Hlavní obsah
Knihy a literatura

Knihy o kontextu dění na Ukrajině: Timothy Snyder, Catherine Bolton a další autoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash

O celé historii a geopolitické situaci vzniklo bezpočet knih. V článku si ukážeme knihy, které by měl každý, kdo rád komentuje zprávy v médiích o Ukrajině číst, nebo alespoň znát jejich obsah. Zcela jistě to bude přínosné. Pojďme na to.

Článek

První doporučená kniha:

Kniha Historie Ukrajiny (2015) - od Serhii Plokhy je nezbytným čtením pro každého, kdo se chce dozvědět více o historii této důležité východoevropské země. Plokhy, který je profesorem na Harvardu, se v knize věnuje Ukrajině od pravěku až po současnost.

Kniha začíná popsáním příchodu Slovanů na území dnešní Ukrajiny v 6. století a postupným vývojem ruského státu, jehož součástí Ukrajina byla po mnoho století. Vysvětluje nám, jakým způsobem se ukrajinská národní identita vyvíjela v reakci na ruské panování a jaké významné události a osobnosti ovlivnily vývoj Ukrajiny v průběhu dějin.

Zabývá se také mnoha důležitými událostmi, jako jsou mongolské vpády, reformace, vznik kozáckých států, krvavá bolševická revoluce, druhá světová válka a sovětská okupace. Spisovatel se v knize také věnuje mnoha osobnostem, jako jsou Ivan Mazepa, Taras Ševčenko, Stepan Bandera a další, kteří hráli důležitou roli v ukrajinských dějinách.

Kniha podrobně popisuje rozpad Sovětského svazu a vznik samostatné Ukrajiny v roce 1991. Autor analyzuje, jakým způsobem se Ukrajina snažila najít své místo v novém světovém řádu a jaké problémy s tím souvisejí, jako například separatistické tendence na východě země.

Celkově lze knihu Historie Ukrajiny od Serhiie Plokhyho doporučit každému, kdo se zajímá o východoevropskou historii nebo o současnou politickou situaci na Ukrajině. Kniha je psána srozumitelným jazykem a autor se snaží vyvážit detaily a obecnější souvislosti, aby čtenáři mohli porozumět složitému a bohatému vývoji této země.

Kniha je skvělým zdrojem informací pro porozumění současné krizi na Ukrajině. Kniha se zabývá celou historií Ukrajiny od pravěku až po současnost, včetně středověku, období habsburské monarchie a sovětského období. Plokhy ukazuje vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem a poukazuje, jak tyto vztahy ovlivňovaly politiku a společnost v obou zemích.

Foto: Eduard Bodner

Kniha Serhii Plokhy

Druhá zajímavá kniha:

Kniha Bloodlands (2010) - Evropa mezi Hitlerem a Stalinem od Timothy Snydera. Z těchto čtyř knih je tato asi tou nejlepší volbou. Poukazuje na historii Ukrajiny v první polovině 20. století, která je klíčová pro pochopení současných událostí v této zemi.

Snyder zde popisuje hrůzy, kterými prošla oblast mezi Německem a Ruskem během období 1930-1940, kdy byly miliony lidí zabity v koncentračních táborech, gulazích a hladomorem. Tato kniha ukazuje, jaké to bylo, když se dva diktátoři, Hitler a Stalin, rozhodli, že Ukrajina a ostatní země mezi nimi jsou jen prostředky k dosažení svých cílů.

Autor se snaží odpovědět na otázku, jak mohli být lidé schopni takových hrůz, a jak se tyto hrůzy projevily v pozdějších letech. Zjišťujeme, jak tyto události ovlivnily vývoj národní identity a politických systémů v Evropě.

Tato kniha je důležitá nejen pro pochopení historie Ukrajiny, ale také pro pochopení dějin celé Evropy v první polovině 20. století. Snyderova analýza je komplexní a podrobná, přičemž jeho styl psaní je přístupný a zábavný. Pokud hledáte knihu, která vám pomůže lépe pochopit současné události v Evropě, Bloodlands je skvělou volbou.

Můžeme se dočíst jaká utrpení zažila oblast mezi Německem a Ruskem v době, kdy Hitler a Stalin vládli. Kniha se zaměřuje na násilí a teror, které bylo prováděno v této oblasti a jak to ovlivnilo lidstvo.

Foto: Eduard Bodner

Kniha Timothy Snydera

Kniha číslo tři:

Kniha Putinovi lidé (2020) - Jak KGB znovu získalo Rusko a poté se postavilo západu od Catherine Belton nám přináší podrobný pohled na kariéru ruského prezidenta a jeho blízkých spolupracovníků. Autorka v knize sleduje, jakým způsobem se KGB, kde mnozí z dnešních ruských politiků začínali svou kariéru, dokázala přeměnit na nástroj moci v nově vznikající ruské oligarchii.

Kniha popisuje, jak Putin po nástupu k moci v roce 1999 spolupracoval s oligarchy a jak se postupně dostávali k moci. Belton také popisuje, jakým způsobem se ruské oligarchy snažili ovládnout nejvýznamnější zdroje země, zejména ropu a plyn.

Belton dále popisuje, jak oligarchové spolupracovali se zahraničními bankami a korporacemi, aby získali finanční prostředky potřebné pro své podnikání a jak se tito oligarchové stali klíčovými hráči na politické scéně.

Kniha také podrobně popisuje vztahy mezi Ruskem a západem, zejména v době, kdy Rusko začalo ukazovat svou sílu a nezávislost na západě.

Celkově lze konstatovat, že kniha Putinovi lidé: jak KGB znovu získalo Rusko a poté se postavilo západu od Catherine Belton nabízí podrobný a zajímavý pohled na kariéru ruského prezidenta a jeho nejbližších spolupracovníků a také na vztahy mezi Ruskem a západem v posledních desetiletích.

Jde o fascinujícím pohled na kariéru ruského prezidenta. Belton se zaměřuje na vztah mezi Putinem a KGB a ukazuje, jakým způsobem Putin použil své zkušenosti z KGB k tomu, aby se dostal na vrchol politického systému v Rusku. Kniha také ukazuje, jak Putinovci ovládli ruskou ekonomiku a jakým způsobem se postavili západu.

Foto: Eduard Bodner

Kniha Catherine Belton

Čtvrtá zajímavá kniha:

Knihu Inside Story (2000) - Druhá ruská revoluce napsala Chrystia Freeland, kanadská novinářka a politička, která měla před svým vstupem do politiky dlouholeté zkušenosti jako zahraniční zpravodajka pro prestižní média jako The Financial Times, The Washington Post nebo The Globe and Mail.

Její kniha se zaměřuje na převratné události, které se odehrály v Rusku v průběhu devadesátých let a na počátku nového tisíciletí.

Freeland se v knize věnuje hlavně tomu období, které začalo po rozpadu Sovětského svazu a končí s nástupem Vladimira Putina na post prezidenta Ruska v roce 2000. Kniha se zaměřuje na dramatické změny, které se v té době v Rusku odehrály, jako je privatizace státního majetku, nástup oligarchů a korupce, která se v zemi běžně vyskytuje.

Ukáže nám skupinu lidí, kteří byli významnými hráči v této éře, jako je například Boris Berezovskij, který se stal jedním z nejvýznamnějších oligarchů v Rusku. Kniha nabízí fascinující pohled na to, jak se tito lidé dostali k moci a jakým způsobem dokázali ovládnout nejvýznamnější zdroje v zemi.

Je fascinujícím a podrobným pohledem na to, jak se Rusko vyvíjelo v průběhu devadesátých let a jak se vytvářela základna pro Vladimira Putina a jeho režim. Kniha nabízí přehledný a zajímavý pohled na současnou ruskou politiku a ekonomiku, a je proto doporučením pro všechny, kteří se zajímají o dějiny Ruska a jeho současné politické a ekonomické vztahy se světem.

Kniha je analýzou toho, jak skupina oligarchů získala kontrolu nad nejvýznamnějšími zdroji v Rusku. Zaměřena je na privatizaci ruského průmyslu a na to, jakým způsobem oligarchové získali obrovské bohatství. Příběh také ukazuje, jak se oligarchové postavili k Putinovi a jakým způsobem ovlivňovali politiku v zemi.

Foto: Eduard Bodner

Kniha Chrystia Freeland

Jsou tyto knihy k sehnání i u nás?

Historie Ukrajiny od Serhiie Plokhy je k dostání v českém překladu pod názvem: Brány Evropy – Dějiny Ukrajiny. K sehnání v ČR.

Bloodlands - Evropa mezi Hitlerem a Stalinem od Timothy Snydera je přeložena jako Krvavé země - Evropa mezi Hitlerem a Stalinem

K dostání i v českém knihkupectví.

Putinovi lidé - Jak KGB znovu získalo Rusko a poté se postavilo západu od Catherine Belton byla údajně vydána v českém jazyce pod názvem Putinovi lidé - Tajemství Vladimirského klanu a jeho válečného stroje, ale já ji našel jenom ve slovenštině jako Putinovi ľudia - Ako si KGB vzala Rusko a potom útokom Západ

K dostání na českých portálech zaměřených na knihy.

Sale of the Century - The Inside Story of the Second Russian Revolution od Chrystie Freeland (Prodej století -Tajná história druhé ruské revoluce), tak tu jsem nenašel v cz verzi, ale pouze v anglické verzi. Seženete ji pouze na zahraničních webech.

Anketa

Znáte tyto knihy?
Znám.
33,3 %
Znám a mohu doporučit.
33,3 %
Neznám.
11,1 %
Neznám, ale pustím se do toho.
22,2 %
Neznám a vůbec to neřeším.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz