Hlavní obsah
Jídlo a pití

Aby bylo víno s jídlem jenom radost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Peltán

Víno k jídlu, jídlo k víno. Tisíciletá formulka, o níž každý mluví, kdekdo z ní dělá velkou vědu a další se pak zbytečně bojí, aby něco nepokazil.

Článek

Žádné obavy, jenom radost z výjimečného vína, fantastického jídla a skvělé společnosti. To je jediné, co by měla přinášet. A aby té radosti bylo ještě více, spojili se prvotřídní moravští vinaři s uznávanými tuzemskými kuchaři a dali vzniknout něčemu jedinečnému. A tak se zrodila Vinařská kuchařka!

„Je snem každého vinaře, aby jeho práce, energie a čas, který po celý rok vkládá do toho krásného přírodního produktu, lahve vína, pak mohla skončit na prostřeném stole jako společník dobrému jídlu,“ dočtete se v úvodu Vinařské kuchařky a nelze s tím nesouhlasit.

Kdo stojí za tímto jedinečným skvostem? Patnáct vinařů z moravských obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice sdružených ve spolku Dunajovské kopce spolu se šéfkuchaři z 15 po všech stránkách vybočujících českých gastropodniků napříč republikou. Každý z nich, s nimiž již léta vinařství spolupracují, připravil recepty na několikachodová zážitková degustační menu snoubená s jejich vybranými víny s nezaměnitelným charakterem Dunajovských vrchů. Vína se samozřejmě liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Nejspíše vás ani nepřekvapí, že každý kuchař má svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny. O to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. Výsledek je pak čistá radost a dává jejich práci hlubší smysl.

Proč kuchařka vlastně vznikla?

Moderní regionální gastronomie zažívá v Česku ohromný rozmach. Stále většímu počtu lidí dochází, že to původní, tedy naše, s radostí a láskou dělané, v místě, kde se urodilo, je to nejcennější a nejkvalitnější, co si mohou dopřát. To beze zbytku platí jak pro víno, tak pro jídlo, a proto i spolupráce moravských vinařů a skvělých regionálních kuchařů na stránkách kuchařky má velkou logiku. „Zatímco v okolních zemích je pro restaurace nabízení lokálních vín k jídlu ctí, u nás je propojení vinařské kultury a gastronomie v jeden celek stále ještě v plenkách,“ vysvětlil předseda spolku Lubomír Tichý, proč se odhodlali k vytvoření tohoto projektu, který má právě i toto spojení podpořit. Vinařská kuchařka slouží také jako gastroprůvodce, s nímž máte jistotu, že pokud navštívíte doporučenou restauraci, můžete si k jídlu dát víno alespoň od toho vybraného vinaře ze spolku a nikde nešlápnete vedle.

Foto: Dunajovské kopce - spolek vinařů

Vinařská kuchařka

Kdo jsou vinaři z Dunajovských kopců?

Dunajovské kopce je spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských vinařských vesnic. „Základní myšlenkou spolku je touha propojit vinaře čerpající z jedinečného terroir okolních Dunajovských vrchů a zprostředkovat návštěvníkům a milovníkům vína nezapomenutelné zážitky a komplexní služby,“ upřesnil vinař Jindřich Kadrnka. Jejich krásné motto zní „Přátelům je vše společné.“

Vinaři z Dunajovských kopců sklízí úspěchy

Vinařská kuchařka ale zdaleka není jediná aktivita a úspěch skupiny vinařů. Vinařství Jindřicha Kadrnky se stalo absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2022, Championem soutěže Král vín 2023 se stal Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb z vinařství Filip Mlýnek a Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr od vinařství Tichý je pro změnu aktuálním absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín, a tedy nejlepším vínem republiky pro rok 2024. Za svou výjimečnou spolkovou činnost pak dostali zvláštní ocenění Počin roku 2023 v rámci Vinařství roku 2023. Ale ani tímto výčet úspěchů a aktivit tohoto, vše jen ne konvenčního, spolku zdaleka nekončí a nepochybně o něm bude dál ještě slyšet.

Přehled spojení vinařství a podniků v unikátní kuchařské

Vinařství Šoman – Aparthotel Svatý Vavřinec (Pec pod Sněžkou)

Vinařství František Hlaváč – Papa’s Living Restaurant (Český Krumlov)

Vinařství Tichý – Vejmrda (Trutnov)

Vinařství No. 44 - Kněžická chalupa (Hořejší Vrchlabí)

Vinařství Volařík – Hotelová restaurace CROP (Mikulov)

Vinařství Baláž – Sequoia (Ratměřice)

Vinařství Mikrosvín Mikulov – Tommy’s Dine & Wine (Pardubice)

Vinařství Kadrnka – Laterna (Velké Karlovice)

Vinařství Entrée – Imrvére (Frýdlant nad Ostravicí)

Vinařství Martin Šebesta – Ristorante Matylda (Praha)

Vinařství Kňourek – Vinný bar & restaurace Korek Mikulov

Vinařství Kern – Dvojka (Velké Meziříčí)

Vinařství Zámečník – Castellana Trattoria (Brno)

Vinařství Filip Mlýnek – Chateau Petit (Hlohovec)

Vinařství Matula – Mace Tábor

Více info na webu spolku www.dunajovskekopce.cz nebo na Facebook, InstagramYouTube.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám