Hlavní obsah
Aktuální dění

Francie chce přesvědčit EU, aby zařadila Wagnerovy žoldáky na seznam teroristických skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons CC BY 3.0

Francouzské Národní shromáždění přijalo rezoluci vyzývající Evropskou unii, aby zařadila ruské Wagnerovy žoldáky na seznam teroristických skupin. Rezoluce, která není závazná byla přijata s jednomyslnou podporou napříč politickým spektrem.

Článek

Všude, kde působí, šíří členové Wagnerovy skupiny nestabilitu a násilí, uvedl francouzský zákonodárce Benjamin Haddad.

Zabíjejí a mučí, masakrují a rabují. Téměř beztrestně zastrašují, útočí a manipulují.

Haddad vyjádřil naději, že to 27členný blok povzbudí k tomu, aby Wagnera zařadil na svůj oficiální seznam teroristických organizací.

Zprávu přinášejí všechny velké agentury: například The Guardian a Euronews a další.

Řekl, že to nejsou prostí žoldáci pohánění chutěmi po penězích, ale následují širokou strategii, od Mali po Ukrajinu, za podpory agresivní politiky režimu prezidenta Vladimira Putina vůči našim demokraciím.

Být na seznamu teroristických organizací znamená, že členové EU by mohli zmrazit aktiva Wagnerovy skupiny a jejích členů, přičemž evropským společnostem a občanům je zakázáno s touto skupinou obchodovat. Wagnerovi žoldáci stáli v čele měsíce trvajícího ruského útoku na Bachmut v ukrajinské průmyslové oblasti Donbas.

Foto: Shutterstock

Bachmut

Spojené království se údajně chystá udělat totéž.

Velká Británie se chystá formálně prohlásit ruskou žoldnéřskou skupinu Wagnerovců za teroristickou organizaci, aby zvýšila tlak na Rusko.

To by měl přijmout celý svět, neboť každý projev terorismu musí být zničen a každý terorista musí být odsouzen, řekl Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský parlament uznal skupinu Wagnerovců za mezinárodní zločineckou organizaci již v únoru a vyzval zahraniční vlády, aby učinily totéž.

Poznámka:

Je zřejmé, že se stále zpřísňují sankce a stále existuje snaha věc řešit a pole působnosti zvětšovat. Z tohoto pohledu se ukazuje, že Francie a Velká Británie se angažují pro správnou věc a stávají se lídry v tomto směru. Doufejme, že se ostatní státy urychleně přidají, včetně naší země.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz