Hlavní obsah
Finance

Silvestrovská škoda: které pojištění platí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.cz

Stalo se tradicí, že na Silvestra vycházejí články o pojištění. Více než o užitečné rady jde o snůšku více či méně úsměvných pojistných událostí. Ani letos nás pojišťovny nezklamaly.

Článek

Možná jste také četli příběhy o tom, jak lze z roztržitosti zapomenout tašky s nákupem v autě, vyhodit z okna bytového domu nezapnutý baťoh s kameny či upustit drahý notebook vlivem emočního napětí z důvodu nefunkčního internetu. Letošním silvestrovským vrcholem však byla zprávy pojišťoven o tom, jak páv v říji poškodil sousedův automobil nebo jak od holuba odlétl trus a pecka v něm obsažená rozbila čelní sklo automobilu.

Těmto a dalším příhodám klientů pojišťoven se pravděpodobně na Silvestra zasmějete (v závislosti na množství vypitého alkoholu), nijak vám však nepomohou. Zlý jazykové dokonce tvrdí, že si některé příhody vymýšlejí samotní mluvčí pojišťoven, aby měly zábavné články pro média.

Na téma silvestrovského pojištění se však lze podívat i seriózněji. Silvestr je totiž pojišťovnami považován za jeden z nejztrátovějších dnů v roce, neboť oproti běžným dnům roste pravděpodobnost škod o desítky procent. Co dělat v případě nouze a kdy které pojištění platí? U silvestrovských škod se totiž málokdy pozná, kdo je za škodu odpovědný a získání odškodnění přímo od viníka je tak často nemožné.

Zranění (úraz)

Nejrůznější pyrotechnika může být nebezpečná a způsobit škody na budovách nebo ještě hůře na zdraví lidí. Každý, kdo se při manipulaci se zábavní pyrotechnikou zraní a utrpí v důsledku toho trvalé poškození, získá plnění z úrazového pojištění. To platí bez ohledu na to, zda jste nehodu způsobili sami nebo třetí osoba. Pokud by újma vznikla kvůli vadné pyrotechnice, bylo by možné náhradu uplatňovat vůči výrobci, resp. prodejci, u něhož byly petardy zakoupeny, a to z titulu vady výrobku.

Poškození domu či domácnosti

Pokud vám pyrotechnika způsobí požár v bytě, kryje vzniklé škody pojištění domácnosti. Z tohoto pojištění mohou být uhrazeny i některé škody vzniklé mimo domácnost. Typicky může jít o poškození oblečení či jiných osobních věcí například od prskavky. Pokud vznikne škoda na samotné budově, pomůže pojištění nemovitosti. Co vše je pojištěno, závisí na konkrétních pojistných podmínkách daného pojištění.

Záludností může být například definice požáru pojišťovnou. Přístupy pojišťoven jsou různé, od užšího pojetí typu „požár je oheň, který se rozšířil z místa svého určení“ po širší vymezení, např. „oheň, který vznikl nebo se rozšířil mimo určené ohniště, včetně poškození způsobeného průvodními jevy, jako jsou žár a kouř. Dále také působení hasební látky a stržení stavebních součástí při zdolávání požáru nebo při odstraňování jeho následků.“ Čím širší definice požáru je, tím vyšší jistota úhrady všech škod, které mohou s požárem souviset.

Poškození auta

Pokud dojde k poškození auta výbuchem petardy nebo požárem od ní, povinné ručení vám nepomůže. Takové škody kryje pouze havarijní pojištění. Záleží ovšem, co vše je v pojištění zahrnuto. Poškození laku od doutnajících zbytků petard nebo ohňostroje nebude pojišťovna považovat za požár a nepůjde o likvidní pojistnou událost ze živelního pojištění. Některé silvestrovské škody je však možné hradit z pojištění vandalismu. Pokud je to ale možné, tak raději zvažte, kde vašeho čtyřkolového miláčka na Silvestra zaparkujete.

Škody způsobené cizím osobám

Pokud například děti či mladí lidé způsobí zábavní pyrotechnikou škodu někomu jinému, tak může pomoci pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě. To bývá součástí pojištění nemovitosti a domácnosti. Některé nedbalostní škody mohou být kryty právě z tohoto pojištění.

Různý přístup pojišťoven

Pro škody na Silvestra platí stejné pravidlo jako obvykle: škody nahlaste pojišťovnám co nejdříve. Bez ohledu na to, zda jste škodu způsobili sami nebo jste byli poškozeni. Situace by měla být také pečlivě zdokumentována. Vhodné jsou fotografie a faktury, které prokazují vlastnictví zničených věcí. Škody způsobené vandalismem je nutné hlásit Policii ČR.

Pro silvestrovské škody platí, že jsou způsobeny z důvodu lidské neopatrnosti a nedbalosti, nesprávné manipulace se zábavní pyrotechnikou, nedodržováním bezpečnostních doporučení či nesprávnou obsluhu. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití.

Jedním z častých mýtů o pojištění je to, že v těchto situacích platí stejná pravidla pro všechna pojištění a pojišťovny. Že žádná pojišťovna neplní nebo že všechny pojišťovny krátí plnění o stejnou výši. Není tomu tak. Mnohem více záleží na konkrétních pojistných podmínkách. Například některé pojišťovny zaplatí i škody způsobené hrubou nedbalostí nebo v souvislosti s požitím alkoholu. Jedním z finančních novoročních předsevzetích tak může být i to, že si ověříte, zda stále máte nadprůměrné pojištění, které má dostatečně vstřícné pojistné podmínky pro krytí rozmanitých škod, ke kterým může dojít nejen na Silvestra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz