Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Chybí vám motivace? Dopis od Arnolda Schwarzeneggera nakopne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Arnold Schwarzenegger nám chce pomáhat vybudovat si naši vizi a držet se rutiny místo toho, abychom si dávali další neúspěšné novoroční předsevzetí. Přečtěte si jeho novoroční dopis.

Článek

Moje velká výzva

Kromě toho, že vám přináším novinky o nejnovějších módních trendech v oblasti zdraví a fitness a sdílím s vámi recepty a cvičení, chci vás jednou za čas vyzvat tímto e-mailem. Výzvou rosteme - vysíláme tím do svého mozku zprávu: „Dělám to, ať se ti to líbí, nebo ne.“ Umožňuje nám to prolomit setrvačnost, která nás chce držet v našem status quo. Věřím, že krátkodobé výzvy nám mohou připomenout, že máme vše pod kontrolou.

Řekl jsem tedy týmu, aby vám přidával výzvy, jako například, abyste si ke každému jídlu dávali bílkoviny, nebo abyste každý den chodili pěšky, nebo abyste udělali co nejvíce kliků nebo dřepů ve stanoveném čase - chápete, každý týden dostanete nějakou výzvu, takže si s nimi nedělejte starosti, dokud nepřijdou.

Protože se jedná o první denní zpravodaj, chci začít větší výzvou. Tento e-mail bude zdaleka nejdelší denní e-mail, který ode mě kdy dostanete, takže nebuďte zklamaní, když další denní e-mail bude mít pár odstavců. Přesto jsem vás chtěl zahájit s razancí. Tady je váš úkol:

Chci, abyste se na chvíli posadili bez telefonu a jakéhokoli rozptýlení a přemýšleli o tom, kde jste a kde chcete být. A pak chci, abyste si napsali tři věci, na které se letos zaměříte, abyste se dostali ke své vizi, kde chcete být, a dali si je někam (na noční stolek, na zrcadlo v koupelně, přilepené na kávovar), kde je budete mít každý den na očích.

Několik pokynů:

Za prvé, když se podíváte na to, kde se právě nacházíte, udělejte to bez přílišného hodnocení. Buďte upřímní, ale ne negativní. Myslíte si, že je pravděpodobnější, že budu sledovat změnu, když začnu slovy: „Arnolde, vypadáš jako vepř, vypadáš jako odpad, je čas to napravit“, nebo „Arnolde, studie ukazují, že lidé v lepší kondici vedou delší život s menšími zdravotními problémy, takže zhubnout pár kilo znamená více času být tu s lidmi, které máš rád"? Negativita vás zmrazí - způsobí, že jste v depresi z toho, kde jste, místo abyste se těšili z toho, kam se můžete dostat. Zbavte se negativity (pokud nepatříte k malému procentu lidí, které negativita skutečně pohání).

Za druhé, neurčujte si, že tyto věci dokončíte v tomto roce. Jedná se o velké, rozsáhlé vize týkající se změny toho, kdo jste, nikoli toho, co jste. V tomto roce uděláte šílený pokrok, ale nemusíte to dokončit.

A konečně, pouze jedna z těchto tří věcí se musí týkat vašeho zdraví a kondice, ale chci, aby se alespoň jedna zaměřila na vaše tělo. Řekové vždy mluvili o zdravé mysli ve zdravém těle, takže jsem se vždy zaměřoval na obojí. Ostatní mohou být věci, které jste chtěli udělat už dávno, ale odkládali jste je, nebo věci, o kterých víte, že byste je měli udělat, nebo věci, které vás zlepší jako člověka nebo v práci.

Vize

Zde je příklad:

1. Učte se německy, francouzsky nebo španělsky.

2. Být více přítomen se svými přáteli a rodinou.

3. Zhubnout tuk a nabrat svaly, abych mohl být co nejdéle nablízku své rodině a být s ní aktivnější.

Až to uděláte, napište si ke každému z nich poznámku o tom, jak se dostanete z bodu a do bodu b. Napište si AKCI, která vás posune k vaší VIZI. Neukousněte si větší sousto, než dokážete rozkousat - lidé od novoročních předsevzetí odcházejí, protože jsou příliš vágní a příliš velká. Už dlouho jste takoví, jací jste, nehodláte se přes noc restartovat jako jiný člověk, takže cesta k velkým vizím vede přes dosažitelné cíle.

Akce

1. Učit se německy, francouzsky nebo španělsky - každé ráno věnujte 5 minut studiu na Duolingo.

2. Být více přítomen s přáteli a rodinou - vyhradit si denně hodinu bez přístrojů, kdy se budu soustředit na toho, s kým jsem, a ne na své zařízení.

3. Nabrat svaly a shodit tuk - věnovat alespoň 10 minut denně svému tělu chůzí nebo silovým tréninkem.

Oslava

Poslední částí je sledování každodenních úkolů a oslava jejich splnění. Musíte se odměnit! A zatímco dřív jsem si dělal součty na tabuli v pokoji, technologie mi sledování drobných úkolů značně usnadnila. Použijte funkci úkolů nebo připomínek na svém počítači a zapište si tři akce. Nastavte si to tak, abyste každý den dostávali upomínky, a každý den si je odškrtávejte. Pět minut Duolinga, hotovo. Na konci dne se podívejte na svůj seznam. Chvíli si pogratulujte k jeho splnění (nebo pokud ještě potřebujete udělat 10 minut pohybu, jděte na to!). Na konci týdne se podívejte na všechna ta zaškrtnutá políčka a dejte si skutečnou odměnu. Dejte si k večeři něco dekadentního. Vezměte rodinu do kina. Připomeňte si, že jste se hýbali a každý den zaškrtávali políčka.

Můj tým mi řekl, že externí odměny skutečně vedou k tomu, že lidé dodržují nové návyky. Proto vám nabídnu jednu velkou. Vyberu tři z vás, kteří splní všechny své akce po dobu 30 dnů, a dám vám doživotní přístup do mé připravované fitness aplikace zdarma a budu s vámi mluvit přes FaceTime, abych vás povzbudil a pogratuloval vám k dokončení vašich každodenních akcí. Stačí, když budete přihlášeni k odběru mého denního e-mailu a odpovíte na něj s předmětem „Oslava vítězství“ a připojíte snímek obrazovky s úkoly, které jste sledovali za poslední měsíc. Dne 15. února, takže lidé budou mít týden nebo dva na to, aby se dali do pohybu, můj tým projde odpovědi a vylosuje jednoho z vás, se kterým se sejdu na FaceTime a domluvíme se. A kdo ví? Pokud uvidím, že lidé dělají skutečné změny ve svých životech, možná budu muset každý měsíc mluvit přes FaceTime s jedním z mých odběratelů, abych vás všechny udržel v pohybu vpřed.

Samozřejmě můžete podvádět a prostě kliknout na spoustu políček a poslat snímek obrazovky. Já se to nedozvím, ale vy ano, a jen jste podvedli sami sebe.

Vím, že vám to může připadat malé, ale snažíme se tu o něco velkého. Malými činy měníme celou vaši identitu. Udělá z vás pětiminutové studium němčiny letos plynulého němčináře? Pravděpodobně ne, stejně jako z vás 10 minut pohybu neudělá mistra světa.

Ale když to budete dělat měsíc, všimnete si, že jste se začali měnit. Protože jste začali.

Vaše staré já by možná řeklo: „Přál bych si naučit se nějaký jazyk“ nebo „Přál bych si, abych nebyl na telefonu, když si hraju s dětmi nebo se stýkám s kamarádem“ nebo „Přál bych si být v lepší kondici“.

To už jste překonali. Nové vaše já si přestalo přát a prostě jste začali. Jak se budete vyvíjet, možná zjistíte, že přidáváte čas na své úkoly a rozšiřujete svou vizi. Nebo také nemusíte.

Klíčové je, abyste si připomněli, že jste typ člověka, který si dokáže vytvořit vizi a začít se k ní přibližovat.

Musíte se naučit tři složky změny:

1. Vize

2. Akce

3. Oslava

Od nynějška budou tyto e-maily mnohem kratší. Ale doufám, že vás to nastartuje.

Keep pumping,

Arnold

Pozn. Chcete stejně jako já dostávat motivační dopisy od Arnolda, přihlásit se můžete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz