Hlavní obsah
Psychologie

Nebezpečí kurzového sázení a chování hazardních hráčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Pro některé hráče, kteří ztratí kontrolu nad sázením, se může kurzové sázení proměnit v destruktivní závislost. Odhalme společně potenciální nebezpečí sázení na sport a jak získat pomoc při závislosti na hazardních hrách, pokud to začíná být problém.

Článek

Proč lidé sází na sport?

Existuje několik důvodů, proč je sázení na sport přitažlivé, a různí lidé mají různé motivace sázet na sport. Mnoho států legalizovalo sázení na sport a začít je tak snadné.

Hráči se mohou zaregistrovat na online sázkové platformě nebo mobilní aplikaci pro sázení a být připraveni za pár minut. Sázení na sportovní události může být zábavnou a společenskou aktivitou, kterou si užívají s přáteli, rodinou nebo kolegy.

Možnost vyhrát velké peníze lidi přitahuje tak, aby se vraceli stále znovu. Jenomže, vždy tady existuje riziko ztráty velké sumy peněz a zoufalý pokus o její získání zpět často nemívá šťastný výsledek.

Sázení na sport je mentální výzva, která lidem umožňuje využít jejich znalosti o sportu a sázení. Sportovní nadšenci mohou uplatnit svoji odbornost v praxi. Jiní zase mohou testovat své sázkové dovednosti a know-how. Sázení na sport může umocnit vzrušení ze hry, zejména při současném sledování a sázení. Může se tím také zvýšit přitažlivost u náhodného zápasu pro někoho, kdo má zájem o výsledek.

Národní rada pro problémové hazardní hry v USA provedla přezkum u více než 140 studií a zpráv o souvislostech mezi sázením na sport a závislostí na hazardních hrách.

Dospěla k závěru, že nové výzkumy naznačují určité potenciální problémy u hazardních her.

Tyto se mohou zvýšit, když sázení na sport roste explozivně současně s rozvojem mobilních a online technologií, které vytvářejí zdánlivě neomezené možnosti sázení.

Zde jsou některé klíčové poznatky z přezkumu:

Úroveň problémů s hazardními hrami mezi sázejícími na sport je minimálně dvojnásobná oproti problémům s hazardními hrami u jiných hráčů.

Jedna studie online sázejících na sport zjistila, že 16 % sázkařů splňuje klinická kritéria pro poruchu hazardního hraní a dalších 13 % projevuje příznaky problémů s hazardními hrami.

Zhruba 45 % sportovních sázek se provádí online.

To je problematické z několika důvodů.

Online hazardní hry jsou k dispozici tzv. 24/7, nabízejí větší pohodlí a soukromí a ti, kteří sázejí pomocí mobilních zařízení, mají vyšší míru problémů s hazardními hrami. Živé kurzové sázení, jako je právě probíhající sportovní utkání, nabízí mnohem více příležitostí pro sázení na sport, a jakýkoliv aspekt hry se vlastně může stát sázkou.

To snižuje čas mezi sázkou a odměnou, což může zvýšit rychlost a frekvenci hazardního hraní a zhoršit riziko problematického chování.

Sázení na sport je také časté i mezi profesionálními sportovci. Nedávná evropská zpráva odhalila, že 57 % z profesionálních sportovců se zapojilo do sázení na sportovní události v předchozím roce a 8 % projevilo problémy s hazardem. To je přibližně třikrát více než u běžné populace. Podle statistik je počet studentů, kteří se účastní sportovních sázek alarmujících 75%. Mladí lidé mají mnohem vyšší míru problémů s kurzovými sázkami, než někteří dospělí.

Sázení na sportovní příležitosti může být škodlivé pro jedince, kteří podléhají hazardu. Mohou zažívat závažné právní, finanční, emocionální, duševní a fyzické následky, které se často zhoršují s časem.

Foto: Shutterstock

Negativní dopady

Zde jsou některá běžná nebezpečí:

S nárůstem aktivity sázení na sport rostou i ztráty. Problémový hráč si může začít půjčovat peníze, nebo dokonce krást, aby mohl pokračovat v sázení.

Jak se zhoršuje jejich finanční situace, důsledky se stávají vážnějšími a mohou zahrnovat nezaplacené účty, zastavení osobního majetku, čerpání půjček na výplatu a vytváření dluhů na kreditních kartách. Lidé se mohou dostat až do situace, kdy se rozhodnou pro osobní bankrot, aby zmírnili svou zoufalou finanční situaci.

Osoby závislé na sázení na sport se někdy uchylují ke zločinu, když vyčerpají všechny legální zdroje peněz. Může se jednat o krádeže nebo zpronevěry (půjčují si peníze, aby pokryli ztráty a plánují je vrátit ze svých výher) a pojišťovací nebo daňové podvody, kdy podávají falešné pojišťovací nároky nebo podvodné daňové přiznání, aby získali rychlý přístup k finančním prostředkům.

Vztahy mohou být nenapravitelně poškozeny, když sázkaři na sport lžou, nebo dokonce kradou peníze svým přátelům a rodině. Emoční a finanční stres způsobený životem s někým závislým na sázení na sport může vést k neustálým konfrontacím, a dokonce k rozvodu. Děti často trpí následky této toxické domácí atmosféry. Problémy s nutkáním k sázení mohou ovlivnit schopnost rodiče starat se o své děti nebo poskytovat jim finanční prostředky, pokud jsou rodinné finance používány na hazardní hry.

Závislost na sázení na sport může vést k poklesu produktivity v práci, zejména pokud osoba sází na pracovišti. Může také vést k častějším absencím z důvodu nemoci, duševním problémům, ztrátě zaměstnání a nezaměstnanosti.

Pro lidi, kteří již například trpí duševními problémy, jako jsou úzkost, deprese, obsedantně-kompulzivní poruchy nebo poruchy osobnosti, může kompulzivní hraní zhoršit symptomy. Závislost na sázení na sport může také způsobovat duševní problémy, které mohou dotyčné osoby vést k ještě většímu sázení.

Zdravotní problémy a stres způsobený nadměrným hraním, vede velmi často k nespavosti. Poruchy spánku mohou mít vážný dopad na fyzické zdraví, včetně přibývání nebo ztráty hmotnosti, gastrointestinálních problémů, srdečních chorob, migrén, vysokého krevního tlaku, diabetu a snížené imunity. Když hazardní hraní ovládne život člověka, může se stát, že upadne do nezdravých stravovacích návyků a stane se sedavým, s nedostatkem pohybu.

Jak poznáte, zda vy nebo váš blízký trpíte závislostí na sázení na sport? Jaké jsou příznaky závislosti na sázení na sport? Americká psychiatrická asociace upozorňuje, že dospělí a adolescenti s poruchou hazardního hraní mající potíže s ovládáním svého hraní, budou pokračovat i tehdy, když to způsobuje závažné problémy.

Foto: Manuál DSM-5

Manuál DSM-5

Diagnostický a statistický manuál duševních poruch, pátého vydání (DSM-5) uvádí, že diagnóza poruchy hazardního hraní vyžaduje, aby osoba projevovala nejméně čtyři z následujících chování během posledních 12 měsíců:

Potřeba sázet s rostoucími částkami, aby se dosáhlo stejného vzrušení.

Pocit podrážděnosti nebo neklidu při pokusu o omezení nebo ukončení sázení.

Opakované pokusy o omezení, kontrolu nebo zastavení sázení, ale bez úspěchu.

Časté myšlenky na sázení a plánování sázení.

Sázení při pocitu neštěstí.

Dohánění ztrát ze sázek a sázení s cílem dostat se takzvaně na rovinu.

Lhaní s cílem skrýt sázení před ostatními.

Problémy v osobních vztazích, ohrožení pracovních nebo vzdělávacích příležitostí z důvodu sázení.

Spoléhání se na jiné osoby za účelem poskytnutí peněz na sázení.

Jsou-li prokázány, alespoň čtyři z těchto typů chování, podle DSM-5 je diagnóza poruchy hazardního hraní považována za potvrzenou.

Sázení na sport může být pro některé lidi pouze zábavnou a neškodnou aktivitou.

Ovšem, pro některé jedince, kteří ztrácejí kontrolu nad svým sázením, se tato aktivita může stát závažným problémem a zdrojem různých nebezpečí a negativních dopadů na jejich život.

Foto: Shutterstock

Pomoc

Pokud máte podezření, že vy nebo někdo ve vašem okolí má problém se závislostí při sázení na sport, potom je důležité vyhledat pomoc a podporu odborníků z oblasti léčby závislostí.

Pokud potřebujete okamžitou pomoc, nebo zvažujete dlouhodobou podporu pro sebe či své blízké:

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz