Hlavní obsah
Finance

Viktore Kožený, stále čekáme a váš dluh přitom astronomicky roste!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Do fondu Viktora Koženého jsme investovali desítky tisíc korun z vlastní kapsy. Do dnešního dne jsme z této investice neviděli ani jednu korunu. Přesto však stále doufáme a na Koženého už asi nikdy nezapomeneme. Odpustíme?

Článek

Dobrý den pane Kožený,

pevně věřím, že si žijete stále báječně, zabořen do teplého písku, dýchajíc zdravý mořský vzduch a popíjejíc Váš oblíbený, havajský či jiný nápoj.

Nevím, jak dobře Vám paměť ještě slouží, proto bych Vám rád připomněl, že jsem investoval do Vašeho fondu deset tisíc korun:

Foto: Dušan Šídlo

Tehdy jsem byl ještě mladík, jednalo se o mé veškeré příjmy, které jsem si vydělal na brigádách, co však hůře: celá naše rodina investovala do Harvardského růstového investičního fondu rovných 60 tisíc korun (bratr 40 tisíc a otec 10 tisíc).

Mělo to být bezpečné, neboť investice byla dle podepsané smlouvy zaručena majetkem fondu. Desítky VIP osobností veřejného života i šoubyznysu Vám věřilo a propůjčilo Vám svou tvář.

Dovolte, abych zdůraznil, že jsme neinvestovali fiktivní body z kuponové privatizace, ale skutečné peníze. Vydělané a zdaněné. Poprvé českým státem, podruhé Vámi založeným fondem. Z této investice jsme dosud neviděli ani jednu korunu, natož desetinásobek slibovaný ve Vaší reklamě.

Dodnes nevím, na koho se mám zlobit nejvíc. Na Vás? Na Václava Klause? Sám na sebe? Řada lidí na kupónové privatizaci zbohatla, já zchudl. Rychle se přitom blíží doba, kdy i Vámi opakovaně slibovaná jistota desetinásobku, bude pouhým vrácením reálné hodnoty investovaných peněz. Například každá jedna koruna investovaná po sametové revoluci má dnes hodnotu sedmi korun:

Foto: Dušan Šídlo

Podle otce kuponové privatizace jste byl nesnesitelným člověkem (tomu nevěřím) a můj otec si po celou dobu života vyčítal, že ve Vás podvodníka nepoznal (snad to je jen jedno hluboké ale hluboké ale hluboké nedorozumění).

Proslýchá se však, že se v mnoha lidech před smrtí pohne svědomí. Pevně věřím, že to tak bude i ve Vašem případě. Prý se věnujete mentálním a duchovním činnostem. To chválím! Proto mně dovolte, abych Vás požádal o splacení alespoň reálné hodnoty naší investice (slušel by se však ten desetinásobek, že?).

Že už nemáte peníze? Chápu, luxusní život nebyl zadarmo. Pak by z Vaší strany byla na místě alespoň nabídka na krátký ozdravný pobyt u Vás na ostrově, kompletně hrazený z Vaší kapsy.

Většina původních akcionářů do Vašeho fondu je dnes (pokud ještě žijí) v důchodovém věku, často s pošramoceným zdravím. Nepochybujte o tom, že by Vám dobrý skutek v podobě zaplacení rekreačního pobytu pro všechny Vaše ještě žijící akcionáře udělal velmi dobře na duši! To je dnes nepochybně Vaším hlavním zájmem. My Vám za to také něco slíbíme. Odpustíme Vám, a to klidně desetinásobně.

Děkuji a hezké západy slunce přeji,

Dušan Šídlo, autor knihy Jak nás podvádějí aneb Pravda o finančním trhu a penzijní reformě, toho času novinář Seznam Medium

Anketa

Jak zpětně hodnotíte kuponovou privatizaci?
Spíše jako investiční podvod, na kterém zbohatlo pár vyvolených
93,3 %
Spíše jako šikovné řešení, které bylo výhodné i pro občany
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8193 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz