Hlavní obsah
Finance

Pojistka před inflací? Bitcoin, akcie ani zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Akcie, bitcoin i zlato jsou ekonomy považovány za ochranu před inflací. V loňském roce inflace lámala rekordy, jak se dařilo investičním aktivům ochránit vydělané peníze před obávanou inflací?

Článek

Nejhorší rok pro akcie od roku 2008

Nejznámější americký akciový index amerických akcií S&P 500 uzavřel loňský rok na hodnotě 3 839 což představuje meziroční pokles o zhruba 19 procent. Rok 2022 byl pro akcie nejhorší od roku 2008 a čtvrtý nejhorší rok od spuštění indexu v roce 1957. Loňský rok tak všem investorům připomněl, že akcie nejdou jen směrem nahoru. Dlouhodobě rostoucí výsledky akciového trhu je vždy provázen řadou vzestupů a pádů.

Potvrdilo se, že investování do jednotlivých akcií je značně rizikové. V loňském roce se dařilo jen akciím energetických společností. Ostatní sektory zaznamenaly ztráty. Mezi akciemi s nejhoršími výsledky nalezneme i známá jména jako Tesla (-65 %), Meta/Facebook (-64 %), Amazon (- 50 %) či Apple (-27 %).

Statistika napovídá, že letošní rok by měl být pro akcie příznivější. Podle údajů společnosti Detrick následuje S&P negativní rok s kladným rokem v 80 procentech případů s průměrným ziskem 15 procent. Minulé výnosy však nejsou zárukou výnosů budoucích. Budoucí zisky firem, což je jeden z hybatelů cen akcií, se těžko odhadují. Mnoho nejistot a rizik zůstává: vývoj inflace, hloubka ekonomické recese, válka na Ukrajině či koronavirová situace v Číně.

Zařazením určité pravidelné investice do amerických akcií do dlouhodobého portfolia však nelze nic zkazit. Od roku 1928 generoval index S&P 500 kladný celkový výnos v téměř 90 % případů během všech pětiletých období. To jsou docela dobré šance. Když prodloužíme časový rámec na dvacet let, tak nikdy nenastalo období, kdy by tento akciový index nevygeneroval kladný výnos.

Bitcoin se propadl

Akcie dopadly podstatně lépe než bitcoin. Ten ztratil v loňském roce více než 60 procent svojí hodnoty. Bitcoinu nepomohl krach stablecoinu Terra, ani krachy některých těžařských společností a platforem pro obchodování s kryptoměnami. Investování do bitcoinu a jiných digitálních měn je tudíž podstatně rizikovější než investice do akcií. Neexistuje ani způsob, jak zjistit, zda se trh s kryptoměnami v roce 2023 zotaví, protože stejně jako v minulosti může hrát roli mnoho faktorů. Čas teprve ukáže, zda to kryptoměny budou mít v letošním roce snazší, nebo je čekají stejné skandály a další poklesy cen.

Zlato zůstalo na svém

Z tradičních ochránců před inflací se tak dařilo nejlépe zlatu, byť v loňském roce zaznamenalo výrazné cenové výkyvy. Cena zlata ukončila loňský rok okolo 1825 amerických dolarů za unci, což je jen nepatrně více než na jaké ceně obchodování v loňském roce začínalo. Ani zlatu se tak v období vysoké inflace příliš nedařilo a hodnotu peněz neochránilo. V investování zkrátka žádné jistoty neplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz