Hlavní obsah
Internet a technologie

Vymývá elektronika mladým lidem mozky? Omyl, vymývá je všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Často se setkáváme s názorem převládajícím u starší populace, že mladí hloupnou v důsledku využívání elektroniky. Řada informací nám ale ukazuje, že starší generace podléhají nástrahám internetu a elektroniky ještě víc.

Článek

Snad každý z mladých lidí se někdy setkal, ať už od rodičů či prarodičů, s tím že má vypnout počítač, televizi nebo telefon, jinak z nich „úplně zblbne“. Někteří rodiče čas na takových zařízeních svým ratolestem omezují, například na hodinu denně. Bohužel si často neuvědomují, že děti mohou využít takto strávený čas ke svému rozvoji. Ještě navíc, když daný rodič po práci zkoukne všechny vysílané díly nejrůznějších nekonečných seriálů.

Takzvaný netolismus neboli závislost na internetu se nejčastěji řeší u lidí ve věku 16 až 29 let. Nejspíše bude statistika zkreslená tím, že se to u starších lidí již tolik neřeší, protože není nikdo, kdo by na problém upozornil. Každý, kdo si představuje, že se podobné problémy týkají pouze mladých lidí, je na omylu.

Generace X má televizi

Generace dnešních padesátníků mnohdy až pohrdá novou generací, protože podle nich se nedokáží bavit bez počítače nebo telefonu. Většinou jsou tyto moudra pronášena od televize, u které daný člověk prosedí půlku volného času. Setkal jsem se již s mnoha lidmi, kteří při sledování filmu, který již stejně viděli několikrát, nedokázali odpovědět na jednoduchou otázku.

Nástrahy a pasti elektronických zařízení

Již řadu let jsou s námi prodejci nabízející své, většinou nekvalitní, produkty přes televizní obrazovky. V posledních letech se ovšem přesouvají hlavně na internet, kde je taková inzerce mnohem levnější. Tam se k různým podvodným prodejcům přidávají dezinformace a podvodné taktiky, jak z lidí vylákat peníze.

A zde vidíme hlavní rozdíl mezi mladšími a staršími. Ti starší jsou náchylnější k nachytání se na takovéto nástrahy.

Hry žeroucí čas

U většiny lidí v mém okolí, kteří hrají hry, vidím následující trend. Čím starší člověk je, tím jednodušší hru hraje. Mnohým lidem ve věku mých rodičů stačí ty na styl „spoj stejné tvary“. Jsou v mnohém podobné nekonečným seriálům, protože tvůrci neustale přidávají nové levely. Takovou hru můžete hrát v podstatě do nekonečna. U mladších lidí hrající hry převažují ty s alespoň trochu komplexním s příběhem nebo sofistikovanými taktikami.

Čas dětí na počítači nemusí znamenat zblbnutí

I když toto tvrzení může působit na některé lidi až lživě, není tomu tak. U dětí je možné, aby trávily hodiny na počítačích nebo tabletech takovým způsobem, že jim to bude prospěšné. Samozřejmě tím nemyslím hrát 8 hodin denně nějakou střílečku, nebo sledovat videa.

Rodiče sami mohou ovlivnit to, co jejich dítě na počítači dělá. Například, pokud budou vymýšlet pro dítě nejrůznější úkoly, ať už s prací v Microsoft Office, nebo vyhledáváním informací. Čas volné zábavy by se pak dítěti mohl odvíjet od počtu a kvality splněných úkolů. Koneckonců už na základních školách se učí děti prvního stupně tvořit prezentace a různé dokumenty. Čas na počítači tedy potřebují i k vypracovávání úkolů.

Chyby rodičů 21. století

Řada rodičů k času svých ratolestí na elektronických zařízeních bohužel takto nepřistupuje. Někteří využívají tablety a telefony, aby jim jejich děti daly pokoj.

Připojím zde vlastní postřeh, na který jsem narazil na sociální síti TikTok. Mnoho rodičů na této platformě streamuje a někteří dokonce s malými dětmi. Někdy na ně chvilku koukám, protože je to bizár. Velmi často se stává, že takovým lidem přijde dítě a něco chce. Může jít o jídlo nebo jinou potřebu, kterou si malé dítě nedokáže obstarat samo. Streamující rodič ho většinou pošle pryč s tím, že se mu bude věnovat až po streamování.

Ano, někteří mladí lidé z pobytu na internetu opravdu hloupnou. Není to ovšem výsadou pouze u nich. I řada starších lidí s tím má problém a na úplně stejné úrovni je u nich sledování na internetu. Ve společnosti by měla být více akcentována témata jako bezpečné chování na internetu a nějaká forma psychohygieny, protože pro mnohé se televize a chytré zařízení stává jedinou formou zábavy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz