Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Ostrovní ohřev boileru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Dr. Liptakow

Boiler na fotovoltaiku

Boiler je možné napojit na fotovoltaické panely přímo jako ostrovní systém

Článek

V dnešní době fotovoltaické panely umožňují využít jejich výkon k přímému ohřevu vody. Výhoda tohoto systému je v tom, že mezi fotovoltaické panely a spirálu není vložen střídač a tím se stává toto řešení cenově výhodnější a  spolehlivější. A to dokonce i v porovnání s dotovanými solárními systémy. Další podstatnou výhodou je, že pro provozování zmíněného fotovoltaického ohřevu nepotřebujeme souhlas provozovatele distribuční soustavy ani licenci na výrobu elektřiny, neboť se jedná o ostrovní provoz. Stále však platí, že i pro takto jednoduché řešení je nutné zapojení od autorizovaného elektrikáře, potažmo zmocněné firmy. Watt - peak (Wp) může znít mnoha čtenářům jako něco naprosto nesrozumitelného. Jedná se o nejvyšší výkon panelu za ideálních slunečních podmínek, které nastanou jen na několik hodin v roce. kWp zní také jako šílená jednotka, ale není to nic horšího, než 1000 Watt-peaků. (kWp). Pokud se zapojí do série 4 panely o 250 Wp, vznikne soustava o výkonu 1 kWp. Velkou výhodou je to, že odporové spirále která je v boileru, je úplně jedno, zda je napájena střídavým nebo stejnosměrným proudem. V keramickém tělese které je v boileru není nic jiného, než několik metrů odporového drátu. A tomu kusu drátu je lhostejno, zda do něj teče proud střídavě 50 x za sekundu, nebo stejnosměrně od rána do večera. Na rozdíl od pračky, fénu na vlasy a mnoha dalších spotřebičů, kde to jedno není. Jediné co je třeba dodržet u onoho drátu je maximální napětí, které by na (tak zvaně na svorkách) nemělo překročit 240 Voltů. Zde uvádím výpis z tabulky existujícího a prodávaného kolektoru, jehož cena je cca 4000.- Kč.

Maximální výkon Pmax: 210 Wp
Napětí bez zátěže Voc: 28,80V
Zkratový proud Isc: 9.05A
Maximální napájecí napětí: 24,3V
Maximální intenzita výkonu: 8.64A
Tolerance síly: 0- 3%
Efektivnost: 15,27%
Ukazatel teploty Isc: + 0,09% / ° C

Ukazatel teploty Voc: -0,34% / ° C
Ukazatel teploty Pmax: -0,37% / ° C
Rozměry: 1320×992×35 mm
Hmotnost: 14kg
Buňky: Polykrystalické
Rám: Eloxovaný hliník
Sklo: Vysoce průhledné tvrzené sklo Tloušťka: 3,2 mm

Napětí bez zátěže Voc…nás nemusí zajímat, takové naměříme pouze v případě odpojených kolektorů a pouze v červenci od 12 - 13 hodin. Důležité je pro nás Maximální napájecí napětí 24.3 Voltu. Z čehož plyne, že panelů budeme potřebovat 10. Námitka že součet přesahuje o 3 volty se zamítá, protože k takové situaci v praxi nikdy nedojde. Na těchto 10 panelů zapojených do série je možno napojit topnou spirálu o jmenovitém příkonu 1000 až 2000 Wattů. Zapojení sice nevyžaduje jako mezičlen drahý střídač, ale vyžaduje kvalitní spínač, (který je ovládán termostatem boileru) který dokáže spolehlivě odpojit stejnosměrné napětí takovým způsobem, aby se nám ze spínače nestala oblouková svářečka. Při přerušení střídavého proudu k obloukovému jevu nedochází, u stejnosměrného proudu (z kolektorů) ano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám