Hlavní obsah
Finance

Jurečkův návrh by každého stál v průměru 700 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje o prodloužení věku odchodu do penze na 68 let. Co by to znamenalo pro naše peněženky?

Článek

Co je dnešní hlavní politickou zprávou dne? Návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který umožní nárůst důchodového věku až na 68 let. Už jste si spočítali, co by to znamenalo pro vaše peněženky a vaše penzijní spoření?

Odchod do penze je dnes zastropován na 65 letech. Jurečkův návrh by znamenal o tři roky kratší dobu pobírání starobního důchodu. Délka dožití se v posledních letech nezvyšuje, naopak nepatrně kvůli koronavirové pandemii poklesla. Není tedy složité si orientačně spočítat, co by prodloužení starobního věku znamenalo.

Průměrný důchod se v rámci řádné valorizace zvýšil od počátku tohoto roku o 825 korun, takže činí zhruba 19 tisíc korun. O rok pozdější odchod do důchodu by tak seniora, který měl průměrné výdělky, stál 228 tisíc. Posunutí nároku na starobní důchod o tři roky tudíž znamená finanční ztrátu, oproti dnešnímu stavu, zhruba 684 tisíc korun. Jde pochopitelně o velmi jednoduchý výpočet založený na průměrné výši starobního důchodu. Není zohledněna budoucí výše důchodů, jejich případná valorizace i v průběhu zmíněných tří let a ani to, že se tato finanční ztráta bude různit v závislosti na příjmech v době pracovní aktivity.

Alespoň orientační vyčíslení finančních dopadů různých politických návrhů má však řadu důvodů. V tomto případě si uvědomíme, že politici rozhodují o výši našich starobních důchodů (my občané však například nerozhodujeme o valorizaci poslaneckých platů), což ještě více zdůrazňuje potřebu vlastní odpovědnosti a spoření na penzi.

Pokud bychom chtěli finanční ztrátu, kterou by nám způsobil tento politický krok, pokrýt z vlastní kapsy, museli bychom navýšit měsíční trvalý příkaz u našeho penzijního spoření. O kolik?

Závisí na našem věku. Třicátník v průměru o zhruba 600 Kč, čtyřicátník o 1 100 Kč a padesátník dokonce o 2 500 Kč. Alternativou je stejné částky investovat do vlastního zdraví a doufat, že nám bude umožněno pracovat i ve vyšším věku. Spoléhat na to však rozhodně nelze.

Upozornění: Tento článek reagoval na aktuální spekulace v médiích. Následně bylo uvedeno, že premiér Petr Fiala vyloučil, že vláda věk odchodu do důchodu zvedne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz