Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vdova Jackie Kennedyová: Od Bílého domu k jachtě Onassise

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknown US federal employee/ Wikimedia commons/ Public domain

Život Jacqueline Kennedyové Onassisové byl plný lásky i tragédií. Veřejnost ji milovala, ale ona upřednostnila rodinné štěstí na úkor veřejného mínění.

Článek

Jacqueline, které se zkráceně říkávalo Jackie, se v mládí chtěla stát novinářkou. To se jí i podařilo, ale namísto světoznámé reportérky ji svět zná jako první dámu USA, módní ikonu, pragmatickou intelektuálku, a hlavně vdovu po jednom z nejoblíbenějších amerických prezidentů, Johnu Kennedym. Během jednoho z rozhovorů se se svým budoucím partnerem setkala poprvé. On byl charismatický a nadějný, ona inteligentní a krásná. Svatba proběhla do roka od prvního setkání.

Pro Kennedyho byla svatba spíše politickým krokem. V témže roce - 1953, kdy proběhla veselka, zároveň poprvé kandidoval do Senátu. Svazek mu pomohl částečně se zbavit nálepky sukničkáře, ale svého odbíhání do ložnic jiných žen se nevzdal. I přesto spolu s Jackie měli několik dětí, ale mnoho z nich zemřelo velmi brzy.

Bohužel jejich první dcera Arabella zemřela již při narození. V průběhu vztahu Jackie jednou potratila a jejich syn Patrick zemřel dva dny po porodu. Pár měl nakonec dvě děti, které se narodily zdravé, dceru Caroline a syna Johna juniora. Tragické události pár stmelily a donutily je až úzkostlivě hlídat své přeživší potomky.

Když se John stal prezidentem, první pár USA si získal obrovskou míru popularity. Bohužel během jejich cesty v Dallasu byl prezident několikrát zasažen střelami a jedna z nich mu poranila hlavu natolik, že nebyla šance, aby ho lékaři zachránili. Hrůzná událost se stala přímo před očima Jackie, která seděla vedle svého muže.

Šok ze smrti manžela

Zpráva o smrti prezidenta okamžitě obletěla celý svět. Stejně tak fotka z inaugurace nového prezidenta, kterým byl viceprezident Lyndon Johnson. Během toho, co skládal slib na palubě prezidentského letadla, u něho stála vdova po zavražděném, která byla naprosto zdrcená, což dokreslují šaty potřísněné krví jejího muže i několik hodin po atentátu.

Jackie náhle přišla o vše. Jako blesk z čistého nebe přišla smrt jejího muže a ona zůstala sice stále mladá, ale sama se dvěma malými dětmi. Oporou se jí stal bratr jejího zesnulého partnera Robert. Spekuluje se, že v době, kdy jí pomáhal, se mezi nimi měl odehrát krátký románek. I kdyby to pravdou bylo, poměr netrval dlouho.

V době, kdy ovdověla, jí bylo pouhých 34 let. A jedna z nejvíce populárních žen své doby rozhodně nechtěla zůstat po zbytek života v ústraní. Jenže americká veřejnost nesla velmi nelibě to, že Jackie po čase odložila černý závoj a vrátila se k normálnímu životu. Bulvár začaly plnit její fotografie, kdykoliv se objevila po něčím boku.

Manželství se starším multimilionářem

Celá společnost byla doslova pohoršena z fotografií, na kterých je vidět Jackie opalující se na palubě jachty řeckého multimilionáře Aristotela Onassise. Nikdo nechápal, že tato inteligentní žena tráví čas s mužem, který byl známý tím, že podle něho ženy patří za plotnu, a ne na veřejnost.

Není jisté, jak se tato dvojice dala dohromady, ale jejich setkávání se datuje minimálně od roku 1966. Jackie ve své knize tvrdila, že se setkali v galerii a on ji očaroval svou znalostí umění a dlouho do noci si povídali o antice. Aristotelova verze byla prostší a údajně ji prostě pozval na jachtu, kde jí ukázal antickou sochu Afrodity a u ní ji požádal o ruku.

I když na veřejnosti pár působil nepřirozeně, podle Jackie byl vztah v soukromí naplněn láskou a porozuměním. Věděla, že ji miluje, a cítila se vedle něj příjemně. Zároveň nikdy nevyšel na světlo žádný případ nevěry a dá se tedy předpokládat, že manžel byl Jackie věrný.

Ve vztahu možná hrálo roli i bezpečí. Jackie se po smrti svého manžela a švagra velmi bála o svůj život a život svých dětí. Předpokládala, že za vraždami stojí mafie, a obávala se, že by vraždy mohly pokračovat. Proto se chtěla ukrýt v bezpečí, které jí mohl poskytnout pouze někdo vlivný.

Onassis byl bezesporu jedním z nejvlivnějších lidí té doby a zároveň nejvlivnějším z lidí, ke kterým se Jackie mohla dostat. Aristotel požádal Jackie o ruku v roce 1966, ale ona nějaký čas váhala. Věděla, že by ztratila tvář před veřejností a upadla by v nemilost, které by se nejspíše již nikdy nezbavila.

Nakonec se však rozhodla, že popularitu vymění za lásku a štěstí sebe a svých dětí. Svatba proběhla na konci roku 1966 a novomanželé plánovali obrovský obřad, na který bylo pozváno více než 500 hostů. Část se však nezúčastnila, nejspíše kvůli předsudkům nebo ze strachu, že by jim účast uškodila ve veřejném mínění.

Manželství trvalo 7 let a provázelo ho mnoho útrap. Například Jackie utrácela obrovské částky za módu a nákladný styl života. Manželství začalo postupně upadat a ke zlepšení došlo až příliš pozdě, kdy její druhý manžel umíral. Byl totiž výrazně starší než jeho manželka.

Jackie ani po smrti druhého manžela nechtěla sedět v ústraní a rozhodla se vrátit k publicistické činnosti. Přitom se setkala se svým posledním osudovým mužem Petrem Hamillem. I přes všechny další vztahy si Jackie ponechala příjmení Kennedyová a celým jménem byla Jacqueline Kennedyová Onassisová.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz