Hlavní obsah

Prodloužit si život o pár let? Tato běžně dostupná látka vzbuzuje naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Další vědecký výzkum naznačuje, že aminokyselina taurin by mohla přispět k delšímu životu.

Článek

Názory na smysl lidského života jsou různé a fascinující, ale jedna z teorií tvrdí, že ten smysl tkví v samotném životě, což přirozeně vede k touze žít co nejdéle. Vědci se proto intenzivně zabývají hledáním cest, jak dosáhnout co nejvyššího věku, a jedním z konceptů, který vznikl, jsou takzvané „modré zóny“. Jde o oblasti na naší planetě, kde se lidé dožívají nadprůměrně vysokého věku a často si zachovávají dobrou zdravotní kondici až do pozdního stáří.

Jednou z těchto modrých zón je i japonský ostrov Okinawa, kde má populace nejen vysoký průměrný věk, ale také nižší výskyt srdečních chorob, obezity, rakoviny a cukrovky. To nás přivádí k otázce, co může být tajemstvím takového dlouhověkosti. Má se za to, že je to tím, jaké potraviny konzumují lidé v dané lokalitě. Zajímavostí určitě je, že nejdelšího života se dožívají Japonci. Podle některých studií má být důvodem aminokyselina taurin, která může hrát významnou roli v této záhadě.

Taurin se přirozeně nachází v živočišných produktech, jako je hovězí maso, mořské plody a mléčné výrobky. Ačkoli hladina taurinu v těle klesá s věkem, nový výzkum naznačuje, že dodávání taurinu by mohlo zpomalit nebo dokonce obrátit proces stárnutí u starších jedinců.

Taurin má různé biologické funkce a hraje důležitou roli v několika procesech v těle:

  1. Podpora nervového systému: Taurin působí jako neuromodulátor, což znamená, že ovlivňuje signály v nervovém systému. Pomáhá udržovat rovnováhu mezi inhibičními a excitačními signály v mozku, což má vliv na funkci nervového systému.
  2. Podpora kardiovaskulárního systému: Taurin může pomoci regulovat krevní tlak a cévní stěny. Tím přispívá k celkovému zdraví srdce a cév.
  3. Detoxikace: Taurin je zapojen do procesu detoxikace v játrech a může pomoci odstraňovat toxiny z těla.
  4. Imunitní systém: Má také vliv na imunitní systém a může pomoci v boji proti zánětům.
  5. Různé další funkce: Taurin hraje roli i v metabolismu tuků, tvorbě žlučových kyselin a dalších biologických procesech.

Nejnovější vědecká studie zveřejněná v časopise Science ukázala, že denní přísun taurinu prodlužuje život myší o alespoň 10 procent. Tyto myši nejen žily déle, ale také byly zdravější, měly vyšší energetický výdej, hustší kosti, lepší paměť a mladší vzhled jejich imunitního systému. Tato pozoruhodná zjištění výrazně přispívají k našemu pochopení vlivu taurinu na proces stárnutí.

Studie se také pokusila o testování taurinu na opicích ve věku 15 let po dobu šesti měsíců, což odpovídá věku padesátiletého člověka. I zde byly pozorovány pozitivní změny v imunitním systému, hladinách cukru v krvi, hmotnosti a zdraví kostí. Je však třeba poznamenat, že studie neposkytuje dostatečně dlouhodobé údaje o životním věku opic, aby bylo možné zaručeně tvrdit, že prodlužuje lidský život.

I přes tyto nadějné výsledky a objevy, vědci nejsou zatím připraveni doporučovat taurinové doplňky pro lidi. Naopak zdůrazňují potřebu dalších klinických studií na lidech, aby bylo možné potvrdit tyto účinky a stanovit bezpečné dávky pro lidstvo. Již dnes jsou však některými obchody nabízeny potravinové doplňky s taurinem v naději, že mohou přispět k prodloužení života či alespoň zvýšení energie.

I když jsou výsledky výzkumu taurinu nadějné, je třeba zachovat zdravý skeptický přístup a počkat na další vědecké důkazy, než budeme moci jednoznačně tvrdit, že taurin může prodloužit lidský život. Navíc, i kdyby se prokázalo, že taurin má přínos pro lidskou dlouhověkost, je důležité zdůraznit, že neexistuje žádný „zázračný lék“ na stárnutí. Dlouhý a zdravý život je ovlivněn mnoha faktory, včetně genetiky, životního stylu, stravy a dalších vnějších okolností.

Pokud i přesto máte zájem o užívání taurinu nebo jiných doplňků, vždy byste to měli konzultovat se svým lékařem, zvláště pokud máte zdravotní problémy, abyste zajistili bezpečné a vhodné použití těchto látek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz