Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co nám babička neřekla o kompostu? Prý je to teď věda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Přibližně třetina potravin vyprodukovaných po celém světě jde do odpadu a velká část z nich končí na skládkách, kde se stávají zdrojem metanu, skleníkového plynu 25krát silnějšího než oxid uhličitý.

Článek

Jak kompostovat a proč je to dobré pro životní prostředí? Prý je to teď věda.

U nás to je možná nošení dříví do lesa, ale podívejme se, jak to dělají odborníci.

Popravdě sám jsem již viděl kompost na zahrádkách vysušený jako troud, a to asi nebude to pravé.

Kompost se vyrábí ze směsi zbytků jídla a odpadu ze dvora, jako je shrabané listí. Když se přidá do půdy, pomáhá rostlinám prosperovat.

Věda, která stojí za domácí recyklací zbytků potravin a snižuje emise ze skládek. Není to bez chyb, ale ty se dají snadno naučit a opravit, říká Bob Rynk, hlavní autor knihy The Composting Handbook a emeritní profesor na SUNY Cobleskill.

Eliminovat plýtvání je také řešením, ale nějaké zbytky vždy zůstanou. K tomu existuje způsob, který může dělat téměř každý: kompostování.

Kompostování mění hnijící odpadky na hodnotný prostředek pro zlepšení půdy, který pomáhá rostlinám prosperovat. Farmáři tomu říkají černé zlato.

A ať už kompostujete na svém dvorku nebo v komunitním zařízení, odborníci tvrdí, že to sníží množství odpadu a v malé míře pomůže v boji proti změně klimatu. Neboj se toho. Je to relativně snadné.

Co se děje v hromadě kompostu?

Potraviny se mění v kompost tvrdou prací malých mikroorganismů, jako jsou bakterie, houby a prvoci. Když máte hromadu kompostu, stáváte se pěstitelem mikrobů.

Řídíte mikroby, říká Rhonda Sherman, expertka na kompostování ze Státní univerzity v Severní Karolíně. A co potřebují mikrobi? Potřebují stejné věci jako my. Což je vzduch, voda, jídlo, přístřeší. V malém měřítku, na vašem dvorku nebo v sousedství, by se hromada kompostu měla skládat ze tří věcí: zbytků jídla, vody a suchého, dřevěného materiálu, jako jsou odřezky ze dvora nebo shrabané listí.

Odpad ze dvorku je často označován jako hnědý a má vysoký obsah uhlíku. Zbytky potravin se nazývají zelené a mají vysoký obsah dusíku. Hromada kompostu by měla mít obvykle dvakrát více hnědých než zelených.

Foto: Unsplash

Kompost

Kromě toho, že zabraňují tomu, aby se hromada změnila ve špinavou, jsou hnědé barvy objemnější a vytvářejí prostor pro pohyb kyslíku v hromadě. Tento kyslík pomáhá drobným mikrobům rozkládat potravinový odpad prostřednictvím procesu zvaného aerobní trávení. Na skládkách brání hluboké hromady odpadků kyslíku v přístupu k rozkládajícím se potravinám a místo toho je rozkládán mikroby, které mohou přežít bez vzduchu.

Anaerobní digesce prováděná těmito mikroby produkuje metan. Naproti tomu, jak aerobní mikrobi rozkládají odpad – nejprve snadnější cukernaté sloučeniny a pak bílkoviny a tuky a nakonec vlákninu, říká Rynk – vypouštějí oxid uhličitý, což je také skleníkový plyn, ale méně účinný než metan. Mikrobi také vydávají teplo a ve velké, dobře spravované hromadě může toto teplo dosáhnout více než 130 stupňů Fahrenheita (54°C), což je dost na to, aby zabilo patogeny.

Čerstvý kompost zbylý po několika měsících je v pomalejším stadiu rozkladu; je bohatý na mikroorganismy a živiny, jako je dusík, fosfor a draslík.

Foto: www.bootstrapfarmer.com

Microbes

Jak udělat úspěšnou hromadu?

Doma byste měli hromadu pravidelně promíchat a udržovat ji vlhkou. Oba tyto kroky urychlí proces rozkladu. Mícháním se kyslík dostane do všech koutů a skulin a vlhkost zajišťuje přežití mikroorganismů, které k životu potřebují vlhkost. Ve skutečnosti je nejčastějším důvodem, proč jsou hromady kompostu na dvorku neúspěšné, protože jsou příliš suché.

Hromadu však neutopte – může stačit přidat další zeleninu, která obsahuje vlhkost. Pokud ne, mělo by stačit jemné postřikování vodou na hromadu. Vyždímejte mokrou houbu a pozorujte její pouze mírně vlhkou texturu: Tak by měla vypadat vaše hromada kompostu, říká Sherman.

Vidíte, že je vlhký, ale nekape. Sherman říká, že naléhá na lidi, aby udržovali kompostovací nádoby vysoké asi tři stopy, čili okolo 90cm, aby mohly akumulovat dostatek tepla – ale aby je drželi ve stínu, kde nevyschnou.

Lidé si myslí, že ho musí dát na slunce, aby se zahřálo. To je mýtus!

Působením mikroorganismů se ohřívají materiály v koši, říká. Ne všechny zbytky jídla se doporučují na hromadu kompostu na zahradě. Zbytky ovoce a zeleniny je obvykle bezpečné hodit na hromadu, ale nesnězené maso nebo mléčné výrobky budou spíše cítit a přitahovat škůdce. Obsahují také vyšší množství tuku, jehož rozklad trvá déle. I když není neobvyklé vidět hlodavce v kompostovací nádobě, pravidelné otáčení hromady jim brání ve vytváření hnízd a kompost lze efektivně vyrábět v uzavřených nádobách. Agentura pro ochranu životního prostředí má podrobnější seznam položek, které by se neměly házet na hromadu kompostu.

Zahrnuje položky jako zahradní odřezky ošetřené pesticidy, které mohou zabíjet mikroorganismy. Pokud by města využívala nádoby na kompost, jejich svoz a zpracování, bylo by to rozhodně dobré pro životní prostředí -určité pokusy začaly např. v Lyonu ve Francii.

Kompost pomáhá také vázat částice půdy dohromady a zadržuje více vody. Lepší půda pomáhá podporovat růst rostlin, což může pomoci izolovat uhlík z atmosféry. Pevnější půda bohatá na živiny také snižuje potřebu hnojiv a pesticidů, které jsou samy o sobě znečišťujícími látkami a jsou často produkovány destruktivními těžebními postupy a vysokou uhlíkovou stopou.

Není to smradlavé, není to odporné. A jednou týdně chodím do svého kompostéru na zahradě. Kompost mi zabere tři minuty. Snažím se lidem říkat, že je to snadné. Opravdu se snažím lidi povzbudit, říká Rhonda Sherman.

A co kompost na vaší zahrádce?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz