Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život v Bílém domě: Prezident má k dispozici zubaře i bowling

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Více než 200 let úřadují američtí prezidenti z Bílého domu. Je to nejspíše nejslavnější úřední budova na světě. Nepředstavuje uzavřený palác, ale je zde možné mít i turistické prohlídky s výkladem.

Článek

Bílý dům byl vybudován mezi lety 1793 až 1800. Monumentální budova má 6 pater a nalezneme zde 164 místností z čehož je 35 koupelen. Hlavní myšlenkou bylo, aby byl co nejvíce přístupný veřejnosti. Otevřenost měla symbolizovat fakt, že prezident je obyčejný úředník ve službách občanů a odlišuje se tak od králů a despotů.

Dokonce je zde možné domluvit si bezplatnou prohlídku s průvodcem. Je však nutné o ni požádat minimálně 3 týdny dopředu. Ani tak však nemáte jistotu, že vám bude umožněna. Musíte se nechat prověřit bezpečnostní službou, která má právo exkurzi zrušit. Přece jenom stále jde o vysoce střežené místo.

Dům na adrese Pennsylvania avenue 1600 přivítá průměrně 6 tisíc turistů ročně. Nelze samozřejmě navštívit všechny části, protože většina objektu je vyhrazena pouze pro prezidenta a jeho nejbližší spolupracovníky. Kromě nich se v Bílém domě pohybuje ještě zhruba 90 členů personálu starající se o budovu a prezidentovo okolí.

Prostor využitý naplno

Tato stavba mnohdy na fotografiích vypadá malá. Jenže to je pouze klamavý jev a kromě známé oválné pracovny zde nalezneme i mnoho dalšího. Je tu velký byt, který obývá prezident se svojí rodinou. Ten zde má k dispozici lékařskou i zubní ordinaci. Když se prezident rozhodne promluvit k národu nebo světu, tak může využít i zdejší televizní studium.

Jelikož je prezident osobou, která je na veřejnosti velmi zranitelná, tak je mnoho radostí běžného života umístěno přímo v domě. Nalezneme zde posilovnu, bazén a solárium. Dokonce je zde k dispozici divadelní jeviště, kino a bowlingová dráha. Všechny tyto věci jsou pozůstatky po minulých prezidentech, kteří si sídlo mohli upravovat dle své potřeby.

Největší plochu podlah však zabírají kanceláře, pracovny a zasedací haly. Také jsou zde rozsáhlé archívy sahající hluboko do americké minulosti. Probíhají tam porady a jednání a mnohdy zde vznikají rozhodnutí ovlivňující celý svět. V případě jaderné krize tu je samozřejmě i jaderný kryt, ze kterého je možné velet armádě.

Ani přilehlá zahrada není bez využití. Je zde k dispozici tenisový kurt a golfové hřiště. Prezident si sem může vyjít i na obyčejnou procházku nebo si zaběhat, protože kolem cestiček jsou krásné upravené květiny a mnoho posezení. Například současný prezident Joe Biden v zahradě venčí své psy.

Vznik a první obyvatel

Návrh Bílého domu vytvořil irský architekt James Hoban. Vyhrál návrhářskou soutěž a jeho plán byl inspirován irským parlamentem. Stavbu inicioval George Washington a autor městského plánu na budovu vyčlenil 33 hektarů. Projekt byl však výrazně menší a díky tomu mohly vzniknout rozsáhlé zahrady.

Téměř 70 let se jednalo o největší stavbu ve Spojených státech, která tehdy stála astronomickou částku 237 tisíc dolarů. Jenom na nátěr bílou barvou bylo potřeba více než 2 tisíce litrů barvy. Ta je také potřeba pravidelně obnovovat, aby Bílý dům nevyblednul.

I když stavbu inicioval první americký prezident Washington, ten zde nikdy neúřadoval. Prvním obyvatelem byl až jeho nástupce John Adams, který se sem nastěhoval i s manželkou ještě před dokončením. Ve chvílích, kdy měl volno od státnických povinností se tedy zabýval změnami v původním plánu.

Požár

Velké Británii se nelíbila americká nezávislost, a proto došlo k vojenské operaci, která měla spíše symbolický než strategický rozměr. V roce 1814 se dostala skupina britských vojáků do blízkosti Bílého domu a zapálili ho. Budova tehdy málem celá lehla popelem.

Následná oprava trvala 5 let a byla to ta nejrozsáhlejší rekonstrukce, která zde proběhla. Nebyla to však poslední zásadní oprava. Například po druhé světové válce se zjistilo, že má budova špatnou statiku a mohlo by dojít k praskání zdí. Tehdy se prezident Truman musel na 6 let vystěhovat.

Provoz za miliony ročně

To, že je zde personál 24 hodin denně pro prezidenta i jeho okolí, samozřejmě stojí mnoho peněz. Všichni, kteří tam pracující musí být speciálně proškolení a prověření tajnou službou. Včetně energií, které jsou spotřebovány, platu zaměstnanců a nutné údržby stojí americké daňové poplatníky zhruba 320 milionů dolarů ročně.

Dokonce samotný prezident musí vynaložit velké finance na chod budovy. Po nástupu do úřadu každý obdrží 100 tisíc dolarů na zařízení domácnosti. Tím však finanční podpora končí a dále si musí vše platit ze svého, ať už jde o jídlo, dopravu, oblečení nebo dary pro hosty.

I proto někteří nájemníci této lákavé adresy odcházeli v dluzích a jejich následný život nebyl žádný med. Tyto finanční opatření sice šetří peněženky daňových poplatníků, ale bohužel to naprosto diskvalifikuje běžné občany od toho, aby se mohli ujmout nejvyšší politické funkce ve Spojených státech amerických.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz