Hlavní obsah
Aktuální dění

Erdogan a Putin spolu vesele obchodují. Jde nejen o jaderné palivo do elektrárny Akkuyu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Vladimir Putin se spolu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem prostřednictvím videokonference zúčastnil ceremonie u příležitosti dodání jaderného paliva ruské výroby do energetického bloku č. 1 JE Akkuyu.

Článek

Ceremoniálu se zúčastnil také generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi, generální ředitel Rosatom Nuclear Energy State Corporation Alexej Lichačjov a ministr energetiky a přírodních zdrojů Turkiye Fatih Donmez a prezidenti obou zemí.

Prezident Turecké republiky Recep Tayyip Erdogan:

Pane prezidente, můj drahý příteli, pane Putine, generální řediteli MAAE Rafaele Grossi, zaměstnanci naší jaderné elektrárny.

Vítám vás srdečně, se vší úctou a láskou.

Dnes jsme se zde sešli, abychom se podělili o naši hrdost a radost z velkého kroku, který staví Turecko mezi ostatní jaderné mocnosti.

Chtěl bych poděkovat všem našim hostům, zejména našim aliančním partnerům, kteří se tohoto velkého dne účastní, a všem našim občanům, kteří nás sledují ze svých obrazovek.

Tento ceremoniál naplňuje ještě jeden z našich slibů, slibů našim lidem: vidíme dodávku jaderného paliva, což je předposlední krok před naložením paliva. Po dodávce jaderného paliva do naší jaderné elektrárny letecky a po moři získal Akkuyu status jaderného zařízení. Turecko se tak dostalo do ligy světových jaderných mocností, i když opožděně po 60letém zpoždění.

Dnes je po celém světě v provozu 422 jaderných reaktorů a 57 je ve výstavbě. Evropská unie získává 25 procent své elektřiny z jaderné energie. V loňském roce Evropská komise uznala jadernou energii za zelenou energii, čímž ukončila jakoukoli diskusi na toto téma. S jadernou elektrárnou Akkuyu jsme učinili naši zemi součástí tohoto vývoje.

Chtěl bych vyjádřit svou vděčnost především všem orgánům Ruské federace a především prezidentu Putinovi, který náš projekt od samého počátku podporoval.

Gratulujeme všem tureckým a ruským pracovníkům zapojeným do výstavby a výroby naší jaderné elektrárny.

Čtyři reaktory budou v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po dobu 80 let. Přibližně 10 procent naší poptávky pokryje jaderná energie. Vyrobí 35 miliard kilowatthodin.

Rosatom staví jadernou elektrárnu na základě mezivládní dohody z roku 2010. Plány zahrnují čtyři výrobní bloky s celkovou kapacitou 4800 megawattů.

Hlavní věc řekl Putin a nebudu zabíhat do podrobností je, že jsme se dohodli na dalším posílení spolupráce v ekonomice a obchodu, na podpoře progresivního růstu bilaterálního obchodu, který v roce 2022 přesáhl 62 miliard dolarů, a také na podpoře přílivu recipročních investic a pomoci obchodním strukturám obou zemí při vzájemném vstupu na trhy.

Rusko bude jistě i nadále spolehlivě poskytovat Turecku energetické zdroje, především zemní plyn. Mimochodem, jakmile bude Akkuyu fungovat na plný výkon, budeme samozřejmě do Turecka dodávat méně zemního plynu. To je dnes drahá komodita a ceny budou jen stoupat, ale Turecko bude mít výhodu země s vlastní jadernou energií, a jak známo, jaderná energie je jedním z nejlevnějších zdrojů energie.

Kromě toho jsme odhodláni posílit spolupráci při dodávkách tohoto typu paliva, opět mám na mysli plyn do třetích zemí. To je také cílem návrhu na vytvoření regionálního plynárenského uzlu v Turecku, který bude dodávat zemní plyn zainteresovaným zahraničním kupcům za tržní ceny.

Prezident Turecka a já jsme se dohodli na rozšíření spolupráce v zemědělství, navázání vzájemného obchodu se zemědělskými produkty a koordinaci úsilí o mezinárodní potravinovou bezpečnost.

Rozpracovává se také iniciativa pana Erdogana o bezplatném zasílání mouky do zemí, které ji nejvíce potřebují. Mouku bude vyrábět turecký mlýnský průmysl z obilí dodaného ruskou stranou.

Obě strany projevily zájem o další rozvoj cestovního ruchu. Jak víte, turecká letoviska jsou mezi Rusy velmi oblíbená a v loňském roce navštívilo Turecko přes 5 milionů Rusů. Samozřejmě je důležité vytvořit příznivé podmínky pro cestování mezi oběma zeměmi, proto jsme se dohodli na zvýšení počtu bilaterálních letů.

Foto: Google maps

Akkuyu mapa Google

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi:

Vážení prezidenti, vážený ministře, vážený generální řediteli Rosatomu, drazí přátelé.

Takových příležitostí je málo. Jak bylo správně řečeno, Turecko dnes vstupuje do nové fáze svého hospodářského rozvoje, do nové fáze, ve které jméno země figuruje mezi těmi, kdo přijali příslib atomů míru, příslib mírového využití jaderné energie. Mnohokrát bylo řečeno, že svět čelí řadě výzev. Jedním z nich je samozřejmě hospodářský rozvoj, posun kupředu, dostatek energie k nasycení našich ekonomik a blahobytu našich lidí, a to způsobem, který není škodlivý pro životní prostředí v době globálního oteplování a změny klimatu. .

Jaderná energie je čistý zdroj energie. Čtyři impozantní jednotky, které jsem dnes navštívil, přinesou zemi nejméně 10 procent čisté energie. Jaká vlastnost pro tuto zemi za tak krátkou dobu. Jaderná energetika je samozřejmě komplexní záležitost, která přináší mnoho dobrého a také zodpovědnosti. To je důvod, proč je MAAE, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, spojena s tímto projektem od samého počátku tím, že poskytuje technickou pomoc, pomáhá vytvářet tureckou pracovní sílu, která bude spolu s ruskými partnery obsluhovat toto zařízení. tím, že se ujistí, že turecký nezávislý regulační orgán bude mít všechny prvky k uplatňování požadovaných bezpečnostních a bezpečnostních norem.

Dámy a pánové, jaderná energie musí být vždy silou dobra.

Z jaderných elektráren by měly pocházet jen dobré věci. A proto musím při této slavnostní příležitosti říci, že potřebujeme mezinárodní podporu; potřebujeme podporu všech, abychom zajistili, že ze Záporožské jaderné elektrárny nebudou pocházet žádné jaderné havárie. Potřebujeme vaši podporu, abychom pokaždé, když mluvíme o jaderné energii, dělali to v duchu, v jakém to děláme dnes zde, v Akkuyu: v duchu naděje, v duchu úspěchu.

Tato republika letos slaví 100 let a za 100 let bude Akkuyu pro zemi stále vyrábět čistou jadernou energii. Na MAAE se můžete spolehnout na každém kroku. Děkuji mnohokrát.

Generální ředitel Státní korporace pro atomovou energii Rosatom Alexej Lichačev: Prezidente Putine, prezidente Erdogane, kolegové.

Dnes je významný den, který přispěje k podpoře spolupráce v oblasti jaderné energetiky mezi Ruskem a Tureckem. Nyní, když bylo do Jaderné elektrárny Akkuyu dodáno nové jaderné palivo, stala se jadernou elektrárnou a Turecká republika získala status země s mírovou jadernou technologií.

Navzdory všem výzvám a obtížím jsme tvrdě pracovali, abychom to dnes dokázali. Ani pandemie, ani zahraničněpolitické tlaky nedokázaly zabránit výstavbě největší světové jaderné elektrárny. Zásluhu na tom, kterou nelze přeceňovat, je třeba připsat vedoucím představitelům našich dvou zemí, kteří někdy museli osobně zasáhnout, aby nám pomohli vyřešit určité problémy.

Dovolte mi, abych vás informoval o aktuální situaci na webu.

Výstavba prvního bloku se blíží ke konci, zařízení se montuje na místě. Na druhém bloku byla instalována nádoba reaktoru. U třetí jednotky se instaluje zařízení pro lokalizaci taveniny. Ve čtvrtém bloku se blíží dokončení zpevnění základů krytu reaktoru a pokračují práce na klíčovém zařízení elektrárny, nízko rychlostních turbínách.

Výstavba první jaderné elektrárny v Turecku se stala skutečným společným projektem: podílí se na něm přes 400 tureckých společností a můžeme říci, že Turecko má nyní svůj vlastní klastr jaderného průmyslu. Zkušenosti, které jsme díky spolupráci získali, nám umožní využít potenciál tohoto odvětví na jiných místech, včetně mezinárodních.

Vedeni zásadami udržitelného rozvoje se vždy podílíme na životě místních obyvatel v regionech, kde působíme. V současné době je naším hlavním sociálním projektem v Mersinu výstavba města jaderných elektráren v Silifke. Vznikne zde nové rezidenční bydlení, hotel, škola a školka. To přiláká místní podniky a poskytne nový impuls pro rozvoj zdejšího městského života.

Prezidente Putine, prezidente Erdogane, kolegové:

Životnost této jaderné elektrárny je minimálně 100 let, což znamená, že jaderná elektrárna Akkuyu má šanci oslavit dvousté výročí Turecké republiky. Jsem si jist, že tato elektrárna přispěje ke spolehlivému a ekologicky a ekonomicky účinnému zásobování energií několika generací tureckého lidu.

Nakonec bych rád vyjádřil naši podporu tureckému lidu, který se letos musel vyrovnat s těžkými zkouškami. Chci vás ujistit, že jsme vždy připraveni pomoci – ve dnech potíží i ve šťastnějších časech.

Znovu chci poděkovat našim prezidentům za podporu, kterou tomuto projektu celosvětového významu věnovali.

Děkuji mnohokrát.

Turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Donmez :

Pane prezidente, pane prezidente Ruska, dámy a pánové.

Vítejte na ceremoniálu dodávky prvního jaderného paliva do JE Akkuyu.

Kde jsme nyní, můžeme vidět, jak se tento projekt vyvíjel, díky našemu prezidentovi. V roce 2010 jsme podepsali Smlouvu o výstavbě jaderné elektrárny. Stavba čtyř reaktorů pokračuje. A nyní děláme další důležitý krok – poprvé bylo v JE přijato první jaderné palivo.

Jaderná energie se do Turecka dostane velmi brzy. Doufáme, že v příštím roce začneme vyrábět elektřinu. Do energetického mixu u nás přidáváme další formu energie.

Pane prezidente, pane prezidente Ruska, dámy a pánové:

JE Akkuyu je největší investicí v historii Turecka, která stále probíhá. Čtyři reaktory budou v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po dobu 80 let. Přibližně 10 procent naší poptávky pokryje jaderná energie. Vyrobí 35 miliard kilowatthodin. Toto zařízení bude pro Turecko fungovat ještě mnoho let; Akkuyu je další generací energetických zdrojů v Turecku.

Největší jaderná elektrárna v Turecku je zde ve výstavbě a na tomto projektu se podílí přibližně 30 000 lidí. Kromě stavebnictví; projekt zahrnuje také sektory elektroniky, strojírenství a výroby zařízení, které se na tomto projektu podílejí. Tato jaderná elektrárna bude lídrem výroby energie příští generace.

Pane prezidente, pane prezidente Ruska:

Pro Turecko znamená Akkuyu víc než jen jadernou elektrárnu. Toto je začátek, výchozí bod rozvoje a výroby jaderné energie v Turecku. Naši studenti studují v Rusku; 500 studentů bylo vysláno do zahraničí, aby získali znalosti a vrátili se zde pracovat. Uděláme velmi rychle, co je potřeba k úplnému a úplnému zavedení výroby jaderné energie.

Než skončím, chci vyjádřit svou vděčnost našemu prezidentovi, chci vyjádřit svou vděčnost ruskému prezidentovi Putinovi za jeho pomoc, za jeho podporu. Rád bych také poděkoval panu Lichačevovi, generálnímu řediteli Rosatomu, a panu Grossimu, generálnímu řediteli MAAE, kteří jsou zde, a také všem, kteří pracovali a pracují v tomto zařízení, kteří pracují dlouhé těžké hodiny. Chci vám za to poděkovat.

Pozn. autora: článek je ještě mnohem delší, ale opakují se v něm jen zdvořilostní fráze, poděkování za spolupráci při nedávném zemětřesení a bití se do prsou za skvěle odvedenou práci v jaderné energetice. Důležité je ovšem, že kontrakt z roku 2010 nelze kritizovat, byl mír a v té době spolupráci navazoval kde kdo. Co kritizovat lze, jsou nekončící snahy Turecka pokračovat ve spolupráci se zemí, která vede nesmyslnou válku proti svému sousedovi a je tedy zřejmé, že některé země odsuzují Rusko pouze naoko, ale jinak s nimi vesele spolupracují.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz