Hlavní obsah
Aktuální dění

Vysoká inflace: Babiš, papoušek vlnkovaný a španělská kytara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Superzoo

Výše inflace se počítá na základě změn jednotlivých položek ve spotřebním koši.

Článek

V lednu 2023 dosáhla meziroční míra inflace výše 17, 5 %. V roce 2021, kdy se inflace pohybovala okolo 5 %, byl za viníka inflační spirály označen Andrej Babiš, respektive tehdejší vláda ANO, ČSSD a KSČM. Vzpomeňte na slogan „Babišova drahota“. Může se i dnes vládní kabinet odvolávat na to, že „Babiš před více než dvěma lety roztočil inflaci, kterou nejde zastavit“? Zodpovězení této otázky nechme na makroekonomech a raději se podívejme na inflaci z jiného úhlu pohledu.

Oficiální inflaci statistický úřad vypočítává pro celou ekonomiku jako průměr cenových změn jednotlivých položek ve spotřebním koši, kterým následně přidělí určitou důležitost (váhu). Ta by měla zohledňovat průměrné výdaje domácností.

V koši najdeme 704 různých kategorií a stovky rozmanitých položek, které jsou Českým statistickým úřadem zařazeny do dvanácti skupin.

Foto: Dušan Šídlo

Váha papouška vlnkovaného a španělské kytary

Nejmilejší položkou spotřebního koše je andulka neboli papoušek vlnkovaný, což je malý a velmi oblíbený papoušek z Austrálie. Andulka má u statistiků již dlouhá léta výsostní postavení, protože se jedná se o jedinou položku v kategorii „nákup domácích zvířat“. Předpokládá se tudíž, že vývoj ceny andulek dostatečně věrohodně odráží vývoj průměrné ceny i jiných domácích zvířat. Váha, s kterou cena andulek vstupuje do výpočtu míry inflace, je však velmi malá. Pokud řekneme, že mají všechny položky ve spotřebním koši celkovou hodnotu tisíc bodů, tak andulka nemá ani jeden bod (jen 0,387096).

Také v kategorii hudebních nástrojů najdeme jediného zástupce, a to španělskou kytaru. Prodej kytar zaznamenal během pandemie značné nárůsty. Cena španělské kytary, která má odrážet vývoj cen všech hudebních nástrojů, je tudíž pro vývoj inflace čtyřikrát důležitější než cena papouška.

Cena piva důležitější než vodné a stočné?

Pro většinu ostatních kategorií, než je nákup domácích zvířat a hudebních nástrojů, se při výpočtu inflace zohledňuje více položek.

Například pro zjištění změny cen jízdného v autobusové dopravě používají statistici hned třináct typů jízdného a předplatného.

V případě nákupu nových automobilů se zohledňuje cena dokonce patnácti různých aut (z toho čtyři jsou Škodovky).

U potravin se jedná o desítky položek, přičemž největší důležitost má cena masa.

Pivo má téměř stejnou váhu jako cena vína. Ve spotřebním koši mají dokonce vyšší zastoupení nežli vodné a stočné.

Rozmanitost spotřebního koše

V koši najdeme stovky rozmanitých položek. Kromě papouška vlnkovaného a španělské kytary jde například o:

- vstupenku na fotbalové utkání

- jeden výkon masáže

- jeden úkon kadeřníka (pánského a dámského)

- nákup skládacího deštníku (dámského)

- nákup snubního prstenu (jen zlatého)

- porci svíčkové na smetaně s přílohou (zkonzumované v restauraci)

- těhotenský test

- laserovou operaci jednoho oka

- nahrané cédéčko a dévédéčko (bez specifikace obsahu)

- dvě stě kilo uhlí (z poloviny černého a z poloviny hnědého)

- pohřební služby či kremaci

Váhy jednotlivých položek se mění jen jednou za několik let. K ostatním změnám dochází ale častěji.

Ještě v prosinci roku 2022 byl v koši uveden automobil Citroen BERLINGO, od ledna byl nahrazen Toyotou PROACE CITA VERSO LONG.

Ve spotřebním koši zatím nenajdeme jediný elektromobil. Nedávný významný pokles cen vozů Tesla se tak do inflace nijak neprojeví. Statistici zjevně čekají na větší zastoupení elektromobilů ve vozovém parku českých obyvatel.

Nejsou však zmiňována ani elektrokola, která dle některých statistik tvoří až třetinu nákupů nových kol. Nejde o novou situaci, například tablet se ve spotřebním koši objevil až v roce 2014, i když ho relativně mnoho lidí vlastnilo již roky před tímto datem (první iPad byl představen v lednu 2010).

Bez tablet do myčky a toustového chleba

Statistici často dělají v koši zboží a služeb určité úpravy.

V roce 2020 bylo v koši zařazeno deset tablet do myčky na nádobí či toustový chléb, v koši roku 2021 již tyto položky nejsou. V roce 2017 byla do indexu spotřebitelských cena zahrnuta cena Blu-ray přehrávače, následující rok již nikoliv.

I když má spotřební koš mnoho položek a průběžně se upravuje, není jeho vypovídací schopnost rozhodně dokonalá.

Index spotřebitelských cen nezahrnuje kategorie, které statistický úřad neoznačuje jako spotřební. Do výpočtu inflace se v minulosti dostatečně nepromítaly ceny nemovitostí (index zahrnoval jen výši nájemného), protože pořízení domu či bytu je považováno za investici, nikoliv za spotřebu.

Spotřební koš ale zahrnuje takzvané imputované nájemné, což je hypotetické nájemné, které by majitelé nemovitostí, ve kterých bydlí, inkasovali, kdyby je pronajímali. Účelem tohoto postupu je stanovit, jak se mění náklady na pořízení nemovitostí určených k vlastnímu bydlení, nikoliv k pronájmu. Toto hypotetické nájemné má dnes v koši váhu vyšší než 12 %, před pěti lety to bylo necelých 9 %.

Výše inflace je tudíž ovlivněna i tím, jak v daném roce zrovna vypadá složení spotřebního koše, od kterého se výpočet odvíjí.

Zjišťování peněžní hodnoty koše

Změny cen zjišťují vybraní respondenti, kteří pravidelně vyplňují předem dané dotazníky. Například potravinářské zboží zapisují v pevně daných termínech (například v úterý v druhém týdnu v měsíci).

Respondenti tedy nesledují cenové akce, nehledají levnější obchody a tak dále. Velké množství cen je zjišťováno v kamenných prodejnách, pouze malé množství položek vychází z cen internetových obchodů.

Některé ceny (například výši placeného pojistného komerčním pojišťovnám či výši bankovních poplatků) se zjišťují jako průměr od největších institucí, ve skutečnosti můžeme najít nižší cenu u menších institucí a internetových srovnávačů.

A jak se postupuje u oblíbeného papouška vlnkovaného? Běžné cenové rozpětí je sto až pět set korun. Podíváte-li se do nabídky zverimexů, najdete papouška za 219 Kč i za 279 Kč. Chovatelé prodávají andulky za vyšší ceny, naopak na inzertních serverech jsou k mání již od padesátikoruny. Statistici mají svojí metodiku, podle které cenu andulky zjišťují a té se drží. Pravděpodobně zjišťují cenu andulky v několika kamenných obchodech, a tu následně průměrují.

Spočítejte si vaši osobní inflaci

S oficiálně počítanou inflací je možné dle některých ekonomů manipulovat, přestože se od tohoto výpočtu například odvíjí výnos státních protiinflačních dluhopisů či valorizují vyplácené důchody.

I když je vykazovaná inflace důležitá, je dobré mít představu i o vaší OSOBNÍ inflaci (nárůstu cen u zboží a služeb, které kupujete). Podstatný je váš osobní koš (kolik a co nakupujete) a to, jak chytře (kde a za kolik) nakupujete. V době vysoké inflace je výhodné na to nezapomínat.

Anketa

Kolik procent činí vaše meziroční osobní inflace?
Méně než 10 %
8,3 %
10 % až 15 %
0 %
15 % až 20 %
8,3 %
Více než 20 %
83,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Pozn. Orientačně si můžete vaši osobní inflaci spočítat v Excelu, šablona je k automatickému stažení zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz