Hlavní obsah
Umění a zábava

Vesničko má středisková: Herec Otíka se stravoval převážně pivem a rohlíky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Dudík/ wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0 DEED

Film Vesničko má středisková od scenáristy Zdeňka Svěráka a režiséra Jiřího Menzela po právu patří mezi vrcholy naší kinematografie. Natáčení bylo ovšem plné paradoxů a těžkého rozhodování.

Článek

Legendární snímek Vesničko má středisková vypráví vícero příběhů. To, co celý film zůstává, je ústřední duo Pávek a Otík. Ty ztvárnili slovenský herec Marián Labuda a Maďar János Bán. Příběh autenticky vykresluje tehdejší život střediskové obce. Toto realistické pojetí je samozřejmě doplněno o typický Svěrákův humor.

Filmaři natáčeli ve vesnici Křečovice nedaleko Příbrami v Čechách. I když scénář původně neměl být zfilmován, tak Jiří Menzel rozhodl jinak. Celý proces tvorby filmu započal v 60. letech a diváci se ho dočkali až v roce 1985. Natáčení s sebou přineslo i množství zajímavostí o místech, kde se natáčelo, o hercích a štábu nebo o filmu samotném. Na ty se podíváme v tomto článku.

Film

Scenárista Zdeněk Svěrák velmi dlouho strávil tím, že vymýšlel jméno pro postavu doktora v podání Rudolfa Hrušínského. I když nakonec jméno vymyslel, tak ve filmu ani jednou nezaznělo. Jméno bylo doktor Skružný.

Scénář byl psán celkem šest let. Inspirací byla událost, kdy Svěrákovi na chatu přivezli písek z místního JZD. Po vyložení se závozník posadil na kládu a začal se rýpat klackem v zemi. Řidič si pouze povzdechl, že je to s ním těžké a že ještě ke všemu většinu času mlčí.

Představitel Otíka, maďarský herec János Bán, měl svoji roli poměrně jednoduchou. Měl z režie pokyn, aby se neustále tvářil, že ničemu nerozumí. Díky tomu, že neuměl česky, to měl velmi jednoduché. Na place totiž opravdu většinu času nechápal, o čem se mluví.

Jazyková bariéra mu však působila problémy ve volnu. Většinu času musel konzumovat pouze rohlíky a pít pivo. Bylo to z důvodu, že jiné české názvy potravin neznal. I rohlík a pivo musel odkoukat ze scénáře.

I když si film premiéru v kině odbyl v roce 1985, tak televizní premiéry se diváci dočkali až v roce 1992. Film získal řadu rekordů, a tím pravděpodobně největším úspěchem byla sledovanost prvního vysílání filmu v televizi. To sledovalo celkem 7 milionů lidí.

Herci

Rudolf Hrušínský ve filmu řídí auto. To by nebylo nic zvláštního, pokud by sám sebe neoznačoval jako velmi špatného řidiče. V reálném životě tedy vždy řídila jeho manželka. Při natáčení filmu to bylo již 30 let od toho, co Hrušínský naposledy řídil.

U řízení automobilu ještě zůstaneme, protože se ho týká i další zajímavost. Režie měla původně v plánu najmout pro herce Mariána Labudu dubléra. Bylo to z důvodu natáčení scén s nákladním autem Praga V3S. Nakonec se zjistilo, že má herec řidičské oprávnění na tento typ vozidla. A co víc, během povinné vojenské služby ho obsluhoval. Dvojník tedy nebyl potřeba.

Herec Jiří Schmitzer ztvárňuje postavu příslušníka Veřejné bezpečnosti, který vyšetřuje dopravní nehodu zaviněnou alkoholem. Přesně stejnou situací si prošel i v roce 1976 v reálném životě. Bohužel tehdy byl viníkem nehody on sám. Skončil kvůli tomu na rok a půl ve vězeňské cele.

Jedná se o jediný film, kde si zahráli všichni Rudolfové z rodiny Hrušínských. Nejstarší člen rodiny ztvárnil doktora. Roli Drápalíka si zahrál Rudolf mladší. Jeho syn Rudolf nejmladší si zahrál mladíka, který musí nastavit zrcadlo, aby se mohl jít koukat na televizi. Pro něj to byla dokonce jeho první filmová role.

Lokace

Režisér dlouho vybíral vesnici, která poskytne kulisy pro tento film. Měl přitom velmi zvláštní kritérium. Vesnice totiž musela být málo dotčená vlivem socialismu. To bylo v Československu po více než 30 letech komunistického centrálního řízení velmi obtížné. Nakonec byly vybrány Křečovice.

V nich se narodil i skladatel a houslista Josef Suk. Ten je zde od roku 1935 i pohřben a jeho hrob je přímo za stěnou, u které sedávali na pivo ze sedmého schodu postavy Pávek a doktor.

Scéna, kdy jede Pávek a Otík pro cement do Berouna byla natáčena v opačném směru jízdy. Tedy z Berouna do Křečovic. Bylo tomu tak kvůli vytíženosti silnice ve směru na Beroun v době natáčení scény.

Sklep, ze kterého Pávek přináší piva ze 7. schodu, ve skutečnosti neexistuje. Za dveřmi byla pouze garáž. To prozradila majitelka onoho domu Ludmila Zemanová.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz