Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dunningův-Krugerův efekt: Iluze nadřazenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Papafox / Pixabay.com

Zdání klame.

Většina lidí žije v domnění, že jsou úspěšnější, inteligentnější, oproti svému okolí nadprůměrní. Je to jakási iluze nadřazenosti, která člověka přesvědčí o tom, že je jednoduše nejlepší.

Článek

Možná je pro nás těžké si přiznat, že většinu svého času lžeme sami sobě, a přesvědčujeme se, že jsme lepší. Alespoň jednou za život jsme měli tendence informace o sobě vykrášlovat k obrazu svému. Určitě jste už zažili okamžiky, kdy jste sami sebe prezentovali sebevědomější a úspěšnější, než ve skutečnosti jste. Tato tendence zahrnuje i nadsazování své vlastní popularity mezi přáteli, anebo přehánění našich úspěchů.

Zveličování vlastní pravdy a vyhýbání se vině za neúspěchy

Často se stává, že slavíme úspěch mnohem více, než je zdrávo, ale o to více nás naopak tíží vlastní selhání. Když neuspějeme, máme tendenci přesouvat vinu na vnější faktory nebo jiné osoby a hledat důvody, proč to nebyla naše chyba. Další známkou toho, že klameme sami sebe je, že přisuzujeme naše úspěchy příliš velké části našim vlastním schopnostem, zatímco neúspěchy zdůvodňujeme vnějšími vlivy. Jednoduše řečeno, přisuzujeme svůj neúspěch někomu nebo něčemu jinému.

Touha začít znovu: Nové výzvy a nová identita

Ve většině případech, kdy se nám něco nepodaří, hledáme viníka, který může za náš neúspěch. Nové výzvy nás lákají a často si říkáme, že začneme znovu. S každou novou výzvou se cítíme jako lepší a nově vylepšená verze sebe samých, poučená z vlastních chyb, za které samozřejmě může někdo jiný a zapomínáme na minulé neúspěchy. Věříme, že tentokrát to už určitě vyjde.

Neznámý strop našich schopností: Dunningův-Krugerův efekt

Často se stává, že nemáme přesný přehled o našich vlastních schopnostech, ani o tom, kam sahají naše možnosti. Tento jev je známý jako Dunningův-Krugerův efekt, jedná se o kognitivní zkreslení, které vede lidi s nízkými dovednostmi nebo kompetencemi k tomu, že nadhodnocují své schopnosti ve srovnání s ostatními. Naopak lidé s vysokou odborností mají tendenci své výsledky podceňovat. Toto chování vede k frustraci a nepříjemným pocitům.

Proč to tedy děláme? Proč sami sobě klameme a přeceňujeme své schopnosti?

Nejspíše můžeme konstatovat, že tendence lhát sami sobě a přeceňovat své schopnosti jsou zřejmě neodmyslitelnou součástí lidské povahy. Možná toužíme po zlepšení, a potřebu chránit svoje ego před možných neúspěchem. Často ale zapomínáme, že je někdy třeba podívat se na sebe s pokorou, realisticky, a občas i kriticky.

Reálné zhodnocení našich schopností nám může pomoct, abychom lépe porozuměli sami sobě a mohli dosahovat skutečného osobního růstu.

Anketa

Jaký máte názor na Dunningův-Krugerův efekt?
Žádný, podle mě to souvisí s klasickým předváděním.
72,3 %
Myslím si, že lidé za vlastně nemohou, a je možné je proto omluvit z jejich chování.
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

Zdroj: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz