nebo zde pobývají z osobních důvodů déle než 185 dní. Následně se na ně s českým řidičským oprávněním vztahují stejná pravidla platnosti jako pro všechny ostatní.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz